• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Saatlerce odasına kapanıyor ARMAĞAN PINAR ADANAR

Saatlerce odasına kapanıyor

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.07.2014, 00:00
Soru: 15 yaşındaki oğlum son zamanlarda odasına kapanıyor. Benimle ve annesiyle o kadar az konuşuyor ki... Sadece bizimle değil arkadaşlarıyla da görüşmüyor. Bütün gün odasında uzanıyor. Neyi olduğunu sorduğumuzda da "bir şey yok, canım sıkılıyor" diyor. 1-2 gündür yemek de yemiyor. Ona ulaşamıyoruz, endişeleniyoruz. Ne yapabiliriz?

Cevap: Çocuğunuz sizinle konuşmuyorsa, arkadaşlarıyla da görüşmek istemiyor ise, içe kapandıysa, odasında hiçbir şey yapmadan saatlerce yalnız başına kalıyor ise, iştahsızlık ve uyku sorunları başladıysa mutlaka ama mutlaka zaman geçirmeden ruhsal yardım almasını sağlamalısınız. Ergenler bu dönemde psikoloğa ya da psikiyatriste gitmek istemeyebilirler. Bu durumda çocuğunuza "Seninle uygun şekilde iletişim kurabilmek için destek almak istiyoruz ve senin de bizimle gelmeni istiyoruz" diyebilirsiniz.

Onu nasıl vazgeçiririm?


Soru: Kocam son 5 yıldır at yarışı oynuyor. Yoğun çalıştığı için başlarda kafasını dağıtıyor, rahatlıyor diye üstünde durmuyordum ama son 2 yıldır işten çıkıp koşu oynamaya gidiyor ve eve geç geliyor. Harcadığı paranın miktarı giderek arttı. Geçen hafta bankadan kredi aldığını öğrendim. Benim bundan haberim yoktu. Onu bu alışkanlıktan nasıl vazgeçirebilirim? Elimizde bir evimiz var. Onu da satmasından korkuyorum.

Cevap: Hanımefendi, her türlü bağımlılığın tedavisi var ama kumar bağımlılığı en zor tedavi edilen gruptur. Bu konuda sizin yapabileceğiniz tek şey, eşinizin psikolojik destek almasını sağlamak. Maalesef ülkemizde bu tür şans oyunları yasal ve neredeyse adım başı bir bayi var. Bu nedenle bu illetten kurtulmak kolay değil çünkü çok kolay ulaşılabilir. Eşinizin gönül rızasıyla uzun bir süre bu illetten kurtulmak için tedavi görmesi gerekebilir. Psikoterapi almasını öneriyorum.

Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?


Soru: Oğlum 1.5 yaşında. Artık memeden kesmek istiyorum. Memeden kesmek için doğru yaş nedir?

Elbette her çocuk zamanı geldiğinde memeden kesilmelidir. 1-1.5 yaş aslında memeden kesmek için en uygun yaşlardır çünkü 2 yaş, "negativizm" dönemine, yani çocukta "inatçılık" dönemine denk geldiği için kesmek oldukça zordur. Ancak eğer çocuğunuz 2 yaşında ise ve hala meme emziriyorsanız, buna artık bir son vermeniz gerekir. Anneler kendi psikolojilerinden dolayı çocuklarını memeden kesme konusunda gönülsüzdürler. Hatta çoğu anne memeden kesme sürecinde gergin, huzursuz olabilir. Bazen de memeden kestiği için kendini suçlayabilir. Oysa her şeyin bir zamanı vardır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA