• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Bugünü Yaşamak ve Geleceği Planlamak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.06.2014, 00:00

Günümüzde yöneticiliğin herkes tarafından bilinen birtakım geleneksel kuralları bulunmaktadır. Sadece geleneksel kuralları izleyerek başarılı bir yönetici olmak artık söz konusu değildir. Sorgulanmayan alışkanlıklar, günlük işleri yönetmeye gereğinden çok zaman ayırma ve geleceği planlama konularına duyarsız kalma şirketlerde sürekli gelişmeyi engellemektedir.

Geleceğe yönelik yeni fırsatları göz önünde bulundurabilen vizyon sahibi yöneticiler daha büyük başarılara adım atabilmektedir. Ekonomik kriz ve yoğun rekabet dönemlerinde işine sahip çıkan eğitimli ve deneyimli elemanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde iş dünyasının önündeki en büyük engellerden biri geleneksel yönetim anlayışıdır. Geleneksel yönetim anlayışını değiştirmek hiç de öyle kolay olmamaktadır. Bu amaçla çalışan elemanların görevlerinde yenilik ve farklılık yapabilmeleri için yetkilendirilmeleri ve motive edilmeleri gerekmektedir.

Temel Yetenekler

Yönetim becerilerinin geliştirilmesinde sadece akademik eğitim yeterli olmamaktadır. İşbaşında kazanılan uygulamalı bilgi ve deneyim başarıya ulaşma açısından önemli bir rol oynamaktadır. Serbest piyasa ekonomisine yönelik uygulamalar nedeniyle ticari ve ekonomik ilişkilerde coğrafi sınırların etkisi bütün dünyada giderek azaltmaktadır. Çalışan elemanların gelecekteki koşullara uygun olarak yetiştirilmesi konusu da büyük bir önem taşımaktadır.

Bugün bir şirketin başarılı durumda olması, gelecekte de başarılı olacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle gelecekteki rekabet koşullarıyla ilgili bugünkülerden farklı öngörülerde bulunmak ve geleceği bugünden planlamak gerekmektedir. Ayrıca her düzeyde çalışan elemanların geleceğe yönelik uygulamalı temel yeteneklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Kuruluşların yeniden yapılanma çalışmalarında beşeri ilişkiler ve insan faktörü giderek daha çok önem taşımaktadır. Bir kimse sadece emirler vererek ve çalışanları kontrol ederek başarılı bir yönetici olamamaktadır.

Yöneticiler sadece işleri takip etmekle değil, insanları motive etmekle ve verimliliği artırmakla da sorumlu bulunmaktadır. Çalışanlarla iletişim kurmasını beceremeyen yöneticiler ekip çalışması yapamamakta ve başarılı sonuçlar alamamaktadır. İş yerlerinde kurulan olumlu ilişkiler ve yaratılan karşılıklı güven ortamı çalışanların motivasyonunu artırmaktadır. İnsanların yüreklerine seslendikçe ve beyinlerine ulaştıkça verimlilik artışı sağlanmaktadır. Yöneticiler çevresindeki insanlara yakın olmak, onları dinlemek ve olumlu bir iletişim ortamı sağlamak zorundadır. Bu nedenle başarıya ulaşmak isteyen yöneticilerin öncelikle yazılı ve sözlü anlatım yeteneklerini geliştirmeleri gerekmektedir.

Yeni Beceriler Kazanma

Gelecek, geçmişin ileriye doğru bir uzantısı olmayacaktır. Gelecekteki rekabet kriterlerinin bugünkülerden çok daha farklı olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Bu nedenle yeni iş fırsatlarının kapısını açacak bilgi ve beceriler kazanmaya bugünden başlamak gerekmektedir. Çağdaş yönetici özelliklerine sahip olmadan ne iş yapılırsa yapılsın, başarıya ulaşmak artık kolay değildir. Yoğun rekabet ve ekonomik darboğazlar geleceği planlama sürecinin daha kapsamlı bir içeriğe sahip olmasını gerektirmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA