• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Papağan oyunu

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.01.2014, 00:00
Papağanlar doğadaki yaşamlarında da çok oyuncudurlar. İçinde yaşadıkları doğal ortamlarında dallarla, sarmaşıklarla hatta yedikleri yiyeceklerle sürekli oynarlar ve bunları kemirmekten çok hoşlanırlar.
Doğal hayatında bu davranışlara sahip olan papağanlar evcil hayvan olarak beslendiğinde de bu ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir. Çok dar ve ırkına uygun olmayan kafeslerde tutulduklarında ve sadece tünek, yem ve su kabının olduğu bir ortamda papağanlar aşırı sıkılabilirler ve depresyona girip tüylerini yolmaya başlayabilirler. Özellikle büyük ırk papağanlarda tüy yolma kronik bir sorun haline gelebilir ve yıllarca vazgeçemeyeceği bir davranış bozukluğunun başlangıcı olabilir.
Papağanların sıkılmaması ve depresyona girmemesi için en iyi çarelerden birisi bulundukları kafeslere bol bol kemirebilecekleri kurcalayabilecekleri oyuncaklar koymaktır. Elma, armut, erik, kiraz, kayısı, badem gibi ağaçların çeşitli boylardaki dallarını ulaşabileceği yerlere koyarsanız bunları kemirerek sıkıntısını giderecektir.

Ayağı kırılabilir

Muhabbet kuşları ilk getirildiği günlerde evcilleştirilmeden evin içine salınırsa ve hatta sonra yakalanmaya çalışılırsa bir yerlere çarpıp ayağı kırılabilir. Bu tip bir kaza ile karşılaşmamak için muhabbet kuşunuz iyice evcilleşene ve elinize kendisi gelecek kadar eğitim alana kadar kafesten dışarıya salmamalısınız. Bu arada kuş kafeslerinden dışarıya tüy ve yem kabukları dökülmesin diye takılan tül örtülerdeki iplere tırnakları takılıp çırpınırken de ayağı kırılabilir. Bu tüller yerine mutfaklarda yemek kaplarının üstünü kapatmakta kullandığınız streç filmleri tavsiye ediyorum.
Düşen veya ayağının takıldığından şüphelendiğiniz kuşunuz eğer ayağını basamıyorsa çok acil veteriner hekime götürmelisiniz. Unutmayın gecikme durumunda kuşun hareketine bağlı olarak kırık olan bacakta kaslarda, sinirlerde ve damarlarda ciddi tahribat oluşur ve iyileşme güçleşir hatta bazen imkansızlaşır.

Kanlı ishal tehdidi

Köpek yavrularında kanlı ishal eğer tedavi edilmezse kesin ölümlere hatta bazen tedaviye rağmen ölümlere neden olabilen bir hastalıktır.
Kanlı ishalden korunmak için köpeğinizi veteriner hekiminize aşılatmalısınız. Doğru aşılama programı ile aşılanan köpekler kanlı ishal ve diğer hastalıklara karşı korunurlar. Aşılama programı 6 haftalıkken başlar. Aşılama programı bitene kadar köpeğiniz risk altındadır. O yüzden bu dönemde köpeğinizin beslenme hataları ile ishal olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü yanlış beslenme sonucu ishal olan köpeklerde kanlı ishal hastalığına karşı sindirim sisteminin direnci kırılır ve bu hastalığa genelde normal ishallerden sonra yakalanabilirler.

Tüy topaklarına dikkat!

Kediler gün içinde sürekli yalanarak kendilerini temizleyen hayvanlardır. Bu şekilde hem kendilerini temizlerler hem de dökülen tüylerini uzaklaştırmaya çalışırlar. Ama ne yazık ki bu tüylerin çoğunu da yutarlar. Özellikle uzun tüylü kedilerde ve tüy dökme döneminde kediler daha da fazla tüy yutarlar. Yutulan tüyler sınırlı miktarda ise besinlerle karışıp barsak içeriği ile dışkıyla atılırlar. Ama çok fazla tüy yutan kedilerde midede ve barsaklarda tüyler değişik boyut ve şekillerde topaklaşarak kalırlar. Kedilerin besinleri lifler açısından zayıfsa bu topakları dışkı ile atamazlar. Kediler bu topaklardan boğazlarını uyaran otları yiyerek ve kusarak da kurtulurlar. Dışarıdaki ortamda bu tip otları bulabilen kediler ev yaşamında bundan mahrum kalırlar. Bu şekilde tüy yumakları sindirim sisteminde biriken kedilerde böbrek yetmezliğine benzer belirtiler oluşabilir. Sorunun çözümü için öncelikle kedinizi sık taramalısınız. Taramaya rağmen çok tüy döken kedileri traş etmek bir çözümdür. Tüy yumağı olabilecek kedilerde malte paste denilen ağızdan verilen katkı maddeleri çok işe yarar.

Haftanın isimleri
Köpek: Duke- Boots- Kanga- Pascal
Kedi: Dolly- Sally- Lilo- Haydut


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA