• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sevgililer günü ve acı bir gerçek ERKİN USMAN

Sevgililer günü ve acı bir gerçek

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2014, 00:00
"Valentine's Day" yani Sevgililer Günü Antik Yunan'a kadar uzanır.
Ocak ayı ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmış ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştır. Tarih boyunca üç tane aziz Valentine vardır. Bunlar Katolik kitaplarında geçmese de
bir tanesinin hikayesi diğerlerinde daha fazla bilinir:
Tufan Atakişi biraderimizin anlattığı öykü, III. Yüzyıl'da İmparator II. Claudius'un tahta geçmesi ile başlar. Savaş ve asker tutkunu olan Claudius, ergenliğe giren her erkeğin asker olması gerektiğini söylemiş ve askerliğe engel olduğunu düşündüğü için evliliği yasaklamış; yani Aşkı yasaklamıştır.
Bu sırada imparator Hıristiyanlığı inkar ederek 12 tanrıya tapmalarını
aksi şekilde davrananları özellikle de Hıristiyanlarla birlikte olanları
ölümle cezalandıracağını ilan eder.
Bu emirler havada uçuşurken, aziz olarak kabul edilen filozof Valentinus,
halkın arasında gezerek İmparator'un hatalı olduğunu söyleyip, sevenleri evlendirmektedir. Bunu duyan İmparator sopayla dövülerek öldürülmesine karar verir.
Aziz Valentinus 14 Şubat 270 yılında bu şekilde öldürülür. Vatikan 226 yıl sonra halkın isteği doğrultusunda Valentine'ni aziz ilan eder. Daha sonra da St. Valentine'nin ölüm günü Sevgililer Günü olarak anılmaya başlanır.
Önce Pagan dediğimiz mitolojik tanrıların bayramı iken daha sonra Hıristiyanlık'la varlığını sürdürmüş mitolojik özel bir gün olmasına rağmen 1929 yılındaki krizden sonra Amerikalı firmalara hayat vermek çok güzel bir şekilde kullanılmıştır.
***
Geçtiğimiz hafta sonu sevgilinize birbirinizi sevdiğinizi söyleyerek
hediyeler verirken Zeus ve Hera'nın çiftleşme gününün ardından Katolik bir Hıristiyan'ın sevenleri evlendirdiği için; sopalanarak öldürüldüğünü ve en sonunda da Amerika'nın kriz döneminden çıkmak için güzel bir ticari zekayla kullandığını ve kutlanıldığını da unutmadınız, değil mi?

hayattan
Mafya cepten çıkacak

Bir görüş... Mali müşavir Burak Oğuz, hükümetin cep telefonu satışlarında kredi kartına taksit yasağını getirmesi nedeniyle vatandaşların senet karşılığı telefon alımına yöneleceğini vurguluyor ve ödenemeyen senetler dolayısıyla tahsilat çetelerinin, mafyanın çoğalacağını söylüyor.
Burak Oğuz, hükümetin yüksek cari açığı azaltma adına yoğun şekilde talep gören cep telefonlarına taksit yapılmaması yönündeki kararını ülkenin ve vatandaşın zararına olması nedeniyle eleştirdi.
Oğuz, şirketlerin küçülmeye gidebilme ihtimaliyle binlerce elektronik AVM çalışanının da işsiz kalma korkusu yaşadığını dile getirdi. Yasaklamanın vatandaşa "git senetle al ya da tefeciyle anlaş" demek olduğunu savunan Burak Oğuz, "Hükümet bireylerin yatırıma yönelmesini istiyor; bu güzel bir şey ama bunun yolu yasaklamalar olmamalı. Zira bu tür yasaklar kişileri yasal olmayan yollara iter ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir" diyor.

Ben de böyle başladım
Hitler bir akıl hastanesini geziyordu. Bir koğuşa girdikleri zaman delilerden biri onu hastaneye yeni sevkedilmiş bir kaçık sandı.
"Ahbap, sen de mi düştün buraya?" diye sordu.
Fena halde bozulan ve kızan Hitler:
"Hey, kendini topla" diye haykırdı.
"Ben Hitlerim, Almanya'nın führeri."
Deli Hitler'in yüzüne bakarak güldü.
Hitler:
"Ne gülüyorsun?"
Deli:
"Ben de böyle başladım da, işte ona gülüyorum."

küpe
Yağmur, doğanın gözyaşlarıdır.
Hemingway

Neden çirkin Amerikalı
Tanrı bir gün Amerika'yı yaratmış. Sonra yarattığı esere bakarken kendi kendina şöyle demiş:
"Çok başarılı olmuş. Bu güzellik, bu isabet, bu çeşni, bu zenginlik, değer hiçbir ülkede yok. Doğrusu diğer ülkelere haksızlık bu."
Ve haksızlığı telafi için Amerikalıları yaratmış.

laflama
* Aslında o söz şöyle olacak: Barda eğlen, izini paparazzilere belli etme!
* Hayatımı yazacağıma, sana yazayım. Yavrum çok güzelsin be!
* Mini minnacık bir kızdın eskiden. Şimdi büyümüşsün. Minili falan süper olmuşsun yani!
* Ya ben kocalarını döven çok kadın biliyorum. Neden bir Allahın kulu da erkeğe şiddet haberi yapmıyor?
* Seni kraliçeler gibi yaşatacağım dedim evet... Bütün kralların haremi olmaz mı ama? Sen yana baksam bile köpürüyorsun Afitaaaap !
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA