• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Getiri bayrağı euroya geçti CAHİT SÖNMEZ

Getiri bayrağı euroya geçti

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2013, 00:00
Yazının başlığı sizi yanıltmasın... Hani yazın çok kısa süreli yağmur geçişleri olur, işte euronun getiri tahtında kalması da çok uzun sürmeyecek. Biraz kur savaşlarının biraz da Euro Bölgesi sorunlarının dozajının azalması euroya itici güç oldu ve euro küresel düzeyde diğer para birimleri karşısında değer kazandı. Bu sürede tesadüfen euroda pozisyonda olanlar kısa günün karı yatırım araçları içinde en yüksek getiriyi sağladı.
Türkiye İstatistik Kurumu, her ay belirlediği yatırım araçlarının nominal getirilerinden enflasyonu arındırarak "reel getirilere" ulaşıyor. Geçen ay bakın nasıl bir tablo çıkmış... Şubat başında euro almış bir tasarruf sahibi ay sonunda ÜFE arındırıldığında yüzde 1.19, TÜFE arındırıldığında da yüzde 0.76 net getiri elde etmiş. Euroyu diğer döviz birimi dolar izlemiş geçen ay. Doların gerçek getirisi yüzde 0.22 düzeyinde kalmış. Dövizleri getiri açısından mevduat hesapları izlemiş. TÜİK vadeyi detaylandırmadan mevduat hesaplarının reel getirilerini hesaplıyor. Buna göre, Şubat ayında mevduat hesaplarının TÜFE çıkarıldıktan sonra yatırımcısına kazandırdığı oran sadece yüzde 0.16 seviyesinde. Yani, mevduat sahipleri ne uzamış, ne kısalmış.

HER ZAMAN KAZANÇLI
2012'de ve bu yılın ilk ayında rekor kıran İMKB, tam anlamıyla sert bir fren yapmış. İMKB 100 Endeksi baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, hisse senetlerinin yatırımcısına bırakın getiriyi, resmen yüksek oranda kayba neden olmuş. İMKB 100'e konu olan hisse senetlerinin endeks üzerindeki etkileri ağırlığında 100 adet hisse senedi alan bir yatırımcı TÜFE indirgendiğinde anaparasının yüzde 5.13'ü buharlaşmış. Bu noktada hemen bir ekleme yapalım. İzmir'deki "Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası"nda işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinden İMKB 30 ya da İMKB 100 kontratında satış yönlü (kısa pozisyon) taraf olan bir yatırımcı ise borsanın düşüşünden net yüzde 5.13 getiri sağladı 1 ayda. Şunu söylemek istiyorum. Hisse senetlerinden sadece yükselirken para kazanılmıyor, aynı zamanda alacağınız pozisyona göre düşerken de kazanabiliyorsunuz. Spot piyasada "açığa satış işlemi" vadeli işlemler piyasalarında da "kısa pozisyon" olarak tanımlıyoruz. Anlaşıldığı gibi, para sihirbazları her koşulda parayı cebe indirebiliyorlar. Rüzgarın yönü fark etmiyor.
Altının bildiğiniz gibi 1900 dolar zirveden sonra tadı kaçmıştı. Halen de yok tadı. Borsa kadar olmasa da altın da Şubat ayında yatırımcısının tasarruflarının yüzde 4.73'ünü buharlaştırdı.

REKOR BORSADA
Reel getirilerin sürelerini 6 aya ve 1 yıla uzattığımızda resim bayağı değişiyor. Geride bıraktığımız yarım yılda en fazla getiriyi tartışmasız hisse senetleri getirmiş. TÜFE indirgendiğinde İMKB 100'ün gerçek getirisi yüzde 13.38 gibi yüksek seviyelere çıkıyor. Doların aylık bazdaki ikinci sırası 6 ayda tamamen değişiyor. Dolar yüzde 6.26 ile en fazla kaybettiren yatırım aracı olmuş. Çok ilginç, yıllık bazda enflasyon çıkarıldıktan sonra reel getirisi pozitif olan tek enstrüman var o da borsa yüzde 21.55 ile. Mevduat yüzde 0.12, dolar yüzde 5.38, euro yüzde 4.45 ve altın yüzde 11.52 kaybettirmiş.
Ortaya çıkan resimleri şöyle okumalıyız. Mevduat ile yatırımcı sadece enflasyondan korunabiliyor, herhangi bir pozitif getiri söz konusu değil. Gerek bireysel yatırımlarda gerekse emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımlarda hisse senetsiz getiri olmuyor. Tabii, hisse senetlerindeki belli riskleri göz ardı etmemek gerekiyor. Hem sektörü hem de o sektörde faaliyet gösteren hisse senetlerinin özenle ve isabetli seçilmesi de kritik önem taşıyor. 2012 yılında İMKB 100 yüzde 55 yükseldi. Yani, 100 hisse senedi ortalamada böyle bir orana ulaştı. Ancak bunların dörtte biri negatif getiri ile kapattı yılı. Diğer dörtte birinin getirisi yüzde 12'lerde kaldı.
Sözün özü, bazı vatandaşlar geçmiş yıllarla karşılaştırıp, enflasyon düştü diye seviniyor. Oysa alım gücü daha da düşüyor haberi yok.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI