• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Özfatura, Çobanoğlu ve Güngör Bayrak... ERKİN USMAN

Özfatura, Çobanoğlu ve Güngör Bayrak...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.08.2011, 00:00
Önceki gün bu köşede, sadece günümüzde değil, geçmişte de ilçe belediye başkanları ile büyükşehir başkanları arasında zaman zaman kavgaların yaşandığından bahsetmiştim.
Sorunun, yasalardan kaynaklandığına dikkat çeken Vecdi Altay bundan 25 yıl önce yaşanan bir kavgayı bizimle paylaşıyor.
İşte Burhan Özfatura, Nevzat Çobanoğlu ve şarkıcı Güngör Bayrak arasında yaşananlar:
* * *
12 Eylül darbesi sonucu gerçekleştirilen ilk yerel seçimler...
Ülkede ANAP fırtınası esiyor. Dört eğilimi partisinde barındırdığını savunan Turgut Özal iktidardadır ve bu fırtınayı yakalamışken, "yürü ye kulum" diyerek yerel seçim kararı alır.
Yapılan seçimlerde, İstanbul'da Bedrettin Dalan, Ankara'da Cahit Altınsoy, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiler. İzmir'de ise, Burhan Özfatura Büyükşehir, Süha Baykal Konak, Nevzat Çobanoğlu Karşıyaka ve Cengiz Bulut ise Bornova Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdular.
Her başkan savundukları düşünceleri ve seçimlerde söz verdikleri projeleri, teker teker hayata geçirmeye başlar. Başlangıçta hiçbir sorun yoktur.
* * *
Burhan Özfatura, ilçe başkanlarına ağabeylik yapmakta, onları kanatlarının altına alarak, hemen hemen tüm taleplerini karşılamaktadır.
Karşıyaka Belediye Başkanı Nevzat Çobaanoğlu, diğer tanımla "Babacım", bir gün Bayraklı'ya, yapılmış olan işlerin denetimi için gider. Sokaktaki çocuklar etrafını sarar. Hoş sohbet derken çocuklar Başkan'dan, Bayraklı'ya bir yüzme havuzu yapmasını isterler. Çocukların bu isteği, çok masum bir istektir kuşkusuz.
Belediye'ye dönen Babacım Başkan, teknik ekibi ile değerlendirme yapar. Yapılan değerlendirme sonucu, Altınyol'da bir yüzme havuzu yapılmasına karar verilir.
Harıl harıl çalışılır, projeler hazırlanır ve hazırlanan projeler, Meclis kararı ile birlikte Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilir. Bu arada Nezvat Çobanoğlu, Özfatura'dan ayrıca sözlü olarak da onay alır.
Çobanoğlu mutludur, keyiflidir. Bu havuz, dönemi içinde yapacağı en büyük hizmetlerden biridir. İz bırakacaktır geçmişe. Gelecekte de bizim bunları yazmamız için...
Geleceğin güvencesi çocuklar mutlu olacaktır.
* * *
Havuzun inşasına başlanır ve bu çalışma çok kısa sürede bitirilir. Ancak bu arada, Büyükşehir ile ilişkiler yavaş yavaş bozulmaya başlar. Karşıyaka'nın çeşitli konulardaki talepleri yerine gelmez, ertelenir ve artık dikkate bile alınmaz.
Bir fuar dönemidir. İzmir'e ve Fuar'a yıldızlar yağmaktadır. Bu yıldızlardan biri transparan kıyafeti ile külotsuz sahneye çıkan, günümüzün Leydi'si Güngör Bayrak'tır.
Güngör Bayrak'ın bu kıyafeti basına yansıdığında, Burhan Özfatura, hemen harekete geçer ve sanatçı (!) ile kavga etmeye başlar. Sahne aldığı gazinonun patronuna baskı yapar. Güngör Bayrak bu kıyafetle, bırakın şarkı söylemeyi, sahneye bile çıkmamalıydı. Eğer bu böyle devam ederse, halkın ar duyguları rencide olacaktı..
Burhan Özfatura, bu konudaki tavrını ve kavgalarını sürdürürken, Bayraklı'daki yüzme havuzunun yapımı hemen hemen bitmişti. Ancak her nedense İZSU, havuza bir türlü su bağlamıyordu. Yapılan görüşmeler sonuç vermiyordu. Çobanoğlu bu durumdan son derece rahatsızdı.
Sonuçta bir karar alındı. İZSU suyu bağlamazsa, kuyu açılacak ve havuz, kuyudan sağlanan su ile doldurulacaktı. Ancak yine de bu hamleyi yapmadan önce Çobanoğlu'dan bir açıklama gelir. Açıklamanın özeti şudur:
"Bu kadar emek vererek gerçekleştirdiğim bu havuza eğer su bağlanmazsa, kuyu açacağım, havuzu dolduracağım ve Güngör Bayrak ile birlikte havuza girip yüzeceğim..."
Bu ifadeler ertesi gün basında yer alınca, Özfatura küplere biner.
Çobanoğlu'nun basında yer alan bu sözleri, yıldırım hızı ile Ankara'ya, Başbakan Turgut Özal'a fakslanır. Özal, tüm haberleri teker teker okur ve Burhan Özfatura ile Nevzat Çobanoğlu'yu acilen Ankara'ya çağırır.
Odada, üç kişi vardır.
Çok sinirlidir Özal...
Elindeki gazeteleri göstererek tek bir soru sorar:
- Nedir bu?
İki Başkan, birbirine bakar. Çobanoğlu, Özal'ı ayrıntılı bir şekilde bilgilendirir. Yazılı ve sözlü onay aldığı halde Özfatura'nın inatla suyu bağlamadığını belirtir ve böyle bir açıklamayı, çok sinirlendiği için yaptığını ifade eder.
Özal'ın tavrı çok net ve kesindir:
- Lütfen bunlarla ülke gündemini meşgul etmeyin. Ayıp şeyler bunlar. Ne alakası var suyun, havuzun Güngör Bayrak ile? Çözün bu sorunu aranızda. Sorun istemiyorum. Bırakın kavga etmeyi artık. Ülke sizden hizmet bekliyor...
Her iki Başkan İzmir'e döner ve çok kısa sürede Bayraklı yüzme havuzunun suyu, Güngör Bayrak sayesinde bağlanır.
Sonuçta, Çobanoğlu ve Bayraklı'da yaşayan çocuklar galip gelmişlerdir.
Bu olay, elbette Özfatura'yı çok sinirlendirmişti. Bundan böyle Karşıyaka'ya daha çok dikkat etmesi gerekiyordu.
Birçok uygulamalarıyla da etti zaten...
Bu öykü bitmedi.
Yarın Çobanoğlu maceraları ile devam...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA