• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EGİAD’ın modern Kültürpark projesi yabana gitmesin! BÜLENT GÜRLÜK

EGİAD'ın modern Kültürpark projesi yabana gitmesin!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2014, 00:00
Kimbilir kaç kez bu sütunlara malzeme oldu, İzmir'in çıplaklığıyla yüz kızartan Kültürpark'ı... 'Park' kısmını yeraltı otoparkıyla hallettiler de, adında geçen 'kültür' ne yazık ki üzerine oturtulamadı.
Oysa ki beton yığınları arasında insanların nefes alabileceği daha güzel bir yer var mı? Yeşilin ve ağaçların sere serpe uzandığı o koca alan, fuarların Gaziemir'e taşınma projesiyle birlikte yeniden tasarlanmalıydı. Hem de kentin sosyal ve kültür yaşamını dünya vitrinine çıkaracak görüntüsüyle...
***
Yıllardır yazdığım yetmiyor gibi, geçtiğimiz senelerde İzmir'i masaya yatırdığımız bir röportaj serisinde, ülkemizin önde gelen sanatçıları da Kültürpark'ın çaresizliğine isyan etmişti. Bir zamanların eğlencesi, sanatı, fuarları ve sosyal atmosferiyle Türkiye'nin gıpta ettiği bu canlılık merkezi, nasıl olur da ölü gibi kıpırdamadan yatmaya mahkum edilebilirdi...
O zaman tüm bu eleştirilerimize Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Gazino kültürüne dönemeyiz" gibisinden bir yanıt vermişti. Ki şehrin havasını soluyan insanların da söylemeye çalıştığı şey, fuarı yeniden gazino cennetine dönüştürmek değildi zaten.
***
Neydi hep anlatmaya çalıştığımız? Kültürpark'ın butik sanat merkezleri, müzeleri, açık-kapalı gösteri mekanları, spor salonları, modern kafe restoranları, nostalji turları, her kesime hitap edecek sosyal tesisleri ve oyun alanlarıyla dizayn edilmesiydi.
Boşluktan, pislikten, fuar dönemlerindeki üçüncü sınıf panayır görüntüsünden, it kopuk yatağı haline gelmesinden kurtarılmasıydı. Zaman su gibi akıp geçti ama yazık ki bir umut kıpırtısı hissedeceğimiz adımlar atılmadı. Yanlış anımsamıyorsam, bir ara orada kongre merkezi kurulacağından bahsedilmişti, o kadar!
***
Kötüsü, bugüne dek üniversite, iş, sanat ve spor dünyası gibi şehrin dinamiklerinden de Kültürpark'a çağdaş bir kimlik kazandıracak öneriler gelmedi.
Ta ki dün basına da yansıdığı üzere, Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD), Kültürpark'ı adam edecek yaratıcı projelerini sıraladığı raporunu açıklamasına dek... Kendi fikirlerini ortaya koymanın yanı sıra, yaşadığı kente karşı sorumluluk hissetmesi gerekenleri de potaya çekmeye çalışan EGİAD'ın raporu mutlaka dikkate alınmalı.
***
Dernek Başkanı Seda Kaya'nın, Büyükşehir Belediye Başkan adaylarına sunacaklarını dile getirdiği 'EGİAD Kültürpark Geliştirme Çalışması', her mantıklı insanın imza koyacağı renkli önerilerle dolu.
Genç işadamları, New York'taki Central Park ile Londra'daki Hyde Park'ın da aralarında bulunduğu 13 ünlü parkı merceklerine oturtarak bu projeyi hazırlamış. Raporu kamuoyuna duyuran Başkan Kaya, inceledikleri dünya fuarlarının listesine adını yazdıracak bir Kültürpark yaratmanın basamaklarını döşemeyi amaçlıyor. Bence toplumun diğer kesimleri de bu fikir potasını beslemeli, zenginleştirmeli...
***
Rapordaki öneriler yabana atılır gibi değil: "İspanya'daki gibi açık hava marketleri kurulmalı. Çocuk oyun parkı ve lunapark geliştirilip, temalı park oluşturulmalı. Göl restoranı ve sandal turları düzenlenmeli. Mevsimsel buz pateni pisti, köpek parkı ve taypark yer almalı. Kültürpark ünlü müze ve sergilere ev sahipliği yapmalı. Kültür alanlarını profesyonel şirketler işletmeli. Avrupa'nın en büyük gül bahçesi kurulmalı. Fayton ve nostaljik tren turları olmalı. Şelale ve fıskiye modernleştirilerek müzik ve su gösterileriyle Kültürpark şenlenmeli. Açık hava konser mekanları artırılmalı."
İşte böyle, EGİAD zarı attı... Gerisi oyunu oynayacakların hamlesine kaldı...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI