• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Oh be, kahkahalarla güldüm!

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2010, 00:00
Uzun zamandır bir filmde kahkahalarla gülmeye hasret kalmışım. Nihayet muradıma erdim ve gala gecesinde izlediğim "Eyyvah Eyvah" ta koltuğumda iki büklüm olup, nefesim kesilerek kahkahalar attım. Tesekkürler Ata, Demet ve tüm emeği geçenler...
Çocukluk yıllarımdan hatırladığım komik tipler, "Üç Ahbap Çavuşlar", "Lorel- Hardi", "İki Açıkgöz", "Toto" ve "Enayiler Kralı"dır. 50'lerin sonlarında Jerry Lewis ve Dean Martin'in "Canciğer Kardeşler" filmlerini kaçırmazdım. Lewis'in mimikleri, Martin'le terslikleri beni çok eğlendirir ve güldürürdü.
Lorel-Hardi filmlerini de izlemek mutlu ederdi beni. Stan Laurel ve Oliver Hardy'yi ilk kez 6 Haziran 1957 akşamı İzmir Alsancak'ta Zafer Sineması'nda seyretmiştim "Lorel Hardi Vergi Düşmanı - Atoll 'K'" filminde. Yıllar sonra klasik oldukları için daha bir çok filmlerini izleme imkanım oldu.

UNUTULMAZ FİLMLER
Bud Abbot ve Lou Castello'nun yarattığı iki açıkgöz tiplemesi, 1957'den itibaren "Dolandırıcılara Karşı", "Boğa Güreşçisi", "Devler Diyarında", "İki Ruhlu Adam", "Yıldızlar Diyarında", "İki Açıkgöz Cezayir'de" gibi filmlerle çekmişti beni sinemalara. Onların seyrettiğim son filmi 1962'de "İki Açıkgöz Boksör" oldu.
Ellilerin sonlarında İtalyanların ünlü komedyeni Toto, entrikalar içindeki gülünç maceralarıyla bizi çok güldürürdü. Ben Türkçe dublajı yapılmamış bir tek Toto filmi hatırlamam. Toto, Türkçe dublajda musevi aksanıyla konuşturulur ve bu aksan ona çok yakışırdı. Hatırladığım ilk Toto filmi 1958'de seyrettiğim "Toto Hacıağa"... Sonra berbat bir Toto filmi izlemişim "Toto Kılıbık" diye. Hemen ardından da çok güldüğüm "Toto Korkusuz Milyoner"i... O dönemde aldığım notlarda izlediğim beş Toto filmine daha rastladım: "Toto Tımarhanede", "Toto Dolandırıcı Kalpazan", "Toto Zorlu Damat" , Sophia Loren'le oynadığı "Toto Arzuhalci" ve "Toto Karım Duymasın". Not düştüğüm son Toto filmi "Toto Şeytan"ı 1964'te seyretmişim.
Norman Wisdom'ın "Enayiler Kralı" tiplemesini de unutamadıklarım arasında. İngiliz aktör alabildiğine şaklabanlıklar peşinde koşarak 1958'den itibaren zirveye kurulmuştu. Önce "Enayiler Kralı At Yarışlarında"yı seyretmişim 1958'de.. Sonra "Enayiler Kralı Asker", "Enayiler Kralı Yıldızlar Peşinde", "Enayiler Kralı Bahriyede" bizleri güldüren filmler olarak kalmış anılarımda...
Fernandel'i, Louis De Funes'i ve Bob Hope'u da hatırlıyorum komedi filmleriyle. Fransız aktör Fernandel, Don Camilio serisiyle gönüllere yerleşmişti. "Fantomas" filmlerinin beceriksiz, çok konuşan şaşkın komiseri ve "Jandarma" serisinin acemi, beceriksiz, sakar ve kekeme şefi Louis De Funes'e bizim kuşak çok gülmüştür.
100 yaşına kadar yaşayan ABD'li Bob Hope'da, "Pembe Panter" filmlerinin müfettişi Peter Sellers'de az kahkaha attırmamıştır sinemaseverlere...

EYYVAH EYVAH
Bu hafta gala gecesine gidip izlediğim "Eyyvah Eyvah"tan söz edeyim derken çocukluk yıllarımın komedi kahramanlarına takıldık. "Eyyvah Eyvah", senaryosunu Ata Demirer'in yazdığı ve Ata'nın başrolleri Demet Akbağ ile paylaştığı bir film. Yönetmen Hakan Algül ve BKM ekibi başarılı bir iş çıkarmış. Oyuncular da öyle...Geyikli, Bozcaada ve Taksim'de çekilen film son zamanlarda izlediğim en iyi komedi. Bol bol kahkaha atmak, iyi vakit geçirmek istiyorsanız kaçırmayın. Hele hele Demet Akbağ ve Salih Kalyon farklı tiplemeleriyle eminim benim gibi sizleri de mest edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA