• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşerler?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2014, 00:00
Kediler düşüş esnasında dışarıdan hiçbir kuvvet uygulanmadan, tamamen kendi kontrolleriyle, vücutlarını tam ters yöne çevirebilmektedirler. Bunu yaparken; önce sırt üstü düşerken bacaklarını kendilerine çeker, kuyruklarını bacaklarının arasına sıkıştırır ve sonra belli bir noktada havada ani bir manevrayla önce başlarını, sonra gövdelerini yere doğru döndürürler. Bundan sonra bacaklarını ve kuyruklarını açarlar, böylece paraşüt etkisi yaparak hızlarını frenlerler ve yere yumuşak bir şekilde ayaklarının üzerinde yaylanarak düşerler. Bu hareketleri tamamen içgüdüsel olarak yaparlar. İlginç olan bir ayrıntı da; Kedinin belli bir mesafeden az olan yüksekliklerden düşmesi daha fazla yaralanma ve hasara neden olmaktadır. Bunun nedeni ise hem istediği pozisyona gelip paraşüt etkisini başlatamaması hem de cisimlerin düşerken belli bir zaman sonra ağırlığıyla bağlantılı belli bir hızda sabit kalmasıdır. 30 katlı bir binadan düşen bir kediye hiçbir şey olmazken, 6-7 katlı bir binadan düşen bir kedi çok fazla hasar görebilir.

Tıraş zamanı geldi

Havaların ısınması ile birlikte nasıl biz kışlık kıyafetlerimizi değiştirip daha ince yapıda kıyafetler giyiyorsak. Köpek ve kedilerde soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar. İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak da çaresiz her ırk köpeğimizi tıraşa götürüp toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz.

Dikkat, kene ve pire mevsimi başladı!

Havaların ısınması ile birlikte geçen sene yaz sonu bırakılan yumurtalardan çıkan kene ve pireler evcil hayvanlarımıza saldırmaya başladılar.
Kene ve pireler en fazla ilkbaharda faaliyet gösterirler ve önlem alınmazsa devam eden yaz aylarında çok daha fazla üreyebilirler.
Bu parazitlerin ortak özelliği evcil hayvanımız üzerinde belli dönemlerde bulunmalarıdır. Büyüdükçe hayvanın üzerinden düşüp kuytu bir çatlakta kabuk değiştirdikten sonra ya aynı hayvana yada o sırada en yakında olan başka bir hayvana geçer. Yumurtlamak içinde aynı şekilde köpek veya kedinin üzerinden düşmek zorundadır.
İşte bu parazitlerin bu dönemlerini dikkate alırsak korunmak uygulayabileceğiniz en iyi ilaçlar enseden damla veya sprey şeklinde kullanılan etkisi bir süre devam eden ilaçlardır. Bu tip ilaçlarla doğru dozda ilaçlanan köpek ve kediler pireye karşı 1-5-2 ay, keneye karşı ise 1 ay korunurlar. Unutmayın artık keneler sadece kan emerek zarar vermemektedir, taşıdıkları hastalıklar nedeniyle hem evcil dostumuzu hem de bizi risk altında bırakmaktadır. İlaç uygulanan bir köpek veya kedi üzerinde asla parazit barınmaz. Lütfen evcil hayvanınızda bu parazitleri görmeden önce ilaçla önlemini alınız.

Yeni bir kafes kuşu alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle çok küçük yavru kuşları almak uygun değildir. Bazı satıcılar daha annesinin beslemeye devam etmesi gereken kendisi yem yiyemeyen kuş yavrularını satışa çıkarabilir.
Örneğin muhabbet kuşlarında çok küçük ve yem yiyemeyen yavru kuşları tespit etmek için nelere dikkat edeceksiniz? Bu kuşlar tüneğe çıkamayabilir ve kafesin dibinde birbirlerine sokulmuş dururlar. Çünkü henüz kapalı kutu yuvada durma içgüdüleri devam etmektedir.
Çenesinin altıyla göğsü arasındaki boyun bölgesinde yemleri depoladığı kursak denen yemleri depoladığı kese boş olur çünkü yem yiyememiştir.. Kuyruktaki uzun tüyleri henüz uzamamıştır. Kanat tüyleri de normale göre kısa olabilir ve uçamazlar. Burnunun üstündeki yüzü veya alın diye tanımlayabileceğimiz baş bölgesi çizgilidir. Bu şekilde daha küçük olan kuşlar yemleri düzensiz ve az veya hiç yiyemedikleri için aç kalarak ya dirençleri düşerek hasta olur ya da açlıktan ölebilirler.

Çevreye karşı ilgisizse almayın

-Tüylerini kabartmış, çevreye karşı ilgisiz ve yem yemeyen kuşlar
-Kuyruk altına veya tüylerine dışkı bulaşmış kuşlar
-Gagasında, gaga çevresinde veya ayaklarında kabuklanmalar olan ya da bun bölgeleri parlak renkli olmayan kuşlar
-Burun delikleri kapalı, tıkalı veya akıntı olan kuşlar
-Gözlerinden birisi veya her ikisi kapalı veya göz kapaaklarında şişlik ya da yara bulunan kuşlar
-Tüyleri mat, dökülmüş veya kırık olan kuşlar
Sağlık açısından problemli olabilecek kuşlardır. Bu tür kuşları satın almayınız ve bu tür kuşları satan iş yerlerini ilgili resmi kuruluşlara bildiriniz.

Haftanın isimleri
Köpek : Kepçe-Coco-Dino-Nancy
Kedi: : Delya- Düğme- Eftalya-Pia

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA