• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Barınak mı? Rehabilitasyon merkezi mi?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.11.2011, 00:00
Özellikle Hayvanları Koruma Kanunu'nda yayınlanmasından sonra sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için bir çok belediyede rehabilitasyon merkezleri açılıyor.
Ama gözden kaçan önemli bir ayrıntı; aslında bu merkezlerin isminin ''Barınak'' olmadığı, ''Rehabilitasyon Merkezi" olduğu ve kontenjanının sadece sokakta yaşayan değil, bakıma muhtaç, sakat hayvanlarla kısıtlı olması gerektiğidir! Sokaktan her buluna köpek yardıma muhtaçtır elbette ama üst üste köpek vb hayvanları aynı yere koyduğunuzda çeşitli salgın hastalıkların çıkmaması imkızdır. Hele ki aşısız yavrular için barınaklar hiyerarşik köpek sürü psikolojisinde ezilme, dayak yeme, ısırılma, hatta diğer köpekler tarafından öldürülme, yaralanma, aç kalma, hastalıklara yakalanma riski en yüksek seviyededir.
Köpekler aynı kurtlar gibi geniş alanlarda sürü hiyerarşik sistemi ile mutlu mesut yaşarlar. Ama dar alanlarda bu hiyerarşik düzen kurulamaz. Baskın köpekler sürekli her kontakta diğer çekinik köpekleri baskılamaya çalışırlar. Çekinik köpekler dar alanlarda baskın köpeğin içgüdüsel lider olduğu alanın dışına çıkamadığı için sürekli sanki onun alanını ihlal ediyormuş ve liderliğine karşı bir tehditmiş gibi görünür ve çok şiddetli kavgalar, yemek yedirmeme, hatta bazı köpeklerin ufacık bir alanda esir gibi kalmasına kadar giden kötü durumlar oluşur.
Sokaklardaki yaşam köpekler için çok zordur. Doğada yaşayan kurtlar için de zor şartlar farklı şekilde de olsa vardır. Sonuçta doğada ve şehir yaşamında kurt ve köpek gibi sürü hayvanlarının yaşam şartları onların üreme ve davranışlarıyla dengeyi oluşturur. Tüm hayvan populasyonlarına iyi veya kötü her türlü müdahale o populasyonun dengesini bozar. Bu durum ileriye dönük olarak o populasyon için çok daha ciddi sorunlara neden olabilir. Mesela köpeklerde virütik bir hastalık olan parvo- kanlı ishal vb hastalıkların eskiye nazaran çok daha fazla artması bu tür bir kötü sonuçtur.
Hayvanları Koruma Kanunu'na göre sokaklarda yaşayan sahipsiz kedi ve köpeklerin yakalanıp, kısırlaştırılıp, kuduz ve parazit tedavileri yapılıp, kulaklarına küpe takıldıktan sonra yakalandığı yere geriye bırakılmasını hükmediyor. Ama tüm bu işlemlerin eksiksiz yapılması gerekiyor ki doğru bir sonuca ulaşılsın.

Havalar soğudu, şimdi daha açlar

Havaların serinlemesi ile tüm hayvanların yiyecek ihtiyaçları yükselir. Sıcak günlerde ısınma için enerji ihtiyacı düştüğü için hayvanlar daha az gıda ile idare edebilirler. Hatta köpekler çok sıcak günlerde çok az hatta hiç yemek yemeyebilirler. Çünkü yedikleri az miktar, hayatlarını devam ettirecek kadar ihtiyaçlarını gidermektedir. Havalar soğudukça ısınma içinde gerekli olan ekstra enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla yiyecek tüketmeye başlarlar. O yüzden bu dönemler sokak kedilerinin veya köpeklerinin en fazla açlık hissettikleri dönemdir. Bugünlerde evinizde beslediğiniz evcil hayvanınızın daha fazla yiyecek tüketmeye başlamasına şaşırmayın.
Ayrıca bugünlerde sokakta zayıf ve aç bir kedi yavrusu gördüğünüzde onun bir lokma yiyeceğe, sıcak günlere göre çok daha fazla ihtiyacı olduğunu da unutmayın

Tüyden kist olmaz!
Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamamsı ve sizde hastalık(kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak veteriner hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz. Bu tenya guinea pigi'nizde olmaz. Guinea pigler bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya guinea pig yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın ya da topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın. Zaten veteriner hekiminizin görevlerinden birisi, evinize ve yakınıza aldığınız bu evcil hayvanlardan size bir mikrop bulaşmasını engellemektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI