• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ramazan’da migrenden botoksla kurtulmak mümkün FİLİZ İÇKE ÖNAL

Ramazan'da migrenden botoksla kurtulmak mümkün

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2011, 00:00
Migreni olan kişiler, uzayan açlık ve susuzluğun tetiklediği ağrı atakları yüzünden oruç tutmakta zorlanıyor. Yüzdeki mimik kırışıklarının giderilmesinde kullanılan botoks, migren ağrılarına da son vererek hastaları rahatlatıyor

Estetik girişimler arasında en popüler uygulamalarından biri olan ve mimik çizgilerinin giderilmesinde kullanılan botoks, estetik amacının yanı sıra migren ağrılarını gidermek için de kullanılıyor. Botoksun zamanla yüzde oluşan derin veya yeni başlamış mimik kırışıklıklarında uygulanan ve cerrahi olmayan bir yöntem olduğunu anlatan Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, bu tekniğin 'Clostridum Botulinum' adlı bakteriden üretilen doğal, saflaştırılmış bir proteinin kırışıklığa yol açan kaslara düşük dozlarda enjekte edilmesiyle uygulandığını belirtiyor.

6 AYDA BİR TEKRARLANIYOR
Migren genelde 8-40 yaşları arasında yaygın olarak görülüyor. 40 yaşından sonra başlaması ise çok ender oluyor. Migrenin kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesinin nedeninin hormonlar olduğu düşünülüyor. Nitekim regl dönemlerinde daha sık görülen ataklar, gebelikte hafifliyor.
Botoksun migren tedavisi için kullanımında ağrının başlangıç noktalarına botoks uygulanıyor. Bir hafta içinde migren ağrıları tamamen geçiyor ve bu uygulama altı ay sonra tekrarlanıyor.
Migrenin başlangıç noktasının alın ve şakaklar olması durumunda bu bölgelere botoks uygulandığını belirten Prof. Dr. Kışlaoğlu, böylece hem alın ve şakaklardaki kırışıklıkların giderildiğini hem de migren ağrılarının son bulduğunu vurguluyor. Eğer migrenin başlangıç noktası başın yan veya arka bölgelerinde ise botoks bu bölgelere uygulanıyor ve 6 ayda bir uygulanan 2-3 seanstan sonra migren ağrıları tamamen geçiyor.

Ağrı 72 saate kadar uzayabilir

Migren; nöbetler halinde ve periyodik aralarla gelen bir baş ağrısıdır. Atakların süresi 4 saatten 72 saate kadar değişebilir. Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilip yaşam kalitesini bozabilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.

Baş ağrısı için mini test
Migren tanısı koymada, hastadan alınacak öykü çok önemli. Sıradan bir baş ağrısı ile migren ağrısını ayırt etmede kullanılan birtakım ölçütler var. Aşağıdaki sorulardan en az 5'ine "evet" diyorsanız, büyük olasılıkla ağrılarınızın sebebi migrendir. Emin olmak ve etkin bir tedavi için ise bir nöroloji uzmanına görünmeniz gerekiyor.
* İlaç almazsanız başınızın ağrısı 72 saate kadar uzuyor mu?
* Bu baş ağrısı bazen başın bir tarafında sınırlı kalıyor mu?
* Baş ağrınız zonklayıcı özellik taşıyor mu?
* Baş ağrınız günlük aktivitelerinizi sınırlayacak ölçüde şiddetli mi?
* Bu baş ağrısı merdiven çıkma gibi fiziksel aktivitelerle şiddetleniyor mu?
* Baş ağrılarınıza bazen bulantı ve kusma da eşlik ediyor mu?
* Baş ağrınıza bazen ışığa duyarlılık da eşlik eder mi?
* Yukarıdaki tanımlamalara uyan en az 5 baş ağrınız oldu mu?



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA