• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Geç kalma alışkanlığı işinizden etmeden önce

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2010, 00:00
İşe geç kalmak ciddi bir problemdir. Yıldız bir çalışan bile olsanız sürekli işe geç kalıyorsanız;
- işyerinin kurallarını ihlal edip, uyumsuz olduğunuzu ilan ediyorsunuz,
- iş zamanından çalıyor, iş arkadaşlarınıza kötü örnek oluyorsunuz,
- iş disiplini ve sorumluluk duygunuzun olmadığını ortaya koyuyor ve terfi olanaklarını elinizin tersiyle itiyorsunuz, (Hiçbir patron işini vaktinde gelmeyi bile beceremeyen bir çalışanına sorumluluk ve yetki vermeyi düşünmez)
- zam alma şansınızı da azaltıyorsunuz,
- patronunuz veya yöneticinize karşı gelmiş, onların sözünü ciddiye almamış oluyorsunuz ki en tehlikeli sonuç budur. Dünyanın sekizinci harikası bile olsanız patron veya yönetici ciddiye alınmadığı, sözünün dinlenmediğini hissederse sizi gözden çıkarır. Bir anda yıldız bir oyuncuyken evinizde "sarı sayfaları" okurken bulursunuz kendinizi.

MEYDAN OKUMA
"İşe vaktinde gel" şeklinde bir uyarı aldıktan sonra yine aynı davranışı gösteriyorsanız bu yöneticinize açıkca meydan okumaktır. Yönetici en uygun zamanda size kapıyı gösterecektir. Ayrıca bu davranışında da yerden göğe kadar haklı olacaktır.
Futbolu düşünelim. Roberto Carlos bile olsanız eğer teknik direktörü dinlemiyor, kurallarına uymuyorsanız forma giyemezsiniz. Bu dünyanın her yerinde böyledir.
"Ne olacak 15-20 dakika gecikiyorsak. Zaten sürekli mesaiye kalıyoruz hem prim de almıyoruz. O kadar fedakarlık yapıyoruz. Sabah kaçta geldiğimize bakacaklarına akşam kaçta gidiyoruz bir de ona baksınlar"
Bu tür savunmalar duyuyorum zaman zaman. İşyeri yönetimiyle bilek güreşine girişmeyin. Yönetimin haksız bulduğunuz uygulamaları varsa bunlara kendinizce karşılık vermeye kalkışmayın. Bir yanlış başka bir yanlışın gerekçesi olamaz. Örneğin patronunuzun sizi normalden fazla çalıştırması ve bazı haklarınızı vermiyor olması yanlıştır, düzeltilmesi gerekir ve yöntemleri vardır ancak bu sizin işe geç gelmenizi haklı çıkarmaz. Yani hata yapan taraf siz olmayın.
Şu ana kadar işe geç gelmeyin dedik. Peki ama bu alışkanlığı nasıl yenebiliriz? İşte size somut öneriler...

KAFADA BİTSİN
İşe başlama saatiniz sabah 09.00 mu? Yanlış, işe başlama saatiniz aslında 07.00'dir. Duş yapacak, tıraş olacak, giyinecek, kahvaltı yapacak, gazetelere bakacak ve yola çıkacaksınız. Araç bulamayabilirsiniz, trafik tıkalı da olabilir. Bütün bunları hesaplamalısınız. İlk iş olarak her sabah 07.00'de uyanmak için kendinizi programlayın. Saatinizi ona göre kurun ya da aile bireylerinden yardım alın. "Ne yaparsam yapayım erken kalkamıyorum" diyorsanız bir uzmanı başvurun.

PATRONLA KONUŞ
Bu sorunu bir türlü yenemiyorsanız patrona ya da yöneticinize gidin sorununuzdan bahsedin. Sorununuzu kabul edin ve çözmek için üzerinde çalıştığınızı anlatın. Geç kaldığınız süreleri toplayın ve buna karşılık olarak şirket için bir şeyler yapmayı teklif edin. Yani "Sürekli geç kaldığımın farkındayım ama bu sorunu bir türlü çözemedim. Bu konuda yardım alıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim. Bu arada cuma akşamı bir saat fazla çalışıp arkadaşlarıma yardım etmek istiyorum" gibi bir konuşma yapabilirsiniz. Böyle bir yaklaşım çok yararlı olur. Hiç olmazsa amiriniz "iyi niyetinin sömürüldüğünü" ya da "enayi" yerine konduğunu düşünmez.

İŞ ARKADAŞLARI
Geç kaldığınızda sizin yapmanız gereken işler başkalarının üzerine kalıyorsa kulaklarınız bol bol çınlar. Bu durumu kompanse etmeye çalışın. İşinizi yapan arkadaşınıza destek verin.
Bu söylediklerim sizi sonsuza kadar idare etmez ancak karşı tarafın bir süre daha sabırlı olmasını sağlar. Bu sorunu mutlaka çözmelisiniz. Çok geç olmadan.
İyilikle kalın...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI