• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpek ve ev düzeni

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.08.2011, 00:00
Köpeklerde öğrenmede şartlanma birincil etkendir. O yüzden köpek yavrusuna evinize ilk geldiği günden itibaren düzenli bir hayat sunarsanız, ilerde olabilecek bir çok davranış probleminin olmasını engellemiş olursunuz.
* Sabah kalkar kalkmaz yemeğini vermeden önce köpek yavrusu ile konuşup, oynama ve bakım faaliyetlerini yerine getirmelisiniz.
* Yemek verme döneminden sonra asla yavru sizi çağırsa bile onunla ilgilenmeyin. Bir arkadaşınız geldiğinde ya da evin çocuğu her oynamak istediğinde yavruyu yerinden almayın.
* Daha sonraki yemek saati olan akşam saatinde yine önce oyun dönemi ve sonra yemek ve yine yalnız kalma dönemi gelmelidir. Gece yatmadan önce biraz daha uzun oynamalı ve yemek verip o andan itibaren kesinlikle oyun vb oynamamalısınız. Neden kesinlikle diyorum ; Çünkü köpeğinizi bu basit yaşam şekline alıştırırsanız ilerde yalnız kalma korkusu veya sabırsızlığı olmayacaktır.

Kemirgeniz gebe olabilir
Kemirgenlerin tamamının ortak özelliklerinden birisi çok erken yaşlarda çiftleşip yavrulama kabiliyetleridir. Özellikle hamsterlar her ay çok sayıda yavru yapabilirler ve daha 2- 3 aylıkken çiftleşebilirler. Guinea piglerde sizin petshoplar'dan satın aldığınız yavru boyutlarında üreme özelliklerini kazanmış yaşa gelmişlerdir. Bilinçli ve bu işi doğru düzgün yapan üreticiler yavruların birbirleri ile erken dönemde çiftleşmemesi için yavruları anne sütünden kesildikleri anda ayrı yerlerde barındırırlar. Hamster, guinea pig vb hayvanları güvendiğiniz petshoplar'dan alın.

Kanat tüylerini kesmeyin

Muhabbet kuşları doğru davranıldığı ve sabırlı olunduğunda çok kolay evcilleşen kuşlardır. Ama bazı kuş sahipleri evcilleşmesi konusunda sabırsız davranarak ve kolaya kaçarak bu kuşların kanat tüylerini keserler. Uçamayan kuşlar mecburen el üzerinde kalacağı için kısa sürede elde kalmaya alışabilir. Ama bu şekilde kanat tüyleri makasla kesilmiş kuşların elden yere düşmesi durumunda hemen her zaman bacak kırıkları oluşur. Kuşlarında kırıkları en az insanlar kadar acı vericidir. Sevdiğimiz kuşumuzun evcilleşmesi için onun doğasına aykırı davranışlarda bulunup, ona haksızlık edip, incinmesine yaralanmasına neden olmayalım.

Haftanın isimleri
Köpek: Cingöz- Leo- Luna-Punky- Puffy- Yumak
Kedi: Casper- Esmeralda- Kekik- Kitty- Sinbad

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA