• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeklerde yalancı gebelik

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.06.2014, 00:00
Köpekler kızgınlık dönemlerinde aslında gebeliğe hazırlıkta yaparlar. Özellikle yavruların içinde geliştiği rahimde bazı değişimler oluşur. İşte bu kızgınlık döneminde çiftleşme veya döllenme olmasa da bazı köpekler hormon dengelerini kontrol edemeyerek gebe gibi davranmaya başlarlar. Bu dönem çoğu zaman köpekteki gebelik süresinin tam yarısı olan 1 ay sonunda geriler ve biter. Ama bazen çok inatçı olaylarda dişi köpek karnında yavru olmamasına rağmen gebeymiş gibi davranır hatta süt salgısı başlar ve evdeki bir veya birkaç oyuncağını bebek yerine koyarak onu koruyup emzirmeye çalışır. Bebek yerine koyulan obje bazen bez bir oyuncak bazen top veya çorap bile olabilir. Bu tür belirtiler gösteren dişi köpeğinizi veteriner hekiminize götürüp bu durumu düzelten gerekli hormon enjeksiyonlarının yaptırabilirsiniz. Köpeğin bebek objesi olarak seçtiği oyuncağı da almak ve ortadan kaldırmak gerekir. Çünkü o uyaran obje olduğu sürece yalancı gebeliği son bulmayabilir.

Muhabbet kuşunun yuvasının boyutları

Muhabbet kuşları doğada ağaçlara oydukları kovuklara yumurtlarlar. Evlerimizde yavrulatmak için ise tahtadan yapılmış uygun ölçülerde girişi delinmiş ve arkasından kontrol kapağı olan kutular kullanılır. Bu yuvalar 20-25 cm yüksekliğinde 15'e 15 taban ölçüsünde hazır olarak petshoplarda satılır. Çok küçük yuvalarda yavru almak daha zordur. Anne yuvada kuluçkaya rahat yatamaz. Büyüyen yavrularla birlikte yuvaya sıkışabilirler. Anne ve baba muhabbet kuşu yavrularını beslemekte zorlanırlar ve yuva çok çabuk dışkılarla pislenerek yavrular hastalanabilir. Muhabbet kuşlarının yuvalarında taban kısmında bir çay tabağı büyüklüğünde derin olmayan bir oyuk olması da yumurtaların kutunun içinde yuvarlanıp kırılmasını engeller. Ahşap kutularda bit dediğimiz parazitlerin özellikle yaz aylarında çok kolay üreyebileceğini unutmayarak, parazitlere karşı uygun ilaçlar için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Haftanın isimleri
Köpek: Era-Şerbet-Patiko-Liska
Kedi: Sophia-Afacan-Ovelia-Konfeti

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA