• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Torbalılı miniklerin kıskandıran başarı öyküsü BÜLENT GÜRLÜK

Torbalılı miniklerin kıskandıran başarı öyküsü

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.05.2010, 00:00
Nisan'ın 24'ü ve 30'u arasında, Devlet Tiyatroları Ankara'da 'Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali'nin altıncısını gerçekleştirdi... Minikleri uluslararası çapta bir tiyatro şöleninde buluşturan bu festival, Türkiye'nin önemli sanat günlerinden biridir.
Nitekim Çocuk Tiyatroları Festivali'ne, hem ülkemizin değişik illerini hem de birçok yabancı ülkeyi temsil eden tiyatro toplulukları katılıyor. Örneğin bu yıl İsveç, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Rusya, İsrail, Tataristan, İran ve Kosovalı ekipler, ulusal gösterileriyle festivale renk getirdiler. Bizim gözümüzde bu şenliği önemli hale getiren faktör ise, Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulu'nun da İzmir adına oradaki yerini almasıydı. Hem de bir kukla oyunuyla...
***
Elbette festivale İzmir'den Kazımpaşa İlköğretim Okulu'nun davet edilmesi tesadüf değildi. Bu hakkı kazanmalarının perde arkasında, kuklacı miniklerin aylarca süren emek serüveni gizli.
Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz Mart'ta 4'üncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin kapsamında, '2. Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması' da yer alıyordu. İlköğretim okulları arasında yapılan yarışma öncesinde, katılımcı okulların öğretmenlerine kukla yapımı ve oynatımıyla ilgili eğitim verildi. Öğretmenler de kukla sanatına ilişkin öğrendikleri ne varsa öğrencilerine aktardılar ve sahnelenmek üzere birlikte bir oyun hazırladılar. 'Kurbağa Prens' masalının oyunlaştırılacağı yarışmaya 'varım' diyen 23 ekipten biri de kısıtlı ekonomik imkanlarına rağmen Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulu'ydu...
***
Ve kukla kursunun bir saatini bile kaçırmayan Torbalı Kazımpaşa'nın sınıf öğretmeni Sultan Çavuş, ders bitimlerinden sonra öğrencileriyle hummalı bir çalışma dönemine başladı.
Bundan sonraki gelişmeler hayli ilginç ve zorlayıcıdır... Çünkü okul müdürü, eğitim açısından önemini fark etmediği 'kukla' ile uğraşmalarını saçma bularak, Sultan öğretmenden çalışmalara son vermesini ister. Ama bu konudaki direncini yitirmeyen sevgili hocamız, çocukların da hevesinden güç alarak kukla oyunu yarışmasına katılmaktan vazgeçmeyi düşünmez. Nihayet kukla kurslarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteklediği bir proje olduğuna dair belge gösterilince, okul müdürü de itirazını sürdürmez. Zaten kısa bir süre sonra da Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulu'ndan ayrılır.
***
Yeni müdür Necat Çetin'i, Forum Bornova'daki ödül töreninde tanıma fırsatı buldum. Son derece sıra dışı ve doğru kullanıldıkça her türlü aracın eğitimde yeri olduğunu düşünen bir insan. Kendisi, Sultan hoca ve öğrencilerini de çalışmalarında destekleyip yüreklendirmiş...
Onlar da Torbalı'daki bir devlet okulunun kısıtlı imkanlarını zorlayarak ve kimi zaman kişisel özverilerde bulunarak harika bir oyun çıkardılar. Mali yapısı çok daha mükemmel durumdaki kolejleri bile geride bırakarak Torbalı'ya birincilik kazandırdılar. Ankara'daki Çocuk Tiyatroları Festivali'ne de bu başarıları sayesinde katılma fırsatı yakaladılar.
***
İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer'in de ödül töreninde vurguladığı gibi, katılan tüm okullar bu yarışmanın birincisiydi.
Ama Ankara'daki uluslararası festivalde, İzmir'in adını kuklayla duyuran Torbalılı minikler ayrıca bir kutlamayı hak ettiler. Helal olsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA