• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İyi bir burun, gözleri ön plana çıkarmalıdır FİLİZ İÇKE ÖNAL

"İyi bir burun, gözleri ön plana çıkarmalıdır"

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2010, 00:00
Özel Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Ümit Filiz, "Yüzünüze bakıldığında görünen değil, görünmeyen burun güzeldir. Burun estetiğinde amaç gözleri ortaya çıkarmak olmalıdır. Kişinin yüzüne baktığınız zaman gözlerini görmeniz gerekir. Çünkü insanlar gözleriyle konuşuyorlar. Burun o kadar doğal olmalı ki, siz sadece özellikle buruna baktığınızda görmelisiniz" diyor

Son yıllarda toplumsal estetik kaygıların ön plana çıkması ile ülkemizde de yapılan estetik cerrahilerin sıklığında önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, "Bu açıdan özellikle burun estetiği, estetik cerrahi alanında en çok talep gören ve uygulanan ameliyat haline geldi" diyor.
-Estetik burun ameliyatları ile neler yapılabiliyor?
En çok istenen burnun küçültülmesi ve burun ucunun kaldırılması. Günümüzde estetik ameliyatların uygulama sıklığı ve maliyet açısından eskiye nazaran daha kolay ulaşılabilir olması, herkese hitap ediyor olması güzel bir şey ama bunun da suistimal edilmemesi lazım. Bu taleple gelenler arasında kesinlikle ameliyat olmasını önerdiğim hastalar kadar, ameliyatı asla önermediğim hastalar da var.
-Kimlere burun ameliyatı önermiyorsunuz?
Burun ameliyatı ile hayatının değişeceğine inanan, yüksek beklentili beklentileri gerçekle örtüşmeyen hastalara ameliyat önermiyorum.
Beklentilerin gerçekçi olması çok önemli. Sonuçta güzel bir burun, güzel bir yüz demek değildir. Çirkin bir burun da çirkin bir yüz demek değildir. Çok güzel bir insanda çirkin bir burun olabilir. Bazı karakteristik çizgiler vardır ki o bütün içinde son derece güzel durur ve bu tür bir burnun, en güzel kadının burnuna dönüştürülmesi bütün o ahengi bozup çok çirkin bir ifade de yaratabilir.
-Burun ameliyatında açık ve kapalı teknik arasındaki fark nedir?
Burun estetiği, açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki şekilde yapılabiliyor. Kapalı teknik; burnun dışında herhangi bir kesi yapılmaksızın içerde bir kesi yaparak, dışarıdan bakarak yapılan bir düzeltme tekniğidir. Açık teknikte içerden yapılan kesiye ilaveten burnun ucunda küçük bir kesi yardımı ile burun kitap gibi açılır ve içini görerek düzeltilir. Açık tekniğin avantajı; daha iyi bir görüş sağladığı için probleme daha doğru yaklaşım imkanı vermesi. Ayrıca açık teknik, solunumu artırmak gibi burun fonksiyonlarının düzeltilmesine yönelik bazı ek müdahalelerin daha iyi yapılabilmesine imkan sağlıyor. Her iki teknikte de ameliyat ortalama 1,5 saat sürüyor.
-Hastalar ameliyattan ne kadar süre sonra şişlik, morluk ve bandajdan kurtulup sosyal yaşama katılabiliyor?
Ameliyatın tek zor tarafı iki gün burun içinde tampon kalması. Göz çevresinde 2-6 gün arası şişlik ve morluk olabiliyor. Ameliyatın süresi, hastanın ameliyattan sonra doktorun söylediklerini uygulaması ve kişinin bünyesine bağlı olarak morluk ve şişlikler daha az veya daha çok olabiliyor. Buruna bir hafta alçılı bandaj, bir hafta bandaj yapılıyor. Bandajla da sosya lyaşama katılabilir hastalarımız. Eskiden burun ameiyatı saklanacak bir şeydi ama şimdi görüyorum insanlar bundan dolayı saklanmıyorlar. Burun ameliyatı insanı sosyal olarak izole eden bir ameliyat değil ama tabii ki darbeye karşı korumak için hastalarımıza iki hafta boyunca toplu taşım araçları, alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi kalabalık ortamlara girmemelerini öneriyoruz.

İyi nefes alabilmek estetik kadar önemli
Op. Dr. Ümit Filiz, "Burun şekli ile ilgili şikayetçi olan hastaların önemli bir kısmında eşlik eden burun tıkanıklığı şikayeti bulunmaktadır. Özellikle bu tarz sorunu olan hastalarda burun içinde eğrilik (septum deviasyonu), burun etlerinde büyüme (konka hipertrofisi) veya geniz eti (adenoid vejetasyonu) gibi hastalıkların bulunabileceği akılda tutulmalıdır. Bu sorunlar dikkate alınmaz ve/veya uygun tedavisi uygulanmaz ise, estetik olarak başarılı bir burun yaratılsa bile fonksiyonel sorunlar devam eder. Öyle ki, bu hastalarda sık tekrarlayan sinüzit, tonsillit ve farenjit gibi hastalıklar gelişebilir" diyor.

BİTTİ
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI