• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İçerde iyimserlik artmış durumda BİLAL DOĞAN

İçerde iyimserlik artmış durumda

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.09.2009, 00:00
Son açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisi doğrultusunda açıklanması ile Küresel piyasalarda tekrar risk iştahının artmasının yol açtığı iyimserlik ve bu iyimserlik ile gelişmekte olan ülkelere para girişinde yoğunluk yaşanması IMKB'de de yükseliş yönlü seyirde etkili oldu. Geçtiğimiz haftaya başlarken de yurtdışında başlayan olumsuz hava IMKB'nin de haftaya satış ağırlıklı başlamasına neden oldu. Euro Bölgesi temmuz ayı sanayi üretiminin de beklentiler çerçevesinde negatif gelmesi de IMKB'deki yatay seyri desteklemiş oldu. Geride bıraktığımız hafta içerisinde Emtia fiyatlarında yaşanan artışla yurtdışında etkin olan olumlu havayı ABD konut başlangıçları ve işsizlik verilerinin beklentilere yakın gelmesinin de olumlu etkisi ve içerde Merkez Bankası faiz toplantısında çıkacak faiz kararı beklentisi ile içerde de iyimserliğin artması ile IMKB endeksi de dünya borsaları ile birlikte yönünü tekrar çevirdi. Dünya borsalarında devam eden yükseliş kar satışları ile kesilirken içerdeki olumlu görünüm nedeni ile İMKB endeksinde de hafifte olsa bir kar satışı yaşanmasına rağmen yükseliş yönlü ağırlık hakimdi. Bu içerdeki olumlu görünümü açıklanan orta vadeli ekonomik programın oluşturduğu iyimserlik ile Türkiye piyasası adeta dünya borsalarından ayrışarak hareket etti. Bu ayrışma hareketini TCMB'nin faizleri 0.50 baz puan düşürmesi ve önümüzdeki dönem de faiz indirimlerine devam edebileceği yönünde açıklamalarda bulunması ve S&P ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi de ayrışma hareketini desteklemiş oldu. Türkiye lehine gelişen bu olumlu gelişmeler piyasalarımızı dış piyasalardan ayrışarak hareket etmesi neticesinde endeks günü ve haftayı 47,161 puan seviyesinde tamamlamış oldu.
Bu hafta; içerde yapısal reformlar ve IMF cephesindeki gelişmeler ile dış piyasalardaki gelişmeler seyir açısından belirleyici olması beklenmekte. Bayram tatili nedeni ile piyasalarımız iki gün kapalı olacaktır.

DÖVİZ

Euro/dolar paritesi ile birlikte içerde IMF süreci ve Merkez Bankası faiz kararı belirleyici oldu. Bununla birlikte yapısal reform etkisi ile birlikte Moody's'in Türkiye'nin görünümünü yukarı çekmesi de döviz seyrinde geride bıraktığımız hafta etkili olurken hafta boyunca döviz de yatay bir seyir hakim oldu. Risk iştahı nedeni ile gelişmekte olan ülkelere girişin yoğun olması ve bu girişin de bono ve borsa tarafında olması TL'yi dövize karşı değer kazanmasında etkili olmakta.
Bu hafta ise, Bayram tatili nedeni ile haftanın iki gün kapalı olması işlem hacmini de etkileyecektir. Aynı zaman da içerde IMF süreci ile ilgili gelişmeler, yapısal reform etkileri ve euro/dolar paritesi ile birlikte dış piyasalar belirleyici olacaktır.

BONO
Merkez Bankası'nın faiz toplantısına kadar yatay seyreden bono piyasası Merkez Bankası faiz kararı sonrası kar satışları ile karşılaştı. Moody's'in Türkiye'nin görünümünü yükseltmesi ile para girişinin artması ile hareketlilik yaşayan bono'da faizler haftayı yüzde 9,12 seviyesinde tamamlamış oldu.
Bu hafta da, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemki toplantısında faiz indirimine devam edebileceği yönündeki açıklamalarının yol açtığı iyimserliğin devamı beklenmekle birlikte Yapısal Reformlar da bono seyri açısından belirleyici olacak iç gelişmeler olarak takip edilecek. Bununla birlikte dış piyasalardaki gelişmeler ve artan risk iştahı nedeni ile para girişindeki hareketlerin etkili olması beklenmekte.
Tüm okurlarımın bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI