• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Rekor getiri CAHİT SÖNMEZ

Rekor getiri

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.11.2012, 00:00
İMKB krizden bu yana getiri anlamında ilginç bir trend izliyor. 2008'in son çeyreği ve 2009'un ilk çeyreğinde 20 binler seviyesine kadar tepe taklak indikten sonra yaklaşık 1.5 yıllık süreçte yeniden 70 binlerin üzerine çıkmayı başarmıştı. Ardından, 2011 yılında yeniden gerilemeye geçmiş ve yılı 50'lerden kapatmıştı. Zor geçeceğini beklediğimiz 2012'de bırakın zorlanmayı, ilk iki ayda 62 bine ralli yaptı ve yaklaşık 5 ay soluklandıktan sonra FED'in üçüncü genişleme politikasının, Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu ve bölgenin sorunlu ülkelerini kurtarmaya yönelik aldığı aksiyonların ve Fitch'in Türkiye'nin notunu artırması beklentilerinin devreye girmesi ile coşup önceki rekorunu kırdı TL bazında.
İMKB'nin bundan sonra nasıl bir trend izleyeceği tahminini yapmadan önce bu rekor getirinin ne kadar sağlıklı olduğunun yanıtını arayalım...
İMKB 2012'nin ilk 10 ayında dünyanın en fazla yükselen hisse senedi piyasaları içinde ilk üçteki yerini aldı. Mısır ve Pakistan ile beraber... TL bazında yüzde 39, dolar bazında yüzde 45 artış gösterdi 100 endeksi. Tabii, yanlış kanıya kapılmayalım. Yani, İMKB'ye 100 TL'sini veren her yatırımcı yaklaşık 140 TL ile oradan ayrılmadı. Sadece isabetli hisse senedi seçmiş olanlar bundan nasiplenebildi. Üstelik isabetli hisse senedi sayısı da en fazla 30'larda kalıyor. 30 civarında böyle yüksek performans göstermiş hisse senetleri ise ağırlıklı olarak mali kesimden, daha doğru bankacılık kesiminden.

SAĞLIKSIZ SEYİR

İMKB 100'ü yüzde 40 yukarı çıkaran itici güç ağırlıklı olarak bankacılık sektörünün amiral gemileri olmuş. Sanayi kesimi, ilginçtir, yüksek getiri bir yana, endeks içinde yer alan yaklaşık 30 tanesi bu yıl içinde negatif getiride kalmış. Kalan üçte bir hisse senetleri ancak 10 ayda yüzde 10'lar dolayında bir getiri ile yetinmiş.
Dikkat çeken bir noktanın altını çizelim. 10 aylık değil, aylık, 3 ve 6 aylık bazda getirilere baktığımızda ilginç bir resim çıkıyor karşımıza. Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları" çalışmasına göre Ekim ayında İMKB 100 Endeksi'nin getirisi enflasyon arındırıldıktan sonra yüzde 2.37 seviyesinde gerçekleşmiş. 3 aylık dönemde ise reel getiri ÜFE ve TÜFE arındırıldıktan sonra sırasıyla yüzde 8.92 ve yüzde 6.68 kazandırmış yatırımcısına. 6 aylık dönemde, yani son iki çeyrekte enflasyon çıktıktan sonraki reel getirisi yüzde 13.58 gibi yüksek bir seviyeye ulaşıyor.
Yukarıdaki verilerden şu tespite varabiliriz. İMKB bu yılın ilk 2 ayında yüzde 20 yukarı gitti, sonra 58-62 bin bandına dalgalandı. Bir ara 54 bine inip korkuttu. Son aylarda bazı beklentiler ile yeniden yüzde 20 civarında artı yazdı. Yıl boyunca istikrarlı ve sağlıklı diyemeyeceğimiz bir patika izledi İMKB 100.

NASIL BİR SEYİR?

Gelelim bundan sonra kalan 2 ayda nasıl seyir göstereceğine...
Teknik analiz 73 bin ve 73 bin 600 seviyelerindeki dirençlere işaret ediyor. Destek ise 70 bin 500 ve 70 bin seviyelerinde. İMKB'nin yukarı yönlü hareket etme olasılığı var. Ancak, medyada uçuşan 80-90 bin gibi düzeylere ulaşma olasılığının oldukça düşük olduğunu bilmemizde fayda bulunuyor. FED son mermisini kullanmıştı üçüncü parasal genişleme ile. Dördüncü gelir mi? "Yok artık" dediğinizi duyar gibiyim. Euro Bölgesi'ndeki sorunlu ülkeler kayda değer toparlanma gösterebilir mi? Hayır. Sadece İspanya resmi başvuru yapsın ya da yapmasın AMB ikincil piyasadan vade bitimine 1 ila 3 yıl kalmış tahvillerini almaya başlar ve İspanya tahvilleri faiz oranlarının ateşi biraz daha düşer. Fazlası bu yıl içinde gelmez. Çok büyük olasılıkla Obama "mali uçurumu" çözer ve 600 milyar ekonomi içinde kalır.
İçeride borsayı yukarı itecek hangi gelişme olabilir? S&P veya Moody's de not artırım sürecine katılırsa yabancı sermaye giriş süreci hızlanır sıcak para borsanın yükselmesine katkı yaparken kurlar da aşağı gelir.
Sözün özü, yıl sonuna kadar borsa için malzeme azaldı. Yukarıda kalan marjı doldurabilir, ama daha da yukarıları zorlaması olasılığı düşük görülüyor. Yeni olumlu ya da olumsuz gelişmelere kadar zikzaklar çizecek endeks.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI