• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

İhbar ediyorum!

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.12.2012, 00:00
Bir zamanlar TRT beni çok ilgilendiriyordu. Çünkü açtığı sınavı kazanmış, orada prodüktör olmuş, yayıncılığı orada öğrenmiş, TRT'yi bir okul bellemiştim.
Sonra yollarımız ayrıldı. Ben, devlet memuru olarak kısıtlanmamam gerektiğimi anlayıp istifa ettim ve serbest çalışmaya başladım. TRT ile ilişkim dışardan devam etti. Maç da anlattım, program da hazırladım, sunuculuk da yaptım. Ayrıca bir sanatçı olarak davet edilince radyo ve TV programlarına konuk olmaya devam ediyorum. Geçenlerde de TRT Genel Müdürü'nün davetiyle 2. Eurovision Danışma Kurulu'na da katıldım.
Prodüktörü olduğum günlerde de, daha sonraları da TRT'nin yanlış olduğuna inandığım uygulamalarını acımasızca eleştirdim. Zaman beni hep haklı çıkardı. En büyük mücadeleyi de müzik denetleme kurulları için verdik. Özel radyo ve televizyonların yayın hayatına başlamasından sonra TRT silkindi ve denetim esaslarını yumuşatmak zorunda kaldı. Çünkü özellerle başa çıkması mümkün olmayacaktı.
Doksanların ortalarına kadar her sanatçı, her yapımcı yeni çıkan plak, kaset veya CD'de yer alan şarkılarını TRT denetleme kurullarına gönderiyor ve TRT'nin burnundan kıl aldırmayan denetim kurulları astığım astık, kestiğim kestik edasıyla denetim yapıyordu. Saçma sapan gerekçelerle şarkılar yasaklanıyor, TRT'nin içindeki yapımcılar bile bu sansüre isyan ediyorlardı.
23 Kasım 2007'de TRT Genel Müdürlüğü'ne atanan İbrahim Şahin bey de zaman içinde TRT'yi tanıyıp olup bitenleri anladı ve bu yıl TRT'nin müzik denetimleri ve yasakları üzerine, TRT Müzik kanalında Bülend Özveren'in hazırlayıp sunduğu bir program bile yaptırdı. Üstelik o programın ilkinde Özveren'in ilk konuğu da bendim... Haftalarca, örnekleriyle TRT'nin saçma sapan denetim kurulu kararları konuşuldu ve örneklendi o programlarda...
Peki şimdi gelelim sazın bam dediği noktaya. Ben durup durup dururken bu konuyu neden açtım? Efendim, TRT Çukurova Radyosu'ndan yapımcı arkadaşların ısrarları üzerine geçenlerde zaman ayırıp bir radyo programına bağlandım. Yarım saat sohbet ettik, sonra da çalınmasını arzu ettikleri şarkılarımı sordular ve onları yayınladılar. Ertesi gün Aysun'la da bağlantı yapmak istediklerini söylediler ve Aysun'un hangi şarkılarının yayınlanmasını istediğimizi sordular. Adını verdiğim üç şarkıdan biri "Havada Kokun Dağılmadan" adlı bestemdi...
Şimdi dikkat! Geçen konuşmalar şöyle:
"Ali bey bu şarkıyı çalamayız". "Neden?" "Denetimden geçmemiş" "Ne denetimi?" "TRT piyasaya çıkan tüm CD'leri kendi satın alıyor ve denetliyor, Aysun hanımın son albümündeki tüm şarkılar geçmiş sadece bu şarkı denetim almamış"
Eskiden yapımcılar ve sanatçılar kendileri yollarlardı TRT'nin Müzik Dairesi'ne şarkıları. Demek ki denetim kalkmamış biçim değiştirmiş. Sansür devam ediyor...
Sansüre devam da, TRT'de kimsenin kimseden haberi yok. Şu anda TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve TRT Müzik Dairesi Başkanı Deniz Çakmakoğlu beylere ihbarda bulunuyorum:
Aysun Kocatepe'nin 2009'da yayınlanan "Nerelerdeydin" adlı albümünün ikinci şarkısı, "Havada Kokun Dağılmadan" adlı bir Ali Kocatepe bestesidir. Sözleri de Sezen Aksu ve Ali Kocatepe tarafından yazılmıştır. Düzenlemeyi yapan ve şarkının girişindeki piyanoyu çalan kişi Osman İşmen'dir. Gitarlar Erdem Sökmen, klarnet solo Kirpi Bülent tarafından çalınmıştır. (Sayın denetçi bu isimlerin kimler olduğunu internete girip bir araştırsın lütfen.)
Albüm çıktıktan sonra TRT'nin hem radyolarında hem de televizyonlarında bu şarkı defalarca yayınlanmış ve büyük beğeni toplamıştır. Hatta eleştirmenler Ali Kocatepe'nin bu bestesinin en iyi Kocatepe şarkılarından biri olduğunu da vurgulamışlardır. Aysun Kocatepe TRT'de katıldığı hemen her programda bu şarkısını seslendirmiştir.
İbrahim ve Deniz beyler şimdi lütfen soruşturma açtırın ve o çok çok sayın denetçinizin beğenmeyip "Yayınlanamaz" dediği bu şarkıyı "Yayınlamak" cüretinde bulunan TRT'nin yapımcılarını, programcılarını cezalandırın. Cezalandırın ki sizin görev verdiğiniz, maaşa bağladığınız o muhteşem denetçinizin emekleri boşa gitmemiş, koyduğu yasaklar kaale alınmış olsun.
Bir bilgi daha. Adı geçen şarkıya bir de klip çektik. Bu klipte tam on saygın insan rol aldı. Metin Serezli, Hıncal Uluç, Selda Alkor, Ertuğrul Özkök, Ferdi Özbeğen, Oya Başar, Ali Poyrazoğlu, Ayla Dümer, Keremcem ve Ahu Türkpençe. Kimse silah zoruyla gelmedi. Şarkıyı çok beğendikleri ve sanatçıya saygı duydukları için klipte rol aldılar. Bu klip de TRT müzik kanalında defalarca yayınlandı...
İbrahim Şahin bey bu zamanda hala mı sansür?
"Evet mi?" O zaman üç beş memur daha atayın da kurum içinde yasaklara uymayanları tesbit etsinler. Siz de kulaklarını çeker cezalandırırsınız.
TRT ülkemin insanlarının resmi yayın organıdır. Birilerinin oyuncağı değil. Çifte standartlarla komik duruma düşürmeyin kurumu.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA