• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

İki Türk kedisinin gerçek renkleri

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.10.2013, 00:00
Ankara ve Van kedilerinin tüy rengi ve göz renkleri hakkında yıllardır süren yanlış bir bilgi vardır. Eğer beyaz bir kediniz varsa karnesine ırk olarak ya Ankara yada Van yazdırılır veya yazılır. Gerçekte: Ankara kedileri tekir dahil her renkten olabilir. Ankara kedisini belirleyen ana özellik beyaz olması değil, vücudunun ve tüylerinin kendine özel zarif yapısıdır. Beyaz olanları da vardır ve bunlarda ise beyaz kedi özelliği olarak iki ayrı renk göz olabilir. Ama bu Ankara kedilerinin ana özelliği değildir. Van kedilerinin ana rengi ise kafa üstü, ense ve kulaklarda ve kuyrukta bazen de sırtta değişik boyutlarda sarı alaca renkli olmasıdır. Aynı bölgelerde sarı dışında, siyah, sarının her tonu yada sarı, siyah alaca renkler de Van kedisinin safkanlarında görülebilir. Yine Van kedisinin nadir de olsa beyaz renkli olanların da Ankara kedisi gibi farklı renkli göz rengi özelliği olabilir.

Mavi göz ve sağırlık

Ankara, İran kedilerinin beyaz renkli olanlarında aynı zamanda mavi göz rengi de görülebilir. Beyaz tüy rengini oluşturan genler, hem göz hem de kulak özelliklerini oluşturan genlerle birleşik gen özelliğindedir. Bu özellik nedeniyle beyaz renk geni ile birlikte mavi göz ve kulaklarda sağırlık geni birlikte etki edebilir.

Salatalık ve marul ishal yapabilir

Tavşanlar, guinea pigler hatta kuşlarda salatalık ve marul ishal yapabilir. Çünkü salatalık ve marulun kötü bir özelliği var; Su oranı çok ama besin ve kuru madde oranı düşük olan besinler. Bu yüzden dışkıyı aniden fazla sulandırıp kötü yani patojen mikroorganizmaların ortamda aniden artmasına hafif veya şiddetli ishallere neden olabiliyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA