• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kediler isterse görünmez olabilir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.11.2013, 00:00
Kediler evdeki yaşamlarında evin her yerini keşfetmeyi severler. Evde girmedikleri dolap, çekmece, açmadıkları kapı çıkmadıkları balkon kalmamalıdır. Ayrıca sizin başınızı koyduğunuz yastıkların üstünde yatmaları, mutfak tezgahına çıkmaları, çiçek saksılarını kazmaları da gayet normaldir. Tüm bu evin sahibi gibi olan davranışlarının yanında bir de evde onu bulamayacağınız gizli köşeler bulmakta çok hünerlidirler. Hemen her kedinin yalnız kalmayı sevdiği köşeler vardır. Bu bazen yemek masasının etrafındaki bir sandalye, bazen çekyatın altındaki daracık dolap, bazen de temiz çamaşırlarınızı koyduğunuz dolaplardır.
Kedinizin tüm bu gizli köşelerini bildiğinizi zannetseniz bile bir gün evin içinde kedinizin kaybolduğunu ve tüm çağırmalara rağmen ortaya çıkmadığını farkedersiniz. O gün her zaman koşarak geldiği mama sesine gelmez, pisi pisi dersiniz ortalıkta görünmez, oyuncaklarını sallarsınız ses yoktur. Endişe içinde evin içinde aramaya başlarsınız.
İlk önce normal ortalıktaki yerlere sonra saklandığı biraz daha gizli ve daha önce keşfettiğiniz köşelere bakarsınız. Gittikçe endişe içinde evin altını üstüne getirirsiniz ve kedinizi hala bulamazsınız.

SİZ PANİK İÇİNDEYKEN!

Girebileceği en dar, en ücra köşeleri aradıktan sonra yan komşunun balkonu, apartman boşluğu, merdivenler diğer komşuların evlerinin kapılarını çalmaya kadar varır bu panik içindeki aramalarınız!
Tabii arada basit yöntemlerinizi de denersiniz. Mamasını takırdatma ve pisi pisi seslenme gibi! Aşağıya inersiniz acaba balkondan düştü mü diye bahçeye ve civara bakar çevredekilere sorarsınız.
En son aşama teslim olup çaresiz koltuğa serildiğinizde bir bakarsınız hiçbir şey yokmuş gibi saklandığı yerden uykulu çıkmış ne bu halin der gibi size bakmakta ve esnemektedir.
Siz bir kez daha kedinin ne kadar garip bir hayvan olduğunu düşünüp, kedinizi bulmanın mutluluğu ile aradığınız zaman yaşadığınız stresin kızgınlığı ile ne yapacağınızı şaşırırsınız.
İşte kediler böyledir: İstedikleri zaman görünmez olabilirler.

Köpekler de bizim gibi üşür


Köpeklere elbise giydirmek çoğu zaman sahiplerinin hoşuna giden ve komik gelen bir yaklaşımdır. Ama aslında evde yaşayan köpeklerimizi kış aylarında sokağa gezdirmeye çıkarırken ısı farkından etkilenmemesi için elbiseli çıkarmak gereklidir. Nasıl ki biz sıcak evimizde otururken sokağa çıkmaya karar verdiğimizde üzerimize palto, ceket vb ek bir koruyucu giysi alıyorsak. Evde elbisesiz gezen köpeğimizin de sokağa çıkarken ek bir elbise ile ısı farkından korunmaya ihtiyacı vardır. Bu korunmayı yapmazsak, köpeğimiz üşütebilir ve farenjit, larenjit vb solunum sistemi hastalıklarından birine yakalanabilir. Bahçede yaşayan köpeklerimize ise elbise giydirmeye gerek yoktur. Belki kısa tüylü doberman, pitbull, pointer gibi ırklara kolay çıkaramayacağı ısıtıcı kıyafetleri en azından geceleri giydirebilirsiniz. Ama aslında tüm köpek ırkları için eğer bahçede yaşıyorsa, muhakkak kendi nefesi ile ısınabileceği kadar küçük yağmur ve soğuğa karşı korunmalı barınaklar yapmak veya almak onlar için gerçekten gereklidir.

Sigara tüm canlılara zararlıdır


Her gün basında ve televizyonlarda sigaranın zararları konusunda haberler ve makaleler okuruz. Sigara içmek ve içilen ortamlarda bulunmak sigara dumanına maruz kalmak insanlar için başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Ama evcil hayvanlarımızın da aynı bizim organlarımıza benzer organları olduğunu, onların da akciğerleriyle solunum yaptıklarını ve bulundukları ortamda sigara içildiğinde en az çocuklar kadar etkilendiklerini hiç düşündünüz mü?

BALIKLARI DA ÖLDÜRÜR
Gün geçmiyor ki kliniğime solunum sistemi hastalığına yakalanmış veya astım olmuş bir muhabbet kuşu veya kanarya gelmesin. Bu kuşların çoğunun sahiplerine sorduğumda hayvanların bulunduğu ortamda sigara içildiğini ve kuşun zarar göreceğinin hiç akıllarına gelmediğini söylüyorlar. Aynı sorun sadece kuşlar için değil, köpekler, kediler, iguana, hamster veya guinea pigler ve tüm hayvanlar için geçerlidir. Birçok hayvan sigara dumanın etkisi sonucu akciğer veya diğer solunum sistemi hastalıklarına yakalanır.
Hatta fazla sigara içilen ortamlarda bulunan akvaryumlardaki havalandırma ile suya karışan duman balıkların da zarar görmesine neden olabilir. Çok sigara içilen bir ortamda bulunan akvaryumda balıklarınız hastalanıyorsa veya ölüyorsa hiç şaşırmayın.

Köpeğim ot yiyor

Bir gün köpeğinizi gezdirirken ot yediğini görüp şaşırabilirsiniz. Hatta bazen köpekler bu davranışlarını uzun süre devam ettirebilirler.
Köpekler otçullar gibi otu sindiremedikleri için besin amaçlı yemezler.
Köpeğin ot yeme davranışındaki en büyük etkenlerden birisi midesinin bulanması ve kusma ihtiyacıdır. Genelde belli tırtıklı tüylü yapıda otlar yerler ve bu şekilde yutarken boğazını ve yuttukta sonra da midesini uyararak kusup rahatlamaya çalışırlar. Beslenme hatalarından ve streste oluşan gastrit durumunda da aynı eğilim ortaya çıkabilir. Bazen iç parazitler de mide bulantısı yapabileceği için çok sık ve ısrarla ot yiyen köpeklerde veteriner hekiminize danışmalısınız.

Haftanın isimleri
Köpek: Bartles- Giggles- Mardi- Sammy
Kedi: Bambi- Bonnie- Calamity- Kerry


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA