• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hayat kurtarmak sizin elinizde ERKİN USMAN

Hayat kurtarmak sizin elinizde

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.09.2013, 00:00
Tansiyon hastalığı maalesef çağımızın vebası. Pekçoğumuz bu illetten yakınıyor, ilaçlarla kontrola çalışıyoruz ama bazen kontroldan çıkmasını da önleyemiyoruz. Neticesi: Felç.
Bir nörolog felç vakalarını inmenin geldiği zamandan üç saat içinde müdahale edilebilse felcin etkilerini tamamen geri çevirebileceğini söylüyor. Püf noktasının felcin tanımlanması, teşhis edilmesi ve üç saat içinde hastanın medikal bakımının başlaması olduğunu söylüyor.
Felcin tanımlanmasında ÜÇ TEST: "S.T.R." Bazen felcin semptomlarının tespit edilmesi zordur. Bilinçsiz olmak ise maalesef felakettir.
Felç hastası, eğer yakınındaki kişiler tarafından felcin semptomları teşhis edilemezse, ciddi beyin hasarına maruz kalır. Doktorlar yakında bulunan herhangi birinin ÜÇ BASİT SORU sorarak felci teşhis edebileceğini söylüyor: S: *Gülümsemesini söyleyin (Smile), T *Basit bir cümle kurmasını söyleyin (Talk) (örn. Bu gün dışarısı güneşli.) R *Her iki kolunu kaldırmasını söyleyin (Raise). Hasta bu görevlerin herhangi birini yapmakta zorlanıyorsa, derhal acil servis numarasını arayın ve semptomları almaya gelenlere söyleyin.
Felcin yeni işareti: Dilinizi çıkarın! DİKKAT: Felcin bir başka işareti şudur: Hastaya dilini çıkarmasını söyleyin. Eğer dil kıvrılmışsa veya bir tarafa doğru yatmışsa bu da felç işaretlerindendir. Bir kardiyolog bu mektubu her alanın 10 kişiye iletmesi halinde, iletenin en azından bir hayat kurtaracağını söylüyor.
Yarınlarınız bugünden daha sağlıklı olsun. Esen kalınız.

siyasetten

Öğrenmenin yaşı yok

İzmirlilerin yakından tanıdığı eski milletvekili ve Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, gençlerin tam örnek alacağı bir insan. Hayatı boyunca yılmadan engelleri birer birer aşan Hakkı Ülkü, geçen dönem 67 yaşında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni genç övğrenci arkadaşları arasında 8'inci sırada bitirdi. Şimdi aynı üniversitede kariyer yapma hazırlığında, Yani yakında Yardımcı Doçent, Doçent ve ilerki aşamada Profesör olursa şaşmayın. Ülkü, "Bu yaşta ne gerek var" diyenlere, "Esas bu yaşta başarmak önemli ki, gençler de bilsin hayatın sonuna kadar çalışkan ve üretici olmak hedef seçilmeli" diyor.
Hakkı Ülkü, üniversitedeki öğreniminin yanı sıra 3 dönem yaptığı Aliağa belediye başkanlığına yeniden aday. Ülkü'ye, "Genel merkezi mi istedi adaylığınızı?" diye soruyoruz... "Daha önemlisi benim başkan olmamı yeniden halk, Aliağalılar istiyor" diye cevaplıyor.
Hakkı Ülkü, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihine adını yazdıran kişilerden biri. Mecliste milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen Ülkü bu isteğinden destek alamayınca kafasını kürsüye iki kez vurmuş ve yaralanarak tedavi görmüştü. Hala aynı sav içinde: "Eğer milletvekili dürüstçe çalışıyorsa, dokunulmazlığın kaldırılmasından korkmamalı. Bu iktidar için de, muhalefet için de geçerli."
Yolun açık olsun sayın Ülkü...

günün fıkrası
Olabilir ama...

Bir işadamı seyahatlerinden biri esnasında, bir otele kalmaya gelmişti. Barda çok güzel bir kadınla tanıştı. Ona kur yaptı ve gönlünü aymayı başardı. Az sonra birlikte resepsiyona yönelerek bir oda tuttular ve kendilerini karı-koca olarak kaydettirdiler.
Seyahati sona eren işadamı, ertesi gün hesabı isteyip 8000 lira geçtiğini görünce dehşetle itiraz etti:
"İyi ama ben sadece iki gündür buradayım..."
Resepsiyon memuru:
"Olabilir beyefendi" dedi ve ekledi:
"Ama karınız yirmi gündür burada..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI