• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
PPK toplantısı piyasaya yön verecek BİLAL DOĞAN

PPK toplantısı piyasaya yön verecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.06.2014, 00:00
BİST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı Irak'ta devam eden gerilim ve Ukrayna'daki gelişmeler, yüksek seyreden petrol fiyatlarının yarattığı baskıyla gelişmekte olan ülke borsalarındaki düşüşe paralel yüzde 0.83 ekside kapandı. Endeks Cuma gününü 78 bin 400 puandan bitirdi. Bankacılık endeksi yüzde 0.87, sınai endeksi yüzde 0.65 geriledi. Bu hafta Para Politikası Kurulu'nun faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtelim. Yurtdışında ise Irak'taki gelişmelerin takip edileceğini söyleyebilirim. Endeksin 79 bin 500-80 bin seviyelerinin direnç, 77 bin 900 ve 77 bin seviyelerinin ise kritik destek olduğunu ifade edebilirim.

FAİZ YÜKSELDİ

Ukrayna ve Irak'a ilişkin artan jeopolitik riskler ve bu risklerin petrol fiyatlarında yarattığı baskı ile faiz tekrar yüzde 8.50'yi aştı. Türkiye, Irak'taki olaylardan gerek siyasi, gerek ekonomik olarak diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha olumsuz etkilenirken, gösterge bileşik faizi geçen haftayı 8.51'den, 10 yıllıklar ise yüzde 8.92'den haftayı kapadı.
Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısı piyasaya yön verecek. Başçı'nın son demeçleri, tüm politik baskılara rağmen bankanın yüksek oranlı değil ölçülü bir faiz indirimi yapacağı yolunda görünüyor. Yine de Haziran enflasyonunu görmeden ve artan jeopolitik risklere rağmen faizlerde bir indirim yapmasını da riskli buluyorum.

DOLAR DA ÇIKIŞTA

FED'in yarattığı küresel iyimserliğin ardından hem Ukrayna hem de Irak'a ilişkin artan jeopolitik riskler ve bu risklerin petrol fiyatlarında yarattığı baskı nedeniyle dolar/TL yükseldi. İhracatın olumsuz etkileneceği endişeleriyle TL diğer gelişmekte olan para birimlerine göre daha çok düştü. Kur günü 2.1460 liradan tamamladı. FED iyimserliği ile yaşanan düşüşün nerdeyse tamamını geri alan dolar kurunun, Merkez Bankası'nın ölçülü bir faiz indirimi yapacağı varsayımı altında ve Irak'taki durum daha da ağırlaşmazsa, bu hafta 2.12-2.16 aralığında dalgalanması bekleniyor. 24 Haziran'da yapılacak Para Politika Kurulu toplantısında 50 baz puanlık indirim bekleniyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı Irak'ta yaşanan kaosun etkisi ile 1.322 dolara yükseldi. Altının ons fiyatı Cuma günü 15 Nisan'dan beri gördüğü en yüksek seviye olan 1.322 doları gördü. Böylece altın Irak'ta gerilimin başladığı geçen hafta başından beri yatırımcısına yaklaşık yüzde 5.5 kazandırdı. Analistler, altının ons fiyatında jeopolitik risklerin fiyatlandığını, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda altın fiyatında 1.325 ve 1.350 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini, jeopolitik risklerin azalması veya petrol fiyatlarında bir gerileme görülmesi durumunda ise kazançların geri verilebileceğini kaydediyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA