• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtdışı izlenecek BİLAL DOĞAN

Yurtdışı izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.03.2010, 00:00
Yurtiçinde düşen siyasi tansiyon ve yurtdışının alıcılı seyir izlemesi yüzünden İMKB Endeksi Mart ayına yükseliş eğilimi ile başladı. Geçtiğimiz hafta piyasaların seyrinde yurtiçinde TÜİK'in açıklayacağı Şubat ayı enflasyonu, Hazine ihaleleri ve iç siyasi gelişmeler yurtdışında ise, Avrupa ve ABD verileri izlendi. Geçtiğimiz hafta; yurtiçinde politika cephesinde gerginliğin azalması, yurtdışında ise Yunanistan'a destek verileceğine yönelik gelen açıklamalar piyasadaki havanın olumluya dönmesinde etkili oldu.
Geçtiğimiz hafta ortasında, yurtiçinde beklentilerin üstünde açıklanan Şubat ayı enflasyon verileri, yurtdışında ise ABD Merkez Bankası'nın (FED) "ekonomideki toparlanmanın yeni işe alımları destekleyecek güçte olmadığı" yolundaki açıklamaları, Asya'da Çin'in kredi piyasalarını daha da sıkılaştırarak büyüme yönünde bir baskı yaratacağı söylentileri
baskı oluşturunca piyasalar tekrar temkinli bir seyre döndü.
Avrupa cephesinde Yunanistan ile ilgili iyimser gelişmeler olsa da, ABD'den gelen verilerin iç açıcı olmaması, İMKB'nin yurtdışının veri akışına bağlı olarak kararsız bir tablo sergilemesi nedeniyle iç piyasada yatay seyir etkili oldu. İngiltere ve Avrupa Merkez bankasının faizlerde değişikliliğe gitmemesinin piyasaların seyrinde herhangi bir etkisi olmadı. Haftanın son işlem gününde, Asya ve Uzakdoğu borsalarındaki yükseliş ve ABD piyasalarındaki artı seyrin olumlu etkisi ile İMKB Endeksi günü ve haftayı 52 bin 625 puandan kapattı.
Yurtdışında, Avrupa cephesinde Yunanistan durumu, ABD'deki bütçe açığı, ve tutarsız açıklanan veriler global piyasaları ciddi anlamda tedirgin ediyor. İçerde ise Mart ayında gündeme alınan, Sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi konusu piyasaları olumsuz etkiliyor.
Bu hafta piyasalar, dışarda Avrupa ülkeleri ile ilgili durum ve ABD verileri, içerde ise bugün açıklanacak olan Ocak ayı sanayi üretim rakamları ile perşembe günü ise açıklanacak olan cari açık rakamlarını izleyecek.

FAİZLER YÜKSELDİ

Açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamının beklentilerin üstünde gelmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın enflasyon'un 2. ve 3. çeyreklerde de yüksek seyrini sürdürebileceğini ve 2011 yılının ilk çeyreğinde hedefe yakınlaşacağını ifade etmesiyle birlikte bileşikler yüzde 8.98 seviyesinden yüzde 9.14 seviyelerine yükseldi. Geçen haftanın son işlem gününde ise, İMKB'deki alımların etkisi ile bileşikler biraz gevşedi. 16 Kasım 2011 vadeli gösterge tahvil günü ve haftayı yüzde 9.15 seviyesinden tamamladı.

DÖVİZ HAREKETLİ
Politik sorunlar, Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklentilerden yüksek gelmesi ve Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları sonrasında yurtiçi piyasada yükseliş yönlü seyreden döviz, gelişmekte olan ülkelere karşı daha hareketli bir haftayı geride bıraktı. Bununla birlikte euro/dolar paritesindeki seyir de belirleyici olmaya devam ediyor. FED'in parasal sıkılaşmaya geçiş politikalarını sürdürmesi ve Avrupa'da devam eden endişelerden dolayı doların yükseliş yönlü desteği güç kazanıyor.
Yunanistan tarafından açıklanan önlemler paketi ile euroda bir toparlanma gözlenirken, cuma günü ABD'de açıklanan olumlu veriler sonrası dolar/TL paritesinde yukarı yönlü seyir etkili oldu.
Bu hafta döviz ve bono piyasasında, yurtiçi ve yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler ile birlikte Hazine ihaleleri izlenecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI