• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğinizde suçun oluşmasına engel olun

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.01.2014, 00:00
Köpeklere eğitim verilirken en önemli kısım birlikte yaşamda ondan istediklerinizi doğru şekilde anlatabilmektir. Yanlış yaptığı şeyleri anlaması için ona tepki vermeniz ve doğrusunu öğretmeniz gerekir. Bu eğitim sürecinde özellikle eve yeni gelen yavru köpek de çok fazla hayır vardır. Yani ona anlamsız gelecek ama bizim yapmamasını veya yapmasını istediğimiz o kadar çok şey vardır ki! Bütün bunlar köpek için zor bir süreç oluşturur. Bu sürecin içinde köpeğinize ne kadar az olaya kızarsanız o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Bu yorucu süreçte köpeğinizin travmaya uğramaması ve yıpranmaması için ceza vermenizi gerektirecek durumların oluşmasını engellemeye çalışmalısınız. Mesela kemirebileceği değerli eşyalarınızı ortalıkta bırakmamalısınız. Hiçbir zaman sofradan veya sehpadan yiyecek vermemelisiniz. Bahçenizde ve evinizde çiçeklerinizi koruma altına almalısınız. Bu ve benzeri durumlarda köpeğinizin hatalı davranmasını engelleyecek önlemler alarak sonradan ona kızmanızı gerektirecek bir durum oluşturmazsınız.

Kendinize bir şans daha verin

Çoğu insan hayvanlarla birlikte yaşamayı seviyor ve evinde evcil hayvan besliyor. Bu hayvanlar değişik türlerde olabiliyor. Kiminiz köpek kiminiz kedi veya kuş besliyorsunuz. Kaplumbağa, guinea pig, hamster, muhabbet kuşu vb birçok evcil hayvan yine insanların beslemekten hoşlandığı sevdiği hayvanlar. Hayvanlarla birlikte yaşamımızda istemesek de bazen hastalıktan vb dostumuzu kaybedebiliyoruz. Böyle bir durumda üzülmemek tabii ki mümkün değil ama ben artık bir daha hayvan beslemeyeceğim demek çok doğru bir karar değil! Bu dünyada hayvanlarla birlikte yaşadığımız bir ortamda ev hayvanlarımız bize hayvan sevgisini tattıran özellikle çocuklarımıza hayvan sevgisini öğreten tek seçenektir. Tüm canlıların olduğu gibi hayvanlarında belli bir yaşam süresi olduğunu ve aynı insanlar gibi onları da bir hastalıktan kaybedebileceğimiz gerçeğini unutmamalıyız. Bir dostumuzu kaybetmenin üzüntüsü ile hayvan sevgisinden vazgeçmemeliyiz. Çünkü onların bize vereceği güzel duyguları başka yerden almanız mümkün değil.

Hamster'ları uyurken elinize almamalısınız

Hamster'lar gündüz uyuyup ve geceleri hareket eden canlılardır. Doğada böyle yaşayan hamsterlar evlerinizde de benzer bir yaşam sürerler. Bu şekilde gündüz uyumakta olan bir hamsterı elinize almak istediğinizde korkuyla sizi ısırabilir. Bazen yemek verirken de sizi ısırabilir. O yüzden hamster'ları uyurken elinize almaya çalışmayın ve yemek verirken dikkatli olun. Mecburen tutacaksanız ya yem vb verip uyandırın ya da eldivenle tutun.

Guinea pigler sosyal hayvanlardır

Daha önce de birçok defa bahsettiğim gibi köpekler dışarıda gezdirilerek sosyalleşirler. Kedilere evde arkadaşı her zaman tavsiye ediyorum. Çünkü yaşadıkları alanlarda sosyalleşirler. Guinea piglerde aynı kediler gibi tek beslenmemesi gereken hayvanlardır. Çünkü diğer guinea piglerle çok çeşitli oyunlar oynarlar ve dostluklar kurarlar. Ayrıca muhabbet kuşu vb kuşların evcilleşmesi ve konuşabilmesi için tek beslenmesi gerekirken guinea pigler yeterince ilgi gösterildiği sürece birkaç tanesini bile birlikte beslediğinizde çok kolaylıkla evcilleşirler ve tek beslenenler kadar size alışırlar. Yalnız guinea piglerde sürekli yavrulamanın olmaması için evde birlikte yaşayacak guinea piglerin aynı cinsiyetten olması gerekmektedir. 2 erkek veya 2 dişi veya daha fazla dişi bir arada çok mutlu kendilerini yalnız hissetmeden yaşayabilir.

Haftanın isimleri
Köpek: Crush- Dodger- Lenny- Köpük
Kedi: Dory- Joey- Bunny- Lokum


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA