• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedi nezlesi soğuk havada artar

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.01.2015, 00:00
Kedilerde üst solunum yollarında belirti gösteren Feline Rhinotracheitis diye adlandırılan bu hastalıkta en çok görülen belirti değişik koyulukta burun ve göz yaşı akıntısıdır. Bunun dışında hırıltılı solunum, öksürük, tükürük salgısında artış, kilo kaybı ve bazen ateş de görülebilir. Bu hastalık kediler arasında solunum yolu ile çok hızlı bulaşma gösterir. Özellikle kapalı alanlarda kalabalık olarak beslenen kedilerde çok kısa sürede tüm kediler hastalanırlar. Hiç hastalık görülmeyen kedilerin olduğu bir barınağa bir tane nezle kedi koyduğunuzda kısa sürede kedilerin çoğunun nezle olduğun gözlemlerlersiniz. Açık havada beslenen kedilerde bulaşma nispeten daha azdır. Yavru ve yaşlı kediler özellikle tedavide gecikilirse bu hastalığa karşı çok dayanıksızdırlar. Yetişkin kedilerde ise dirençlerine bağlı olarak hastalık sürekli tekrar eder.
Tedavi: hiç gecikmeden başlanırsa iyi sonuç verebilir. Ama gecikilmiş olaylarda ve zayıf yavrularda ölümler görülebilir. Bu hastalıkta özellikle beslenmeye dikkat edilerek direnci yüksek tutmak çok önemlidir.
Korunma: Kediler için hazırlanmış karma aşılar içinde bu hastalığa karşı aşılar varsa hastalığa yakalanmadan aşılanan kediler bağışıklıkla korunabilir. Yavru kedilerde ilk aşılama 8 haftalıkken ve ikinci aşılama ise 3-4 hafta sonra olmak üzere en az 2 aşılama yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda senede bir kere bu hastalığa karşı periyodik aşılamayı devam ettirmek yeterlidir.

Akvaryum balığını satın alıp eve geldiğinizde


Petshoplardan yeni bir akvaryum balığı aldığınızda görevli balığınızı uygun taşıma torbasına koyar. Bu torbalara koyulan suyun balığın alındığı akvaryumdan olmasına dikkat etmelisiniz. Balığınızı alıp akvaryumunuza ulaştırana kadar yazın fazla sıcaktan, kışın ise fazla soğuktan torbanın içindeki ısı hızla değişir. O yüzden yeni aldığınız balığı veya balıkları akvaryumunuza salmadan içinde bulunduğu torba ile kendi akvaryumunuz içine koyup torba ve akvaryum suyu ısılarının aynı olması için en az 15-20 dk beklemelisiniz. Daha sonra ise torbanın içindeki suyu akvaryumunuza boşaltmadan sadece balıkları akvaryuma salmalısınız. Böylece hem balıklarınız ısı değişikliği şoku nedeniyle hastalanmaz veya ölmez hem de getirdiğiniz taşıma suyu ile akvaryumunuza başka akvaryumlardan hastalık sokmazsınız.

Antik çağlardan günümüze ilginç hayvanlar
Goblin Köpekbalığı

Bu korkutucu köpek balığı 118 milyon yaşında 'dünyanın en gizli köşelerinde yaşıyor'. Ya da okyanusun derinliklerinde...

Martialis Heureka Karıncası

120 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Bununla beraber sadece son zamanlarda yer altı karıncaları keşfedildi.

Fırfırlı Köpekbalığı

150 milyon yaşında olan başka bir derin su türü arkadaş. Bu tür bir köpek balığından ziyade, yılan balığı görünümündedir.

Mersin Balığı
Doğada kalma mücadelesi veren bir başka tür olan Mersin balığı balığı 200 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Türünün devamı ise yumurtalarından yapılan havyardan dolayı tehlikededir. Şimdilik türünün devamı içinse yapması gereken daha az lezzetli yumurtalar üretmesidir.

Nal Karidesi
Bu karides, 200 milyon yıl boyunca yeryüzünde türüyle ilgili çok bir değişiklik olmadığının kanıtı niteliğindedir.

İri Karides
220 milyon yıllık bu tür nesli tükenmekte olan türler sınıfındadır. Ancak son yapılan keşfe göre hayvan kurumuş yumurtalarını rehidre ederek tekrar çıkartabiliyor.

Bofa Balığı
Başka bir garip tür olan Bofa balığı, 360 milyon yaşında dev bir parazittir. Üzerine konduğu şeyi emerek kanını çeker.

Kolekant
Bu balık, türünün yok olduğuna inanılan fakat sonradan Afrika kıyılarında yaşamakta olduğu saptanmış 400 milyon yıllık bir türdür.

Nal Yengeci

Yürüyen bir kaska benzeyen 445 milyon yıllık bu tür de, meydana geldiğinden beri çok fazla değişim göstermeyenlerden.

Notilus
Bu muhteşem tür yarım milyon yıla yakındır yeryüzünde yaşamakla birlikte, göz alıcı kabuğundan dolayı avlanarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Deniz Anası
Notilus'tan 5 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülse de, tahminler çok daha eskilerde de olduğu yönünde...

Su Süngeri

Mikroorganizmaları saymazsanız gezegendeki en eski türdür. 760 milyon yıl öncesinden evrene teşrif etmişlerdir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA