• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yabancı girişi ve bilançolar izlenecek BİLAL DOĞAN

Yabancı girişi ve bilançolar izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.02.2011, 00:00
Geride bıraktığımız hafta piyasaların seyrinde, ABD borsalarının gidişatı, TCMB'nin faiz kararı ve Ortadoğu'daki gelişmeler etkili oldu. Güçlü ve yükseliş yönlü seyir izleyen ABD borsaları, yurtdışına yönelik iyimserliği artırdı. Yurtiçinde ise, TCMB'nin faiz değişikliğine gitmemesi ve önümüzdeki dönem yapacağı faiz toplantısında gelişmeler ve enflasyonun seyrine göre karar alacağı yönünde açıklamada bulunması piyasalarca olumlu karşılandı. Şubat ayı enflasyonuna yönelik öngörülerin de olumlu olması bu ivmeyi güçlendirdi.
Bu iyimser beklenti, TCMB'nin önümüzdeki dönemki toplantıda da faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönündeki görüşleri güçlendirdi. Bu durum da yabancı girişine yol açtı. Yabancı girişinin ardından faiz yüzde 8.20 seviyelerine gerilerken, döviz kuru da yatay seyre girdi ve hatta TL karşısında değer kaybetti.

YÜKSELİŞ KAYDEDİLDİ

Türkiye ile ilgili açıklamada bulunan IMF, raporunda, sermaye akımlarının devam edeceği ve dolayısı ile cari açığın yüksek gerçekleşeceği yönünde açıklama yaparken, TCMB, uyguladığı politika neticesinde cari açığın düşeceğini vurguladı. Bu iyimserliğin ardından, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin karışık görünüm sergilemesine rağmen, olumlu şirket bilançolarının da etkisi ile borsalar yükseliş kaydetti. Piyasaların dikkatle izlediği ve tedirginlik yaratan Ortadoğu ayaklanmasının Tunus ve Mısır'ın ardından diğer Ortadoğu ülkelerine de sıçrayabileceği de gündemdeydi. Yaşanan tedirginlik petrol ve altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon tehditi güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırmakta. Haftanın son işlem günü ise yurtiçi piyasalar, adeta bekle gör politikası izlediler. Bankacılık sektörü hisselerinin prim yapması ile yükseliş kaydeden endeks, haftayı 65.985 puan seviyesinde tamamladı. Yurtdışı ise karışık seyre döndü. Piyasalar, Fransa'da bir araya gelen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısını da izlediler.

BONO
Yurtiçi tahvil ve bono piyasası ise, TCMB'nin faiz kararına kadar hacimsiz ve yatay seyretti. Faizler, TCMB'nin faiz kararının ardından olumlu açıklanan bilançoların da oluşturduğu iyimserlikle düşüş yönlü seyir izleyerek yüzde 8.20 seviyelerine kadar geriledi. Bunda yabancı girişindeki artış da etkili oldu. Haftanın son işlem günü ise, hafif de olsa yükseliş kaydeden faiz haftayı yüzde 8.28 seviyesinde tamamladı.

DÖVİZ
Döviz piyasasında yurtdışı piyasalar ve özellikle ABD verileri takip edildi. Son dönem 1.60 seviyelerinde seyreden dolara geride bıraktığımız hafta, ABD bölgesinden gelen olumlu veriler destek verdi. Merkez Bankası toplantısı ve açıklaması öncesi dolar güçlü, euro ise zayıf performans sergiledi. Merkez Bankası kararı sonrası yabancı girişinin de etkisi ile yurtiçinde döviz aşağı yönlü seyre girdi. Haftanın son işlem gününde ise, ABD açılışı öncesi Çin'in zorunlu karşılık oranlarını artırma kararının ardından hafif de olsa yukarı yönlü seyre giren kur, ABD açılışının ardından yükselen euro/dolar paritesinin de etkisi ile yeniden yönünü aşağı çevirdi. Euro/dolar paritesi 1.36 seviyesinin üstünde kalmaya çalışırken, dolar serbest piyasada 1.570, euro ise 2.130 seviyelerinde haftayı tamamladı.
Bu hafta ise piyasaların seyrinde, G-20 zirvesinden çıkacak kararlar ve açıklamalar, ABD verileri ve Ortadoğu'daki siyasi gerginliğin boyutu, yurtiçinde ise açıklanacak bilanço verileri piyasaların seyrinde belirleyici olması beklenen önemli konu başlıkları olarak piyasalarca takip edilecek.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI