• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ERKEĞİN KABUSU HASTALIKLAR FİLİZ İÇKE ÖNAL

ERKEĞİN KABUSU HASTALIKLAR

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2011, 00:00
Varikoselden prostat kanserine, erken boşalmadan sertleşme sorununa kadar pek çok hastalık, erkek yaşamının çeşitli evrelerinde görülebiliyor. Belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Erken tanı, etkin tedavi şansını beraberinde getiriyor" diyor

Erkeklerin "Güçlüyüm, kuvvetliyim, hiç hastalanmam" dememesi ve erkeklere özel hastalıklar hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem, erkeklerde sık görülen hastalıklar, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor


VARİKOSEL
Yapılan araştırmalar Türkiye'deki erkeklerin yüzde 15'inde varikosel saptandığını gösteriyor. Bu hastalık, kısırlık sorunu ile doktora başvuranların ise yaklaşık yüzde 25'inde görülüyor. Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan varikoselde, testislerdeki sıcaklık artışı ve toplardamardaki kanın geri dönmesi sperm sayısını etkiliyor. Bu durum sperm üretimini bozarak döllenme imkanını azaltıyor. 20-30 yaşlarında ve genellikle bekarlarda görülen varikosel, ağrı ve görünüm bozukluğuyla fark ediliyor.

Belirtileri:
Yumurtadan bacağa doğru yayılan ağrı ve sıcak ortamda torbada belirginleşen kıvrımlı damar yapısıyla ortaya çıkıyor.

Tedavisi:
Uzmanların mikrocerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek tedavi edilmesini önerdiği varikosel hastalarının büyük çoğunluğunda olumlu sonuç elde ediliyor.

HİDROSEL
Testisi saran kılıfta sıvı toplanmasıyla oluşan hidrosel, normal olarak kılıfta sadece testisi kayganlaştırması için gerçek sıvının artmasıyla fark ediliyor. Vücudun çok fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesi bu belirtilerin sebepleri arasında yer alıyor.

Belirtileri:
Her yaş grubundan erkeklerde görülebilecek olan hidrosel, yumuşak ve genellikle ağrısız şişkinlikle fark ediliyor. Kitleler tek veya her iki testiste de görülebiliyor.

Tedavisi:
Oluşan sıvı bir iğneyle çekilerek rahatsızlık giderilse de, bu yeniden birikme riskini ortadan kaldırmıyor.Hidroselde en iyi sonuç alınan tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor.

PROSTAT KANSERİ
Prostat kanseri en çok 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülüyor. Bu hastalıkta tümörün çıkış yeri çoğunlukla prostat bezinin arka bölümüdür. Tümör, başlangıç evresinde hiç belirti vermezken ve muayene ile hissedilmeyebilirken daha sonra sert ve düzensiz şişlikler halinde bütün prostata ve prostatın çevresindeki yapılara yayılıyor.

Belirtileri:
Yavaş ilerlemesi nedeniyle spesifik belirtiler göstermeyebiliyor. Hastalığın ileri evrelerinde ise idrar kesesi çıkışında tıkanma, kanlı idrar gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yapılan muayenede prostatın taş gibi sert ve yüzeyinin pürüzlü oluşu ya da üzerinde nodüller bulunması kötü huylu prostat tümörünü düşündürebiliyor. Prostat kanseri, bölgesel ve uzak lenf bezlerine, kemiklere ve diğer organlara da sıçrayabiliyor.

Tedavisi:
Prostat ya bütünüyle çıkarılıyor ya da kanserli bölgeye ışın tedavi uygulanıyor. Prostatın tamamen çıkarılmasına bağlı yan etkilerin başında ise cinsel iktidarsızlık ve idrar kaçırma geliyor. Köklü cerrahi girişim ve ışın tedavisine yanıt vermeyen tümörlerde uzun süreli hormon tedavisi ya da testislerin çıkarılmasıyla hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu tedavilerle kontrol altına alınamayan hastalıklarda ise kemoterapi uygulanıyor.

TESTİS KANSERİ:
Testis kanseri, çoğunlukla sperm üreten hücrelerde başlıyor. Kanser, ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat çekiyor ve genellikle dokunulduğu zaman ağrı yapmıyor. Birçok erkek tümörü kendisi keşfediyor ve tümör genellikle sadece tek testisi etkiliyor.

Belirtileri:
Testiste ağrısız elle hissedilen kitle ve şişme ile farkına varılıyor.

Tedavisi:
Bu hastalığın tedavisi için hasta testisin ameliyatla alınması gerekiyor. Ancak bu erkeklik işlevlerinin yerine gelemeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü kalan testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme işlevlerini yerine getirebiliyor. Kanserli hücrelerin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ya da yayılmışsa tedavi için, radyoterapi veya kemoterapi yapılıyor. Her iki testiste tümör olan hastalarda veya tek testisi olupta tümörü olan hastalarda testisin cerrahi, olarak alınmasından önce sperm dondurulma işlemi yapılıyor.

MESANE KANSERİ
İdrar depolayan organımız olan mesanenin sıklıkla iç tabakasından gelişen kanser türüdür. Genellikle erkeklerde, özellikle sigara kullanan erkeklerde daha sıklıkla rastlanıyor.

Belirtileri:
En sık belirtisinin kanlı idrar olduğu belirtiliyor. Bunun dışanda idrar yapmakta zorlanma sık sık idrar yapma hissi gibi belirtileride mevcut. Tanınması için ultrasonografi, idrar torbasına endoskopik olarak bakılması gibi işlemler yapılıyor.

Tedavisi:

Kanser erken evrede ise sadece kapalı ameliyatla kanserin kazınması yeterli olabiliyor. Mesane içine ilaçlama kapalı ameliyattan sonra uygulanabilen bir yöntemdir. Eğer kanser daha ileri evrede ise o zaman idrar torbasının prostatın meni keselerinin ve lenf düğümlerinin beraber çıkartılması gerekiyor. Bu ameliyattan sonra idrar ya karın ön duvarına ağızlaştırılıyor ve ya barsaktan yeni mesane yapılıyor.

SERTLEŞME SORUNU:
Cinsel ilişki sırasında ilişki için yeterli ereksiyonun sağlanamaması durumudur. Yaş arttıkça erkeklerde sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Bu hastalık özellikle yüksek tansiyonu, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve sigara kullanan erkeklerde sıklıkla oluşuyor.

Belirtileri:
Cinsel ilişki sırasında yeterli sertleşme sağlanamaz.

Tedavisi:
Öncelikle hastanın yaşam tarzı değişiklikleri yapması öneriliyor. Spor yapma, sigaradan ve stresten uzak durma, iyi bir uyku gibi önerilerde bulunuluyor. İlaç tedavisi bu hastalarda ilk basamakta önerilen tedavi yöntemi ilişkiden 1.5-2 saat önce alacakları bir tablet bu sorunu büyük ölçüde çözecektir. Daha sonra kendi kendine iğne ve vakum araçları tedavi olarak önerilebilir. Bunların hiç birisi faydalı olmazsa ameliyat ile penisin içine protez yerleştirmekle sorun ortadan kalkar.

ERKEN BOŞALMA:
Cinsel ilişki sırasında olmasından daha erken sürede boşalmanın meydana gelmesi durumudur.

Belirtileri:
Cinsel ilişki sırasında ilişkiye girdikten sonra çok kısa sürede veya bazı hastalarda daha ilişki olmadan boşalma olması hastaların başlıca şikayetleridir.

Tedavisi:
Bu amaçla öncelikle prostat ve idrar yolları enfeksiyonları olup olmadığına bakılıyor. Daha sonra bir takım ilaçlarla ve ya kremlerle önemli ölçüde iyileşme sağlanabiliyor.

KRONİK PROSTATİT
Mesanenin hemen altındaki prostatta bir enflamasyonun (yangı) olmasıdır. Bu enflamasyon birtakım mikroorganizmalar tarafından da oluşabilir.

Belirtileri:
Mesanede belli belirsiz ağrı, idrar yaparken ağrı bacakların arasında makata doğru yayılan bir ağrı ve huzursuzluk hissi , erken boşalma prostatit hastalarının belli şikayetleridir.

Tedavisi:
Kronik prostatitte yüzde yüz ilaçla bir tedavi yöntemi olmasada antibiyotikler, antidepresanlar ve prostat ilaçları proatatit tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bunun dışında eğer hastayı aşırı rahatsız edici bir durum söz konusu ise ve ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa cerrahi olarak prostatın çıkarılması seçenekler arasındadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA