• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Bilgi Yönetimi ve İletişim

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2014, 00:00

Bilgi yönetimi ve iletişim teknolojileri zaman ve hız kavramını inanılmaz boyutlarda değiştirmektedir. Dünyanın her köşesine dijital teknolojilerle birkaç saniyede ulaşılabilmektedir. Teknolojik gelişmelerden yararlanarak kendini işine adayan bireylerin gelecekte büyük başarılar kazanmasına kesin gözüyle bakılmaktadır. Bilgi yönetimine ve değişime uyum sağlama yeteneğine en çok sahip olan kesim gençlerdir. Bu nedenle genç kuşakların bu yeteneğinden yararlanma konusu büyük bir önem taşımaktadır. Gençlerin yenilikçi düşünceleri ve sahip oldukları potansiyel iyi değerlendirilmelidir. Yöneticilerin birlikte çalıştıkları gençleri kendilerine benzetmeye çalışmalarının fazla bir yararı olmamaktadır.

Aynı Hatalar Yapılmamalı

Çalışan kimseler görevlerini sadece "işini yapmak" amacıyla değil, "bir yenilik uygulamak ya da farklı bir proje geliştirmek" amacıyla ele almalıdır. Günümüzde yapılan her iş yeni bir bilgi ve yönetim becerisi gerektirmektedir. Çalışan bireylerin yaptıkları yanlışların öğrenme ve deneyim kazanma sürecinin bir parçası olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Tecrübe eksikliğinden kaynaklanan hatalar hoşgörüyle karşılanmalıdır. Ancak aynı hatalar yapılmamalıdır. Geleneksel yönetim anlayışıyla yönetilen kuruluşlarda yukarıdan aşağıya sürekli emirler verilmektedir.

Oysa aşağıdan yukarıya bilgi akışı büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde değişen iş ve yaşam koşulları nedeniyle çalışan elemanlar emir alarak yönetilmek yerine katılımcı yönetimi tercih etmektedir. Yöneticilerin sürekli eleştiri yapmaları da artık bir yarar sağlamamaktadır. Esnek yönetim sistemi, yeniliklere duyarlı olma, çalışanlar arasında iş birliği ve dayanışma, takım çalışması, yönetim hiyerarşisinin daha az olması ve hızlı karar alma iş dünyasında başarıya ulaşmak için büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle çalışanların gereksinim duydukları ve takım çalışmasıyla sahip çıkacakları projelere öncelik verilmesi daha yararlı olmaktadır.

Çalışanların bilgi, deneyim ve katkılarını kapsamayan projeler sağlıklı ve uzun ömürlü olmamaktadır. Akademik eğitim görmek, lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarına sahip olmak önemlidir. Ancak alınan diplomalar iş hayatında başarıya ulaşmayı garanti etmemektedir. Bir başka deyişle diplomalar iş hayatında başarılı olmak için tek başına yeterli olamamaktadır. Bilgi yönetimi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler yeni bir çalışan eleman profili oluşturmaktadır.

Aynı Görüşlerin Paylaşılması

Günümüzde iş dünyasında üretim ve hizmet etkinlikleri giderek bilgi yoğun hale gelmektedir. Bunun sonucunda kuruluşlarda her düzeyde bilgi yönetimi ve iletişim bilgisayar destekli bütünleşik sistemlerle gerçekleştirilmektedir. Çalışan elemanlar yaptıkları işleri geliştirmek ve verimliliği artırmak amacıyla farklı görüşler açıklamaktan çekinmemelidir. Herkesin aynı görüşleri paylaştığı bir kuruluş, bir başka deyişle, aynı görüşteki insanlardan meydana gelen bir kuruluş yenilikçi ve yaratıcı olamamaktadır. Çalışan bireyler ancak yeni ve farklı uygulamalar yaparak yeteneklerini geliştirebilmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI