• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Pink Floyd ve La Scala

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.11.2010, 00:00
Hem fikir harika hem sonuç. Müzikler, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi progressive ve psychedelic rock grubu Pink Floyd'dan; bale ise gösteri sanatlarının dünyadaki en büyük kurumlarından La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu'ndan...
Pink Floyd 1964 yılında kurulan bir İngiliz rock grubu. Kurucuları: Syd Barrett (gitar), Roger Waters (basgitar), Nick Mason (davul) ve Rick Wright (klavye).
Adını iki blues ustası Pink Anderson ve Floyd Council'in isimlerinin birleştirilmesinden alıyor.
La Scala ise İtalya'nın Milano kentinde bulunan dünyanın en popüler opera binalarından biri. 1778'de açılmış.
***
Pink Floyd şarkılarının bale eşliğinde sergilenmesine aracı olan kişi ise 12 yaşında bir kız çocuğu. 1960'ların sonlarında bir Pink Floyd hayranı olan Valentina, koreograf olan babası Roland Petit'ten grubun şarkıları üzerine bir bale yazmasını istiyor. Önce itiraz eden Petit, daha sonra kızına hak veriyor İngiltere'ye giderek bir stadyum konserinde grup elemanlarıyla tanışıyor. Sonunda rock müziğiyle bale kompozisyonunu birleştiren baba, kızının arzusunu gerçekleştiriyor ve "Pink Floyd Balesi"nin dünya prömiyeri 1972 yılında Fransa'nın Marsilya şehrinde yapılıyor. Üstelik Pink Floyd'un canlı performansı eşliğinde...
Paris'ten Tokyo'ya dünyanın pek çok şehrinde yüzlerce kez sahnelenen Pink Floyd Balesi'ne, Pink Floyd grubu, açılıştan sonra 7 kez daha canlı eşlik ediyor...
***
Pink Floyd Balesi'nin telif hakları geçtiğimiz yıl ünlü İtalyan La Scala Operası tarafından satın alındı ve tanınırlığı daha da arttı.
Cuma gecesi İstanbul'da izlediğim gösteri gerçekten çok heyecan vericiydi. La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu'nun solo, ikili ve grup danslarıyla, Pink Floyd'un ilk yıllarındaki 13 seçme şarkısının birleşimi gerçekten rüya gibi.
Run Like Hell, Money, Is There Anybody Out There, Hey You, One Of These Days, When You're In, Obscured By Clouds, Echoes ve diğer şarkılar; hepsi bale eşliğinde çok etkileyici.
Ama Pink Floyd'un 1972'den sonraki "The Dark Side Of The Moon" albümünden bir iki şarkı ve 1979'daki olağanüstü hitleri "Another Brick In The Wall" da koreografi yapılarak gösteriye ilave edilemez miydi? İşte bu sorunun yanıtını bulamadım.
***
İlk kurulduğu günden sonra kadrosu birkaç defa değişen Pink Floyd grubunda son kalan kurucu üye baterist Nick Mason'dı.
Grubun ilk lideri Syd Barrett ruh sağlığının bozulduğunu söyleyerek Pink Floyd'un yükseliş döneminde gruptan ayrılmıştı. Barrett 7 Temmuz 2006'da, Rick Wright ise 15 Eylül 2008'de hayatlarını kaybettiler.
"The Wall" konseptini Roger Waters yarattı. Barrett'ten sonraki dönem Roger Waters dönemi olarak bilinir. Gruba sonradan katılan David Gilmour da uzun süre Pink Floyd'a liderlik yapmıştır.
"Artık yaşım ilerledi. Stüdyo ve turne stresini kaldıramam" diyen Gilmour'ın açıklamasından sonra Pink Floyd'un ebediyen dağıldığı ve bir daha birleşemeyeceği gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA