• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekle yaşayacaksanız

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.02.2014, 00:00
Eğer bir köpek almayı düşünüyorsanız köpeğin davranış bakımından asgari ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Bu asgari ihtiyaçlarının altına indiğinizde köpeğinizde en başta psikolojik olmak üzere bunun dışında sağlık sorunlarının da olabileceğini unutmayınız.
Peki bir köpeğin davranış bakımından asgari ihtiyacı nedir?
Tabii ki bir köpeğin en başta en büyük ihtiyacı sevgidir. Köpeğinize sevgiyi onunla vakit geçirerek, oyunlar oynayıp ödül verip şefkat ile verebilirsiniz. Diğer önemli olan konu köpeğe her zaman net olmak, ne istediğinizi onun anlayabileceği şekilde anlatmak, kurallar koymak ve ve bu kurallara hem sizin uymanız hem de onun uymasını sağlamaktır. Bu şekilde köpekler (aynı çocuklarda olduğu gibi) kendilerine güvenli, sizi daha iyi anlayan ve kişilikli yetişirler.
Köpeklerin sizinle daha iyi iletişim kurabilmesi sürü psikolojisini hissedip sahibine itaat etmeyi öğrenmesi açısından gün içinde düzenli en az 2 kere yürüyüşe çıkması gerekir. Bu yürüyüşler sadece tuvaletini yaptırıp sonra hızla eve dönecek şekilde değil birlikte güzel vakit geçirecek şekilde olmalıdır.

Akvaryum ortamı çok küçük olmamalı


Öncelikle fanusta veya çok küçük ölçülerdeki akvaryumlarda bir veya birkaç balığı yaşatma ihtimalinizin çok düşük olduğunu söylemeliyim. Akvaryumdaki balık ve canlı bitkileri yaşatabilmek için uygun büyüklükte doğadakine benzer su ortamları yaratılmalıdır. Küçük bir akvaryumla başlamak her zaman ölümler vb nedeniyle hevesinizi kaçıracaktır. Diyelim elimizden geldiği kadar büyük bir akvaryum kurduk. Bu akvaryumun temiz kalması için boyutuna uygun iç veya dış filtre kullanmalıyız.
Her akvaryumda birbirleri ile anlaşan balık türlerinden oluşan bir seçim yapamazsanız yine kısa sürede balıklar birbirlerine zarar verecek ya da birbirlerini yiyeceklerdir. Örnek olarak melek balıkları, Japon balıkları ve çiklitler asla bir arada beslenemeyecek balıklardır. Buna benzer çok fazla örnek verebiliriz.

Kimbilir nerelerde neler oluyor

Eskişehir'de C.A.'nın kedisine yaptıkları üzerine hayvanları sevip de bir şeyler yazmamak olmaz. Bu tip bir olayın video veya görüntülerle sosyal platformlara ve medyaya yansıdığı her durumda bunun sadece bir örnek olduğunu düşünürüm. Kimbilir nerelerde video ve fotoğraf çekilmeden veya bunları kimseyle paylaşmadan hangi ruhsal sorunları olan insanlar sessiz hayvanlara, çocuklara ve kadınlara işkence yapıyor. Her bir ortaya çıkan olay aslında yüzlerce bilinmeyen olayın bir örneği! Her olayda da o yüzden ben bir canlıya üzülmenin yanında onlarca diğer olaya da üzülürüm.

Haftanın isimleri
Köpek: Thera- Maggic- Magoo- Neko
Kedi: Katia- Lynne- Maisy- Neddy


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA