• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’500 Minik Kemancı’nın hayalleri yarım kalmasın BÜLENT GÜRLÜK

'500 Minik Kemancı'nın hayalleri yarım kalmasın

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.06.2013, 00:00
Bakın nasıl başlamışım geçen yıl kaleme aldığım bir yazıma:
"Sahneye çıkan 210 miniğin kemanından ezgiler yükselirken, Elhamra'daki yüzlerce izleyicinin gözleri sevinç ve gurur pırıltılarıyla dolup taştı. Onlar 2 yıldır süren keman eğitiminin, yeteneklerini nasıl da bilediğini büyük bir zevkle sergileyedursunlar, belki de çocuklarını izlemek üzere ilk kez bir opera salonunda buluşan ailelerin yüzündeki mutluluğu okumalıydınız.
İşte o küçük kemancılar, kimisi yiyecek ekmeği zor bulduğu halde çocuğunu sanata yönlendiren aileler ve '500 Minik Kemancı' projesini hayalden gerçeğe dönüştüren idealizm, İzmir'in aydınlık yüzünün en güzel örneğidir. Hem de hiçbir politik girişimin, nokta kadar gölge düşüremeyeceği kadar aydınlık..."
***
İzmir'de sanata yetenekli çocukları ortaya çıkarmak, onları profesyonel ellerde geleceğe hazırlamak, bunu yaparken ekonomik imkanları yetersiz ailelerin çocuklarına da kısıtlı imkanlar ölçüsünde burs fırsatı sağlamak amacıyla, 3 yıldır sürüyor '500 Minik Kemancı' projesi... 5 yılda bu sayıyı yakalama gayretiyle süren çalışmaların üçüncü yılında, 270 'minik kemancı'ya ulaşıldı bile.
Senfoni Müzik'in sahibi Yusuf Yolal ile İzmir Operası keman sanatçısı İlkin Ünsal'ın yollarını aynı hayalde buluşturan proje, miniklerin ellerinde bir orman gibi yeşermeye ve meyveler vermeye devam ediyor.
***
Bu akşam Elhamra Sahnesi'nde, eğitim alan miniklerden 150'yi aşkın kemancı izleyicilerle buluşacak. Projenin yaratıcıları ve eğitimcileri tarafından yorucu bir sürecin sonunda tamamlanan 'oda orkestrası', saat 20.00'de başlayacak konserde, keman sanatçısı olan eğitmenleri İlkin Ünsal ve Fuat Efendiev'in eşliğinde, Vivaldi'nin ünlü '4 Mevsim Konçertosu'nun 'ilkbahar' ve 'yaz' bölümlerini seslendirecek.
Minik kemancılardan oluşturulan oda orkestralarında bir viyolacı ve çellist de yer alacak. Onların müzikle aydınlanan minik yürekleriyle neler başaracaklarını görmek için, bu akşam Elhamra'yı hınca hınç dolduracağız.
***
Bu arada, Senfoni Müzik'in sahibi Yusuf Yolal'ın tüm giderlerini üstlendiği '500 Minik Kemancı' projesinin daha çok destekçiye ihtiyacı var.
Sanatın ve sanat kurumlarının devlet eliyle un ufak edilmeye çalışıldığı bir dönemde, İzmir'in yüzünü ağartarak 'inadına' sanat üreten bu çocukların eğitimini sürdürmelerini sağlayacak imkanları genişletmeliyiz.
Kendini sanat sevdalısı ilan eden bunca belediye, sivil toplum örgütleri, akademiler, müzik ve sanat kuruluşları ile milli eğitim müdürlükleri, iyi niyetlerini somut desteklere dönüştürmeli.
Yusuf Yolal'ın aldığı yolun hedeflenen noktaya varabilmesi için, onun katkılarının üzerine katkılar koyulmalı. Ki '500 Minik Kemancı'nın hayalleri yarım kalmasın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI