• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Peruze Yiğit’in ilginç resimlerini görmelisiniz BÜLENT GÜRLÜK

Peruze Yiğit'in ilginç resimlerini görmelisiniz

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.12.2012, 00:00
Sergileri gezmek için ille de resimden anlamak ya da ziyaret ettiğiniz galeriden bir tablo satın almak zorunda değilsiniz.
Ne yalan söyleyeyim, tüm 'anlamaya çalışma' gayretime rağmen, bu alandaki üretimleri sınıflandıracak kadar bile resim kültürüm olduğu söylenemez. Ama asıl önemlisi, incelediğiniz bir tablonun sizde uyandırdığı hisler, hayal dünyanıza açtığı pencereler ve aklınızda birçok imgenin şekillenmesini sağlayan o çizgi ve renklerin büyüsüne dalıp gitmektir. Benim de hoşuma giden bu zaten...
***
Sanatın insanı etkilemekteki tek silahı 'güzelliği'dir çünkü... Bir heykelin önünde hayranlıkla eğilmek, bir 'nü'ye çarpılıp kalmak ya da 'natürmort'un çekimine kapılmak, size ne anlattıklarıyla değil, yüreğiniz ve bilincinizde duyumsattıklarıyla ilgilidir.
Elbette görsel ve plastik sanatların da anlayanına, eleştirmenine ihtiyaç vardır. Ama o profesyonellerin işi... Meraklısı için önemli olan, bir fırça darbesinin yüreğinize dokunuşunu hissetmenizdir.
Bazen hiç fark etmediğiniz kendinizle, bazen anın içinde kaçırdığınız karelerle yüzleştirir insanı...
***
Geçen cuma, Kıbrıs Şehitleri'ndeki 'En Sanat Galerisi'nde, ressam Peruze Yiğit'in resim sergisini ziyaret ettim...
Peruze Yiğit, 9 Eylül Üniversitesi Resim Bölümü mezunu ve 20 yılı bulan bir ressamlık geçmişi var. On kişisel, kırka yakın karma sergide yer alan sanatçı altı kez çeşitli ödüllere layık görülmenin yanı sıra, eserleri yurtiçi ve yurtdışında birçok özel koleksiyonu süslemekteymiş. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği Üyesi Peruze Yiğit, görsel sanatlara ilgisizliğin kentin çağdaş yüzüyle çeliştiği İzmir'de inatla üretiyor.
Atölyesinde yaptığı tabloların yanı sıra, resim eğitmenliğiyle de uğraşıyor.
***
Çok ilginç ve kendine has bir tarz göze çarpıyor Yiğit'in tablolarında... Ezberlenmiş değerlerin silikleştiği, hatta yer çarpıklaştığı bir yüzyılda, 'sıradan insan'ı gerçekdışı mekanlar içinde boyutlandırarak ve o anın içindeki ruh halini abartılı bir mükemmellikle yansıtarak resmediyor sanatçı.
İnsanların duruşunda ve yüz ifadelerinde, hangi zaman, yer, gerçeklik ya da düşsellik içinde olduklarını çözemeyişin ayrıntıları gizli. Sürpriz, şaşkınlık, korku, kaygı, merak, heyecan...
***
Yiğit, kurguladığı resimlerdeki objelerin, tanıdık bir yüz gibi gelebileceğini belirterek, "Ancak onlar düş aleminde yaşar, somut mekandan koparılarak, kendilerine özgü bambaşka bir sahnede rol alırlar. Figürlerin olanaksızmış gibi görünen duruşları ve ilişkileri, kendi varoluşlarını imgesel bir düzleme taşımak adına kurguladığım bir oyundur aslında. Hayat da, resim de oyunun içindedir" diyor.
İlginç sergiyi görmek isteyenler, Kıbrıs Şehitleri'ne girince, meşhur restoranların sıralandığı soldaki ilk sokağın içindeki En Sanat Galerisi'ni, 7 Aralık'a kadar gezebilirler.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA