• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde oyun hayat uzatır

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.05.2013, 00:00
Evde yaşayan kedilerde egzersiz ve oyunlar vücut esnekliğini artıracağı için sağlıklı ve çevik kalmalarını sağlayarak hem yiyeceklerinden iyi yararlanmalarını hem de ruhsal olarak da keyifli olmalarını sağlar. Evde yaşayan kedileri sadece bir odada kısıtlı bir alanda uzun süre tutmamalısınız. Tüm evde koşup oynayarak dışarıda harcaması gereken enerjiyi harcamalıdır. Ev ortamında ona çeşitli oyuncaklar, tırmalama platformları sağlayarak hareketini artırabilirsiniz. Eğer kedinizi dışarıya bırakıyorsanız yakınlarda inşaat, hızlı gidilen bir araba yolu vb gibi tehlikelerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Dışarıya çıkabilen kediler her zaman evde dışarıya çıkmadan yaşayan kedilere göre daha sağlıklı olur. Ama dışarıya çıkmanın da riskleri olduğunu unutmayın.

Tavşanlarla ilgili küçük hatırlatmalar

Tavşanların beslenmesinde kuru ot, yonca, saman ve tahıl karışımının yanında yeşil ve kırmızı tatlı biber, havuç, elma ve yeşil ot verebilirsiniz. Özellikle saman ve kuru otun her zaman önünde olması ishallerin ve tüy topağı sorunlarının önüne geçecek ve dengeli beslenmesini sağlayacaktır. Tavşanlar, 3 ayda bir veteriner hekim kontrolünde iç ve dış parazitlerinin yapılması ile sağlıklı yaşamaya devam edebilirler. Dişlerinde aşırı uzamaya bağlı problemlerin görülmemesi için kuru ot yanında meyve dallarının kafeste bulundurulması dişlerin kemirme sırasında aşınması için işe yarayacaktır.

Muhabbet kuşlarında gözle algılama

İnsanlar saniyede 16 resmi algılayabilirken muhabbetkuşları 150 resmi algılayabilirler. Birçok kuşta olduğu gibi muhabbetkuşlarında da bu algılama gücü hayatta kalmaları için çok önemlidir. Doğada kuşların yem bulmasındaki kabiliyetlerine bu algılama da katkı koyar. Aynı zamanda gözleri başlarının iki yanındadır, kubbe şeklindedir ve bağımsız hareket edebilir. Bu sayede arkasını yukarısını vb çok geniş alanları rahatça görebilirler. Bu görme kabiliyeti hızlı uçuşlarında da önemlidir.

Haftanın isimleri
Köpek: Brad- Nacho- Korsi- Tıfıl
Kedi: Moocher- Nelly- Küçümen

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA