• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedimi eğitebilir miyim?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2014, 00:00
Kediler zekalarına ve öğrenme yeteneklerinin yüksekliğine rağmen bu konuda sahiplerini çok zorlarlar. Kedilerin özgürlüklerine düşkün, başına buyruk doğaları onların köpekler gibi eğitilmelerini çoğu zaman imkansız kılar. Ayrıca kediler alışkanlıklarına çok bağlıdır. O yüzden kediye evde düzenini yavruluk döneminde kurmalı ve çok fazla değiştirmemelisiniz.
Kedi yavrusuna ilk baştan itibaren yapmasını istemediğiniz hareketlere tepki gösterirseniz kedi bunları yapmaması gerektiğini öğrenebilir. Kediye doğru davranışları öğretirken sabırlı davranırsanız sonuç alabilirsiniz. Nerede olduğunu anlamak için boynuna zilli bir tasma taktığınızda ilk başta tepki verecektir. Tuvalet eğitimi için ise kediye doğru bir düzen kurmalısınız. Kedilerin eğitiminde ödüllerle sonuç alabilseniz de hiçbir zaman bir köpekteki sonuçları beklemelisiniz.

Mutlu, koşan köpekler


Özellikle Golden Retriever, Labrador Retriver, German Shepherd, Rottweiler, Kangal gibi büyük ırk köpeklerde genelde 5- 8 aylıkken ama hemen her yaşta aniden çok şiddetli gelişen veya yavaş yavaş artarak yürüyemez hale gelebileceği topallıklar gözlemlenebilir. Çoğu zaman bu topallama ve şiddetli ağrıdan kaynaklanan yürüme güçlükleri kalça çıkığı dediğimiz kalça eklemini oluşturan tüm yapının ama özellikle kemiklerin yangısı ve deformasyonu nedeniyle oluşur. Bu hastalıkta erken teşhis önemlidir. Ama ciddi duruma gelen hastalarda bile çoğu zaman doğru ilaçların kullanılması, doğru beslenme, ek vitamin ve katkı maddeleri, düzenli uygun eksersiz ile bu hastalığın çok kısa sürede iyileştiğini görürüz. Her olayda ameliyat gerekli değildir. Ancak çok gecikilmiş ve ilaçla uzun süre tedavi sonrası düzelmeyen olaylarda ameliyatla tedavi yoluna gidilebilir.

Meyve ve sebzeler kuşların da vazgeçilmezi

Muhabbet kuşlarına birçok meyve sebzeyi taze olarak ama çok az miktarlarda düzenli verebiliriz. Özellikle elma, armut, havuç, kabak, muz, kivi, hindiba, pazı, ıspanak her bir kuşa leblebi parçası kadar düşecek şekilde kesilip gün içinde toplam 2-3 parça verilebilir. Taze fasülye, bezelye, brokoli yine daha az miktarlarda ve haftada 1-2 kere verilebilir. Kuşlar kafeslerdeki doğadan uzak yaşamlarında bir çok gerekli vitaminleri ve besinleri böylece almış olurlar. Ancak dolaptan çıktığı gibi soğuk veya çürük, bozuk kısımlarını vererek hasta olmalarına neden olmamalıyız.

Bir kediyi sahiplenirken

Sokaktan veya evde yavrulamış bir kedi arasında iç, dış parazit ve aşıları, beslenmesi arasında hiç fark yoktur. Ayrıca evinize bir kedi alacağınız zaman sokakta bulduğunuz yaralı, aç, hasta ve zayıf kediden size bir hastalık geçeceği konusunda çekinmeyin. Veteriner hekime götürdüğünüzde size kedinizin durumu hakkında gerekli bilgileri verecek ve gereken tedavilerini yapacaktır. Sadece onların sağlıklı bir ev kedisi olması için biraz daha sabır ve bakıma ihtiyacı olacakları bir süreye ihtiyaçları vardır. Onlara bu şansı verin ve sokaklarda bu kadar muhtaç yavru kedi varken lütfen kedinizi yavrulatmayın.

'Hamster'ımı evcilleştiriyorum

Hamsterlar da diğer birçok hayvan gibi gürültülü, uygun olmayan koşullarda strese girerler ve bu stres sonucu agresifleşirler. O yüzden öncelikle hamsterınızın yaşadığı ortamı televizyon, müzik ses hoparlörleri, diğer elektirikli ev eşyalarından uzak tutmalıyız.
Hamsterınızı elinize alırken onu korkutmayacak yavaş hareketlerle yaklaşmalısınız. Avucunuzun içine koyacağınız seveceği gıdalarla onu ödüllendirerek elinize gelmesini pekiştirebilirsiniz.

Haftanın isimleri
Köpek: Kato-Alika-Anya-Kinga
Kedi: Zofia-Kitty-Faina-Elysia


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA