• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
TL güçlenecek BİLAL DOĞAN

TL güçlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.08.2012, 00:00
BORSA: Hafta başında yılın zirvesini test etmesinin ardından kar satışları ve brent petroldeki yükselişin tetiklediği cari açık endişeleriyle satıcılı seyreden İMKB negatif açılışına karşın petrol fiyatlarındaki gerilemeyle pozitife dönerek yüzde 1 civarı yükseldi. Çin'in ticaret fazlasının Temmuz ayında keskin bir düşüş gösterdiğinin açıklanması sonrası Asya borsalarında yaşanan aşağı hareket ile birlikte Avrupa borsalarının satıcılı seyir izleyeceği beklentisi İMKB'nin açılışında da etkili oldu. İlk seansta 64.650-64.250 aralığında hareket eden endeks, ikinci seansta 64.700 üzerine çıkma çabasında başarılı olamadı ve yatay seyrini sürdürerek günü yüzde 0.97'lik artışla 65.126 puandan tamamladı.
Önümüzdeki hafta piyasalarda yine yurtdışı piyasalar ve verilerin yanı sıra bilançolar izlenecek. Kısa vadeli yükselen trendin altına sarkan endekste 65.500 üzerine çıkılmadıkça hafta genelinde 63.265 önemli destek seviyesi olacak. 64.000-63.900 ilk destek bandı olup bu seviyelerde tepki alımları görülebilir. 65.200-65.600 direnç konumuna geldi. Suriye ile görüşmeler yakından izlenecek ve bayram öncesi son hafta olduğu için işlem hacminin bir miktar düşebileceğini tahmin ediyorum.
FAİZ: Haftanın son günüde bono piyasasında kar satışlarına bağlı yabancı kaynaklı çıkışlar, yerli bankaların ihalelerde aldıkları pozisyonların bir kısmını kapatması yükselişe neden oldu. Yüzde 7.94'e kadar yükselen bileşikler, günü ise 7.92'den tamamladı. Çin verilerinin ardından küresel risk iştahı azaldı, bu da tahvil-bono piyasasına para girişini sınırladı. Böylece yabancı alımların sona ermesi yükselişe neden oldu. Hazine'nin salı günü düzenlediği ihalelerin ardından faizlerdeki yükseliş eğilimi devam etti.
Gelecek hafta oldukça önemli verilerin açıklandığı bir hafta olacak. Haziran ayı ödemeler dengesi, Temmuz ayı bütçe dengesi ve Mayıs dönemi işsizlik oranları açıklanacak. Kur ve faiz düzeylerinin küresel piyasalardaki risk iştahına göre belirleneceğini tahmin ediyorum. Ayrıca yurtiçinde açıklanacak olan cari işlemler açığı verisinin piyasalar üzerinde etkili olması beklenebilir. Gösterge tahvilin bileşik faizinde ise yüzde 7.50-8.00 arasındaki salınımın devam etmesini bekliyorum.
DÖVİZ: Dolar/TL küresel piyasalardaki risk iştahına paralel dar bantta yatay bir seyir izledi. Döviz piyasasında dolar/TL kurunda paritedeki düşüşe tepki verildi ancak döviz sepetinin 1.99-2.00 aralığında yatay seyrettiğini görüyoruz. Önemli bir döviz talebinin olmadığı piyasada satışlar ise ara ara devam ediyor. Dolar kuru günü 1.7850 liradan tamamladı.
Euro-dolar paritesinde çok sert bir gevşeme yaşanmadığı takdirde 1.8000 seviyesi dolar-TL de psikolojik direnç olmaya devam edecektir. Küresel piyasalarda ek bir olumsuzluk olmadığı takdirde dolar/TL paritesinin 1.77-1.80 aralığındaki ve döviz sepetinin de 2.00 civarındaki hareketinin süreceğini tahmin ediyorum. Petrol fiyatları, yurtdışı ve Suriye ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor olacak. Pazartesi günü açıklanacak olan Haziran ayı cari işlemler dengesi verileri TL'ye destek olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA