• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zabıtanın borusu sokak sanatçılarına mı ötüyor! BÜLENT GÜRLÜK

Zabıtanın borusu sokak sanatçılarına mı ötüyor!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.07.2012, 00:00
Nahoş haberi, Sokak Sanatları Atölyesi kurucularından Erdal Çoban'ın facebook'taki duvarıma etiketlemesiyle öğrendim... Ve yıllardır çağdaş kent kimliğine kavuşmanın sokaklarımızdan başlayacağını savunan bir yazar olarak tepem attı!
Nasıl atmasın ki... Ta Ekvador'dan çıkarak yerel kostümleriyle çeşitli dünya kentlerini dolaşan 8 sokak şarkıcısı, önceki gün Gündoğdu Meydanı'nda konser vermek istemiş. İlginç çalgıları, dansları ve ezgileriyle meydanı şenlik alanına çeviren Ekvadorluların çevresinde onlarca insan toplanmış.
Ama özlem duyduğumuz tabloyu karartanlar gecikmemiş ne yazık ki! Yerli şarkılarıyla halkı eğlendiren konuklarımız, 10 dakika sonra başlarında biten zabıtaların hışmına uğramış.
İşgüzar ekiplerin müdahalesi, Gündoğdu'daki müzik şölenini herkesin kursağında bırakmış!
***
Erdal'dan öğrendiğim kadarıyla, Ekvadorlu gezgin müzisyenler bir ay boyunca İzmirlilere gösteriler sergilemek amacıyla gelmiş. Birkaç gündür şehre renk katan 8 kişilik grup Basmane'de bir otelde kalıyormuş.
Kızgın güneşin altında çalarak, şarkılar söyleyerek geçimini sağlayan kızıl benizli dostlarımız dilenci değil! Dünyayı turlayan ve çıkardıkları CD'leri satarak para kazanmaya çalışan grubun tamamı profesyonel müzisyen.
Onları birer dilenci ya da sokak satıcısı yerine koyan zabıtayı, facebook'taki haberin altına yorum yazan İzmirlilerin tümü kınıyor. Eleştiride bulunanların arasında grubu dinleyen, hatta CD'lerini satın alarak yaptıkları müziğe hayranlıklarını dile getirenler var.
Yazık ki, bu tür gruplara İzmir'in diğer yerlerinde görülen reva da Konak'takinden farksız.
***
Ben de görüşlerini sıralayan arkadaşlar gibi, olaydan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın bilgisi olduğunu sanmıyorum. Yine herkes gibi, Başkanımızın halkı eğlendiren ve meydanlarımızda farklı bir kültür esintisi yaratan muhteşem müzisyenleri kollayacağına inanıyorum.
Önceki gün yaşananlar yüzünden kös kös oteline dönmek zorunda kalan grubun akşam yemeğini Sokak Sanatları Atölyesi karşılamış. Umarım bu talihsizlik tekrarlanmaz.
Hakan Başkan, meydanları kültürel ortaklığımızın mekanı haline getirecek festivallerle bugüne dek tüm Türkiye'ye örnek oldu. Sanatı sokağa taşıyan her türlü faaliyeti ve sanatçıları destekledi, onlara imkanlar sağladı. Ama İzmir'deki zabıtaların başı boş tavrına da artık dur demenin zamanı geldi.
***
Bakın, kentteki dilenci terörü yüzünden, o kaldırımdan bu kaldırıma kaçışarak yürüyebiliyoruz. Ben nedense bu kadar dilencinin yol kestiği, para vermeyince tehditkar bakışlarla korku saldığı başka bir il görmedim. Duvar diplerine çöreklenenleri geçtim... Sapasağlam gençlerin ya da eteklerine tutuşmuş çocuklarıyla kabile halinde çevremizi saran grupların da ardı arkası kesilmiyor. Bu çeteleri emniyet-belediye işbirliğiyle temizleyecek güç nerede?
İnsanların güzel vakit geçirebileceği meydanlar, uygunsuz park edenlerin, işportacıların, falcıların, seyyar ve sokak satıcılarının işgali altında.
***
Hele geceleri Karşıyaka'da, Alsancak'ta, Konak'ta Güzelyalı'da kordon ve çarşıların halini bir görün. Bağrış-çağırışlar, el arabalı kebapçılardan yükselen pis kokular ve yerlere savrulan çöplerden nefes alınmıyor.
O pek cesur zabıtaları arayın ki bulasınız! Vatandaşı huzursuz ve rahatsız edenlere, kaldırımlarda yürüyecek yer bırakmayan işportacılara gıkları çıkmıyor.
Onların borusu ancak iskele önlerindeki birkaç gevrekçiyle, dünyayı karış karış dolaşan sokak sanatçılarına ötüyor demek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA