• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Senin annen konsantreydi yavrum... HAKAN URGANCI

Senin annen konsantreydi yavrum...

hakan.urganci@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.07.2012, 00:00
Karşıyaka'da bulunan Dünya psikoloji merkezinin dünya tatlısı sahibi, uzman psikolog Şebnem Türkdalıy'la sohbet ettik. Bu merkez, pek çok branşta hizmet verse de danışanlarını ağırlıklı olarak çocuklu aileler oluşturuyor. Disleksik, öğrenme güçlüğü yaşayan, ya da hiperaktif olan çocuklarınız için özel çözümler üretiliyor. Şebnem Türkdalı ve onun güleryüzlü ekibi, Yaptıkları testler sonucunda çocuklarınızın neye ihtiyacı varsa o yardımı sunuyor... Bir ara laf lafı açtı, hiperaktivite ve konsantrasyon eksikliği konusu açıldı. Biliyorsunuz, çocuklarımız çok zeki olsalar da odaklanma kusurları, eğitim hayatları boyunca hem onların hem de ailelerinin kabusu oluyor. Şebnem'e bu sorunu ilaç kullanmadan nasıl aştıklarını sorduğumda, Türkiye'ye Amerika'dan gelen ve yeni yeni kullanılmaya başlayan bir bilgisayar programından söz etti. Dediklerine göre, astronotların uzay görevlerinde başarılı olabilmeleri için bu programı kullanıyor, dünyada uzun süreli alıştırmalar yapıyorlarmış. Bu sayede astronotlar, uzayda üç saat boyunca bir an bile konsantrasyonlarını kaybetmeden işlerini yapabiliyorlarmış. Yani oyun oynayarak konsantrasyonlarını geliştiriyorlarmış.
Programı denmek istediğimde Altuğ Türkdalı, koluma vücudumdaki sinaps etkilerini ölçen Play attention isimli küçük bir cihaz bağladı. Pek çok oyunun İlkinde, ekranda yüzen bir dalgıca odaklanıyorsunuz. Siz konsantrasyonunuzu korudukça dalgıç dibe dalıyo. Bir an bile odaklanmanızı yitirirseniz (' Çay alır mıydınız Hakan bey?') dalgıç su yüzüne çıkıyor. Ben yüzde yetmişe yakın bir skor yapmış olsam da, aslında bu skorun ilk oyun için iyi dahi olsa yetersiz olduğunu öğrendim. Yetişkinlerde bu skor yüzde doksanlarda olmalıymış. Dünya ekibi, birer saatlik yirmi seans sonunda herkesin odaklanma kapasitesini gözle görülür bir şekilde artırabilecekleri konusunda iddialı.
Özellikle konsantrasyon gerektiren mesleklerde çalışanlar, teknisyenler, cerrahlar, sürücüler bu programdan olumlu etkileneceklerdir.
İlginç olan, hem ben hem de testi uygulayan kişi konuşurken konsantrasyonumun düşmesi gerekirken, ben konuşurken seviyem yükseliyordu. Altuğ Türkdalı, hemen teşhisi koydu: 'Siz bir sunucusunuz. İşiniz konuşmak olduğu için konsantrasyonunuz konuşurken düşmüyor. İyi ki bu mesleği seçmişsiniz. Merkezden ayrılırken çocuklarımız için ümit doluydum. Çocuğunun bir eksiğini en sevdiği şey olan oyunla tamamlamayı kim istemez ki?

Esra Elönü'yü tanımlamak
Esra Elönü. Haber7. com yazarı, Marmara FM Yayın yönetmeni. Hem asi, hem muhafazakar. Hem başörtülü, hem rocker. Sürünün bir parçası olmak istemeyen ama geleneklere tamamen sırt çeviremeyen. Kendi tasarladığı başörtüsünden makyajına, deri eldiven ve yüzüklerine kadar orijinal , cesur bir tip. Katıldığı bir tv programıyla, ve yaptığı tepki çeken bir çıkışla ben dahil onbinlerin ilgi alanına girerken, bir yandan da hedefe oturdu; "Bu kanın asaleti nereden geliyor? Kendimi hiçbir zaman Türk olarak tanımlamadım. Kimliğim sorulduğu zaman asla 'Türk'üm' demem."
Bir yandan, ırka dayalı siyaset de, dine dayalı siyaset de tarih boyunca birbirini ikame eden toplum tutkalları olmuştur. Dine dayalı bir aidiyet olan ümmet görüşü hep daha etkili ve uzun solukludur. Irk siyaseti, görece modern ve yeni bir icattır. Din kartı birleştirme, etnik köken kartı daha çok bölme işlevi görür. Bu bağlamda inanç kartının çapı daha geniş ve işlevli bir şemsiye olduğunu söyleyebiliriz. Her nasıl Mustafa Kemal Türk milliyetçiliğini ümmetten millete geçiş amacıyla kullandıysa; Kemalizme karşıt görüşün de aynı otobanın ters şeridini kullandığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda Elönü'nün tepki çeken beyanatını olağan karşılayabiliriz.
Hep söylerim, bir görüş azınlıktayken çok etkili ve dönüştürücüdür. Zira tüm taraflarını aynı cephede birleştirir. Ne zaman ki çoğalır, yaygınlaşır ve genel görüş halini alır, işte o zaman çeşitlenir ve bölünür. Ülkemizin muhafazakar kesiminin de kendi içinde farklı renk ve alternatiflerini yaratması son derece doğaldır. Esra hanım da genç muhafazakarların 'Ne İsa'ya ne Musa'ya' yaranamayanlarındandır. Yazarın kendini Türk olarak tanımlayamamasına kızmadan önce, kendini nerede tanımlayabildiğine, ne olduğuna karar verip veremediğine de bakmakta yarar var.
Farkında olmadan aynı eleştirdiği Türkiye gibi içinde bulunması gereken kutbu seçememiş, kararsız ama militan ruhlu, tipik bir Türk ruhu taşır, Elönü. Batıya giden bir tren içinde doğuya koşan bir genç...

Mini test: İyimser misiniz?

1. Hükümetin salgın hastalıkları önleme planı çerçevesinde sivrisineklerin beslendiği su birikintileri diğer alanları ortadan kaldırmayan 53 kişi, hangi ülkede tutuklandı?
a. Türkiye b. Endonezya c. Japonya d. Sri Lanka
2. Hangi ülke araçlarında alkol muayenesi testi bulundurmayı zorunlu hale getiren yasa yürürlüğe girdi?
a. Türkiye b. İzlanda c. Almanya d. Fransa
3. Hangi ülkenin eski cumhurbaşkanının seçim kampanyasında illegal yoldan finansal destek aldığı yönündeki iddialar üzerine operasyon başlatıldı?
a. Türkiye b. Fransa c. İsrail d. Brüksel
4. Hangi ülke başbakanı ülkenin geleceği üzerine hazırlattığı internet sitesine gelen vatandaş önerilerini kitaplaştırdı?
a. Türkiye b. Almanya c. Amerika d. Hindistan
5. Hangi ülkedeki laboratuvarlarda yapılan uluslararası deneylerde sonunda maddenin en küçük yapı taşı da diyebileceğimiz Higs Bosonu, ya da diğer adıyla Tanrı parçacığı bulundu?
a. Türkiye b. İsrail c. Amerika d. İsviçre
Doğru yanıt anahtarını vermeyeceğiz. Bir zahmet araştırıverin. Yalnız bu sorulardan en az birinde a seçeneğini işaretlediyseniz iflah olmaz bir iyimsersiniz ve bu memleketin size ihtiyacı var.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA