• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

"Cats" geldi, sırada "Nana" var ...

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2014, 00:00
"Cats" müzikalini ortalığı yıkıp geçerken 1987'de Londra'da izleyen şanslı müzikseverlerden biriydim. Aysun'la son dakikada karaborsadan aldığımız biletle salona girebilmiş hem de çok güzel bir yerden müzikali izleyip hayran kalmıştık.
Yıllar sonra İstanbul'da bir kez daha izlemek için Zorlu Center'ın muhteşem salonuna gittiğimizde içimde endişe vardı. Bir kez daha o heyecanı ve müthiş performansı yakalayabilecek miydik? Ve de o olağanüstü "Memory" şarkısı bizleri bir kez daha kendimizden geçirecek miydi?
***
Önce "Cats" müzikalinin ve "Memory"nin yazılış öyküsünü anlatalım:
1970'lerin sonlarına doğru besteci Andrew Lloyd Webber, ünlü yazar Thomas S. Elliout'un "Yaşlı Sıçan'ın Pratik Kediler Kitabı"ndan esinlenerek bir müzikal bestelemeye karar verir. Elliout, 1965 de vefat eden ABD doğumlu bir İngiliz şair ve oyun yazarıdır. Eşi, o güne kadar yazarın yayınlanmamış ve kedi Grizabella'nın konu edildiği bir şiirle Webber'in karşısına çıkar ve onun tüm planlarını değiştirmesine neden olur. Elliout'un bu şiiri ölümü ve yeniden doğuşu sorgulamaktadır.
Webber, "Memory" şarkısını bir gecede besteler. Şarkının sözlerini ise Elliout'un "Rhapsody on a Windy Night" şiirinden yararlanan Trevor Nunn yazar.
***
Müzikalin öyküsü kediler arasında geçmektedir ama aslında yaşamın ta kendisidir. Ana karakter Grizabella dünyayı tanımak için içinde yaşadığı Jelliele Kedileri'ni terk edip özgürce yaşamış ama dünya ona acımasız davranmıştır. Yorgun, örselenmiş ve yıpranmış olarak geri döndüğünde de Jeliele Kedileri ona sırt çevirirler ve kabullenmezler. Grizabella eski günlerini özlemektedir.
***
Jeliele Kedileri'nin yılda bir gün düzenledikleri kutlamaları vardır. Bu sefer reisleri yaşlı bilge kedi Deuteronomy şerefine bir oyun sergileyeceklerdir. İşte Grizabella bu gösteride "Memory" adlı şarkıyı söyler. Kabilenin reisi bilge kedi Deuteronomy her yıl bir kişi için kullanılan yeniden doğma hakkını bu kez Grizabella için kullanır ve onun yeniden aralarına katılmasını sağlar. Grizabella yeniden doğar
***
Webber'in müzikali ilk kez 11 Mayıs 1981 yılında Londra'da West End'de sahneye konacaktır. Koreografiyi Gillian Lynne hazırlamış gala gecesi öncesi Grizabella rolünü oynayacak oyuncu ayağını kırmıştır. Bir de gösteri daha ilk gecesinde bomba ihbarı nedeniyle yarım kalmıştır. Ama tüm bu aksiliklere rağmen 1981 de başlayan "Cats" müzikali 11 Mayıs 2001 yılına kadar tam 20 yıl aralıksız sahnelenir. Broodway'de ise ilk kez 7 Ekim 1982'de sahneye konmuş, orada da Eylül 2000'e kadar 18 yıl aralıksız sahnelenmiştir.
***
Sahnede rol alan Elaine Paige ve Sarah Brightman'in "Memory" yorumları olağanüstüdür. Plakta seslendirenler arasında da ben en çok Barbra Streisand ve Johnny Mathis yorumlarını beğenirim.
***
Gelelim yoğun istek üzerine bu yıl yeniden sahnelenip turneye çıkan 2014 yılının "Cats"ine... Zorlu Center'a müzikseverler adına en derin teşekkürlerimizi sunuyoruz ama itiraf etmeliyim ki ben de, Aysun da Londra'da orijinalini izleyen iki müziksever olarak Cats'in bu yeni yorumundan etkilenmedik.

NANA GELİYOR, NANA...

Yaşı 80'e geldi. Girit Hanya doğumlu, Yunan şarkıcı Nana Mouskouri "Happy Birthday Turnesi" ile yeniden sahnelerde ve 16 Şubat'ta İstanbul'a geliyor. Zorlu Center'da tek bir konseri var. Onun rebetiko yorumlarına da, Pire Çocukları'ndaki sevimliliğine de, soprano sesiyle okuduğu klasiklerine de hayranım. Repertuvarına hangi şarkıları aldığını öyle merak ediyor, Nana'yı canlı dinleyebilmek için öyle sabırsızlanıyorum ki anlatamam...
Geçen yaz 84 yaşındaki Tony Bennett İstanbul'a gelmiş ve konserinde bizleri mest ederken yanında kızı da kendisine eşlik etmişti. Şimdi de 80'lik efsane Nana Mouskouri arkasında dört Fransız müzisyenle geliyor ve onun da yanında kızı Lenou da Nana var...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI