• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Baş dönmesinin sebebi mutlaka araştırılmalı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Baş dönmesinin sebebi mutlaka araştırılmalı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.03.2011, 00:00
Uluslararası Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. O. Nuri Özgirgin, "Yer ayağımın altında kayıyor gibi hissediyorum", "İçim boşaldı" ya da "Dengemi sağlayamıyorum" şeklinde kendi gösteren baş dönmesi şikayetlerinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyledi

Baş dönmesinin, hastayı yatağa düşürerek gözlerini dahi açamayacak şiddetle olabileceğini, zaman zaman kayma hissine yol açabileceğini ya da göz kararması şeklinde görülebileceğini belirten Prof. Özgirgin, baş dönmesinin basit bir sorun olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Hastanın hekime başvurduğunda baş dönmesini hastalıktan ayırt edebilmesi için hikayesiyle birlikte detaylı anlatmasının öneminin de büyük olduğunu söyledi. Prof. Özgirgin; "Hastanın, çevrenin dönmesi tarzında rotasyon hissi, sersemlik hissi, yerin ayağın altından kayıyormuş hissi, havada yürüyormuş hissi ve dengesizlik hissi gibi tariflerde bulunması önem taşıyor ve bunların her birisinin farklı bir hastalığın bulgusu" olabileceğini vurguladı.
Olası sebepler:
Kulak ağrısı,
Göz hastalıkları,
İlaç zehirlenmeleri,
Düşük veya yüksek tansiyon,
Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları,
Kansızlık ve kan hastalıkları,
Mikrobik nedenler
Beyin hastalıkları,
Sara ve bazı ruh hastalıkları

TIPTAKİ ADI VERTİGO
Baş dönmesinin kan şekerinin düşmesine bağlı olarak kısa süreli kendini gösterebileceği gibi, iki saatlik aralarla krizler halinde ya da haftalarca-aylarca kendini tekrarlayarak ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirten Prof. Özgirgin, "Halk arasında baş dönmesi denilen durum, tıpta 'vertigo' olarak isimlendiriliyor. Vertigo çok genel bir terimdir. Çok farklı nedenlerden kaynaklanan çeşitli tipte baş dönmesini içine alır. Dolayısıyla yalnızca 'baş dönmesi' yakınması ile bir sonuca ulaşabilmemiz mümkün değil" dedi. Prof. Dr. Nuri Özgirgin, baş dönmesinin nedenine göre belirtilerin de farklı olabildiğini ifade ediyor. Buna göre kulak hastalıklarına baş dönmelerinde:
* Kulakta çınlama,
* İşitme azlığı,
* Kulakta basınç hissi,
* Bulantı-kusma,
* Kulak akıntısı,
* Gözlerde anormal hareketler
görülüyor.
Nörolojik hastalırlarda görülen baş dönmelerine ise
* Baş ağrısı,
* Uyuşmalar,
* Felçler,
Göz hareketlerinde anormallikler eşlik edebiliyor.
Şiddetli bulantı ve kusma ise hir iki durumda görülebiliyor.
Hastaların hekime yaşadıklarını anlatırken çoğunlukla "Başım döndü, midem bulandı ve kustum" diyerek aradaki detayları atladıklarını söyleyen Prof. Özgirgin, hastalığın teşhisi için detayların önemli olduğunun da altını çizdi.

Başı dönen kişiyi oturtun veya uzanmasını sağlayın
Tümörler hariç kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinin genellikle zaman içinde kendiliğinden ortadan kalktığını ifade eden Prof. Özgirgin, bu sürenin kimi zaman 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabildiğini belirtti. Hekimin muayene sırasında uygulayacağı bazı hareketlerle baş dönmesinin nedeninin pozisyonel olması halinde düzelebildiğini anlattı.
Farklı nedenlere bağlı baş dönmelerinde ilaç tedavisinin yapıldığını ifade eden Prof. Özgirgin, şiddetli şikayetler durumunda hastaneye yatışın da söz konusu olabildiğini söyledi. Prof. Özgirgin, tümörlere bağlı baş dönmelerinin de ancak tümörün cerrahi müdahale ile çıkarılması ile geçebileceğini vurguladı. Prof. Özgirgin, baş dönmelerine yapılacak ilk işin, kişinin hemen oturtulması veya yatırılması şeklinde olduğunu da sözlerine ekledi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA