• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

"Çok erken gitti"

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.07.2012, 00:00
50 yıl yaşadı. Altı yaşında başladığı şarkıcılık kariyerinde dünya var oldukça unutulmayacak şarkılara, danslara ve başarılara imza attı. Her adımı, özel yaşamından müzikalitesine kadar her açıdan tartışıldı.
25 Haziran onun üçüncü ölüm yıldönümüydü. Müzik aleminin en çok tartışılan fenomeni Michael Jackson'ı nasıl tanıdık, nasıl ilahlaştırdık ve nasıl kaybettik? Gelin hatırlayalım...
***
İzmir Radyosu'nda müzik programları yapmaya başladığım 1965'te "Jackson 5" adlı bir grubun 45'lik plaklarını çalardım. O grubun üyelerinden biri Michael Jackson'dı. Dokuz çocuklu bir ailenin yedinci üyesi olarak dünyaya gelmiş ve daha 6 yaşındayken 1963'de babası tarafından oluşturulan 5 kardeşten kurulu "Jackson 5" grubunun en küçük üyesi olmuştu. Solo söylediği şarkılarla herkesin dikkatini çekiyordu. 1971'de 13 yaşında ilk solo albümünü çıkardı.
***
Besteleri çok beğeniliyordu. 1978'de bir korkuluğu canlandırdığı "The Wiz" adlı müzikal filmde hayran olduğu ve hep benzemeye çalıştığı Diana Ross'la birlikte rol aldı. Dünya çapında müzisyen Quincy Jones'la çalışmaya başladı. Yaptıkları "Of The Wall" adlı albümle neredeyse yılın tüm ödüllerinin sahibi oldu...
Jazz, disco ve funky tarzında müzikleri harmanlayarak kendine yepyeni bir tarz oluşturdu. Bu tarzıyla Elizabeth Taylor tarafından "Pop İdolü" olarak sıfatlandırıldı...
***
1982'de E.T. filminin orijinal soundtrack'i "Someone In The Dark" şarkısını seslendirdi. En iyi çocuk albümü dalında Grammy ödülü kazandı.
Yine 1982'de 25 yaşındayken onu efsaneleştiren albümü "Thriller" yayınlandı. Albüm müzik tarihinin en yüksek satış rakamına ulaştı. Thriller şarkısının 13 dakikalık klibi MTV tarihinde ilk yayınlanan zenci şarkıcı klibi oldu. Klip ayrıca satışa çıkarıldı ve o da rekor satışa ulaştı...
***
Moonwalk denilen ayak kaydırma hareketini "Billie Jean" şarkısının dansında kullandı. Bu dansıyla tarihe geçti ve o günden sonra en çok taklit edilen dansın sahibi oldu.
***
Afrika'daki aç insanlar için Lionell Richie'le birlikte "We Are The World" adlı şarkıyı besteledi. 40 kadar dünya starı birlikte seslendirdiler. Richie'yle birlikte Grammy ödülü kazandılar.
***
1987'de "Bad" albümünü yaptı. Aynı adlı şarkıya Martin Scorsese yönetmenliğinde çekilen 18 dakikalık klipteki görüntüleri (ten renginin beyazlığı - burun estetiği) çok konuşuldu. Yıllar sonra, tenindeki açılmanın vitiligo hastalığından dolayı olduğu açıklandı.
***
1988'de "Moonwalker" adlı müzikal filmle yine rekorlar kırdı. Akıl almaz başarılara imza atarken 2700 dönümlük Neverland çiftliğini satın aldı. Çocukluk rüyalarını yaşayacağı bir dünya yarattı kendisine.
***
1991'de "Dangerous" albümünü yaptı. "Black Or White" şarkısına çektiği klip ırkçılık, cinsellik ve şiddet içerdiği iddialarıyla olay yarattı.
1993'te 35. Grammy Ödülleri'nde "Yaşayan Efsane" ödülü aldı. Ayrıca 'Yılın Hümanisti' seçildi...
1995'te Elvis Presley'in kızı Lisa Marie Presley ile evlendi. Evlilikleri 18 ay sürdü...
2000'lerin başlarında Michael Jackson'ın dinini değiştirerek İslamiyet'i seçtiği, müslüman olduğu, 2005'te bir cami yaptırdığı iddiaları ortaya atıldı.
25 Haziran 2009'da Los Angeles'taki evinde hayata veda etti. Ölümüne kuvvetli anestezi ilacı kullanmanın neden olduğu açıklandı...
Ölümüyle ilgili doktoruna açılan dava 9 ay sürdü ve doktor Conrad Murrey kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulundu. Doktorluk lisansı iptal edildi.
***
1989 yılının Aralık ayında ortağı olduğum Anadolu Yayıncılık organizasyonuyla Michael Jackson'ın ablası La Toya Jackson'ı İstanbul'a getirmiştik. Hava limanında karşıladım ve basın toplantısında yanında oldum. İki günde iki konser verdi. Benim Jacksonlarla en yakın temasım bu aktivite oldu.
Michael Jackson'ın 23 Eylül 1993 tarihinde İnönü Stadı'nda 50 bin kişiye verdiği konserde ben de vardım. Görsellik açısından hayatımda izlediğim en müthiş konserdi.
Bu kadar vurucu ve etkileyici şarkısı arasında en sevdiğim şarkısı "Gone Too Soon"dur. Romantiktir. "Çok Erken Gitti" anlamına gelir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI