• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Havalar serinledi, onlar da üşütebilir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.09.2013, 00:00
Köpeklerde havaların serinlemesi ile birlikte yavaş yavaş elbise ile gezdirme dönemi başladı. Köpeklere elbise giydirmek çoğu zaman sahiplerinin hoşuna giden ve komik gelen bir yaklaşımdır. Ama aslında evde yaşayan köpeklerimizi kış aylarında sokağa gezdirmeye çıkarırken ısı farkından etkilenmemesi için elbiseli çıkarılması gereklidir. Nasıl ki biz sıcak evimizde otururken sokağa çıkmaya karar verdiğimizde üzerimize palto, ceket ve benzeri ek bir koruyucu giysi alıyorsak, evde elbisesiz gezen köpeğimizin de sokağa çıkarken ek bir elbise ile ısı farkından korunmaya ihtiyacı vardır. Bu korunmayı yapmazsak, köpeğimiz üşütebilir ve farenjit, larenjit vb solunum sistemi hastalıklarından birine yakalanabilir. Kolayca kronikleşen bu hastalıklar dostumuza çok fazla sıkıntı verir. Bu olayda dikkat etmemiz gereken en önemli nokta evde köpeğimize elbise giydirmemektir. Hem evde hem de sokakta elbise giyen köpekler de hasta olabilir.
Bahçede yaşayan köpeklerimize ise elbise giydirmeye gerek yoktur. Zaten denediğinizde çok kısa sürede elbisesini üzerinden çıkardığını fark edeceksiniz. Özellikle kısa tüylü doberman, pitbull, pointer gibi ırklar olmak üzere ama aslında tüm köpek ırkları için eğer bahçede yaşıyorsa, muhakkak kendi nefesi ile ısınabileceği kadar küçük korunmalı barınaklar yapmak veya almak onlar için gerçekten yeterli olacaktır.

Köpeğinizi ödüllendirirken obez yapmayın

Köpek eğitiminde ödül olarak köpek bisküvisi ve diğer yiyecek ödüllerini kullanmak, hemen her zaman kolay bir şartlanma eğitimine ve hızlı bir öğrenmeye yardımcı olur. Köpeklerinize bu yiyecek ödüllerini kullanırken eğer fazla miktarda vermeye başlarsanız, günlük ihtiyaçlarının dışında ekstra kalori almaya başlarlar. Bu durumda bazen çok kısa sürede bazen de daha uzun sürelerde köpeğiniz normal kilosunun üzerine çıkmaya başlar. Eğer bir de az egzersiz yapıyorsa bu kilo artışı çok daha hızlı olur ve kilo vermesi de aynı hareket ve beslenme şartlarında kaldığı sürece çok zordur. Ayrıca şartları değiştirmeden sadece light mama vererek köpeğinizin obez olmasını engelleyemezsiniz. Köpeğiniz obez olması da başta şeker hastalığı olmak üzere bir çok soruna neden olacağı için çok önemlidir. Lütfen köpeğinizin kilosunu ciddiye alınız ve mutlaka veteriner hekiminize gittiğinizde kilosunu kontrol ettiriniz.

Evcil hayvanlarınızın ısı ihtiyacını gözden geçirmelisiniz

Bu aylarda özellikle gece-gündüz arasındaki ısı farklarını ve günden güne değişebilen düşük ve yüksek ısı değişikliklerini dikkate alarak hayvanlarınızın problem yaşamasına engel olmalısınız. Akvaryumların ısısını suyun içindeki derecelerle kontrol etmelisiniz. Su kaplumbağaları soğuyan havalarda yemek yiyemezler ve zayıf düşebilirler. Bir lamba hatta en iyisi infrared spot ile onları yukarıdan ısıtmalısınız. Kuşları bu mevsim değişikliklerinde daha dikkatli gözlemlemeli ve en ufak bir durgunlukları veya ötmeme durumunu ciddiye almalısınız. Sonuç olarak mevsim değişimlerinin yaşandığı bu dönemleri sorunsuz atlatabilmek için başta ısı olmak üzere tüm evcil hayvanlarınızı çok iyi gözlemlemelisiniz.

Haftanın isimleri
Köpek: Agnes-Booboo-Cuppa-Elly
Kedi: Amelia-Calico-Destiny-Fany


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA