• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Mantarlı kereviz ograten

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.11.2010, 00:00
2 büyük boy kereviz
200 gr. mantar
1 adet soğan
100 gr. Orkide sıvı yağ
1 limon suyu
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber, tuz
Beşamel sos için:
2 kahve fincanı un
Yarım kg. süt
1 yumurta sarısı
Tuz

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber kış sebzeleri de birer birer pazarlarda yerini almaya başladı. Kışın en gözde sebzelerinden biri de kereviz. Çoğu insan kokusunu sevmez ama kereviz gibi faydalı bir sebzeyi sadece kokususu yüzünden yemeyip de ona haksızlık etmek olmaz. O yüzden bugün sizinle kerevizle yapılan lezzetli bir yemek tarifi paylaşıyorum. Mantarlı kereviz ograten için kerevizleri soyup ikiye keselim. Orta kısımlarını biraz oyup, kaynamış limonlu suda haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk su dolu bir kaba alalım. Soğan, mantar ve çarliston biberleri ince kıyıp, sıvı yağın yarısı ile tavada kavuralım. Karabiber ve tuz ilave edelim. Soğuk suda beklettiğimiz kerevizleri yayvan bir fırın tepsisine alalım ve ortalarına hazırladığımız mantarlı harcı paylaştıralım. Beşamel sos için, sıvı yağın kalan yarısını bir tavada kızdırıp, unu pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulan unu sürekli karıştırarak, önce süt, sonra da yumurta sarısı ve tuzu ilave edelim. Sos kaynayınca ocaktan alalım. Hazırladığımız beşamel sosu kerevizlerin ortasını doldurduğumuz mantarlı harcın üzerine birer ikişer kaşık paylaştırıp, üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpelim. Tepsiyi fırına verelim ve kaşar peynirleri kızarıncaya kadar pişirerek servis yapalım. Afiyet olsun.

Kolay kazandibi

8 su bardağı süt
4 yemek kaşığı pirinç unu
4 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
8 yemek kaşığı pudraşekeri

Bir tepsiye pudra şekeri serpiştirerek, kısık ateşin üzerine oturtun ve karıştırarak eritin. Şekerin rengi kahverengiye dönünce tepsiyi ateşten alın. Süt ve toz şekeri bir tencereye aktarıp, orta ısılı ateşe koyun. Başka bir kasede pirinç unu ve nişasta 2 su bardağı su ilave ederek, iyice karıştırın ve kaynamaya başlayan şekerli süte azar azar ekleyin. Kısık ateşte, muhallebi kıvamını alana dek karıştırmaya devam edin. Vanilyayı da ekledikten sonra 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın ve henüz sıcakken mikser ile 5 dakika çırpın. Tepside karamelize olan şekerin üzerine muhallebiyı boşaltıp, buzdolabına koyun. İyice sertleşinceye kadar bekletip ertesi gün dilimleyin. Bir spatula yardımıyla çevirerek rulo yapıp servis yapın. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI