• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

“İş Hayatı Bir Filme Benzer” Diyebilir miyiz?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2014, 00:00

İş hayatı, üretim ve yönetim süreçleri sinemalarda izlediğimiz filmlere benzemektedir. Öyle ki, günümüzde üretim, yönetim ve satış süreçleri yeni ufuklara yelken açmış yelkenliler gibi sürekli yol almaktadır. İş hayatını bir filme benzetirsek orada çalışan her kimse de kendi filminin başrol oyuncusu durumundadır. Filmin öteki karakterleri de çevredeki insanlardan oluşturmaktadır.

Bir kimse kendi filmindeki öteki oyuncuları istediği gibi seçememektedir. Öyle kafasına uygun yardımcı karakterleri de bulamamaktadır. Sevse de sevmese de bu filmde kendisine verilen rolü oynamak zorundadır. Öte yandan yardımcı karakterler de üzerlerine düşen görevleri yapmaya çaba harcamakta ya da çalışıyor gözükmektedir. İçinde çoğumuzun rol aldığı ve görev yaptığı iş hayatı böyle bir film gibi karşımıza çıkmaktadır.

Aşılması Gereken Kaleler

Yukarıdaki satırları iş hayatına, üretime ve yönetim süreçlerine farklı bir açıdan bakarak yazmaya çalıştım. Ayrıca bu konuda ele alınması gereken çeşitli önemli noktalar da bulunmaktadır. Öyle ki, imalat yöntemleri, bilgi yönetimi, esnek üretim, yalın üretim, performans yönetimi, ürün geliştirme, ArGe ve inovasyon, bilgisayar destekli tasarım ve üretim, üretimde yeni sistem tasarımları, simülasyon ve modelleme, yöneylem araştırması, toplam kalite yönetimi, enerji verimliliği ve müşteri memnuniyeti gibi konular iş hayatında başarıya ulaşmak için aşılması gereken kaleler olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş hayatı sadece üretimi, satışı ve yönetimi değil sanatı, tasarımı, estetiği ve sosyal sorumlulukları da kapsamaktadır. Amaç, bilim ve sanatı, teknik ve estetiği buluşturarak insanların özgün çözümler ve hizmetler geliştirmelerini teşvik etmek olmalıdır. Ayrıca iş yerlerinin birer tasarım ve inovasyon geliştirme ortamları haline getirilmesi gerekmektedir. Bu gelişmeler hepimiz için yeni bir geleceğin habercisi durumundadır.

Yenilikçilik, inovasyon ve küresel rekabet 21. yüzyılı şekillendirmektedir. İş hayatı giderek eğitim ve bilgi paylaşımı platformuna dönüşmektedir. Katma değerin yeni adı ortak akıl, özgün tasarım, verimlilik artışı ve farklılık yaratma olarak karşımıza çıkmaktadır. Etik ve estetik değerler, ticaret kuralları, sosyal kültür, kolektif yaşama bilinci ve toplumsal yaşam yeniden şekillenmektedir.

Teknoloji ve Tasarım Becerileri

Yenilikçi düşünme, bütünsel bakış ve sürekli gelişme günümüzün en önemli bireysel nitelikleri arasında yer almaktadır. İş hayatında problemlerin çözümünde teknoloji ve tasarım becerileri giderek daha fazla öncelik kazanmaktadır. Genç kuşaklar için iş birliğine, proje üretimine ve takım çalışmasına dayalı yenilikçi öğrenme ortamının sağlanması gerekmektedir.

Internet, telekom ve mobil teknolojilerde yaşanan köklü değişimler dünyamızı yoğun bir biçimde etkilemektedir.Ülkemizde interaktif ekosistemlerde bilgi üreten, bilgiyi paylaşan, dünya ile iletişime geçen, düşüncelerini açıklayan dijital bir genç kuşak yetişmektedir. Bütün bu ayrıntıları gördükten sonra da iş hayatı bir filme benzer diyebilir miyiz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA