• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’Doğdum, sevdim, öldüm’ ERKİN USMAN

'Doğdum, sevdim, öldüm"'

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.07.2014, 00:00
Ege Bilgesi Prof.Dr. Şadan Gökovalı'nın son yapıtının ismi; yazımızın başlığı...
Kitabın sunumunda şöyle bir giriş var: "Rehberlerin Rehberi Gökovalı, Manevi Babası Pir-i Rehberan Halikarnas Balıkçısı'nı yazdı."
****
Gökovalı'nın ''Ustayla Paylaştıklarım'' diye de isimlendirdiği belgesel tadındaki "Anı-Roman" adeta "başyapıt"... Genç araştırmacı Yazar Atilla Köprülüoğlu, böyle değerlendiriyor ve ekliyor:
Şadan Gökovalı'ya göre; Balıkçı Anadolu ufkunu açan , "Yunan Mitolojisi" diye dayatılan tanrı, tanrıça ve tanrısal kahraman öykülerinin "Anadolu kaynaklı" olduğunu öğreten bir öncüydü..
"Doğdum Sevdim Öldüm" de bu öykülerle çiçek açıyordu..
Gökovalı, Balıkçı'nın insanlık tarihini kendisine nasıl özetlediğini aktarıyor yapıtta:
Yıl; 1973, Yer; Hatay Caddesindeki Merhaba Apartmanı.. Aynen; "İNSANLAR DOĞDULAR, SEVDİLER, ÖLDÜLER..'' Dolayısıyla o yıllarda kitabın ismini çoktan koymuş Hoca..
Kitap; Balıkçı'nın tuttuğu notlarından da oluşuyordu ve yazınımıza kazandırılması bir anlamda vasiyetiydi de...
****
Çocukluğu, Anadolu uygarlığının ''yavrusuna'' benzettiği Girit, İstanbul-Büyükada'ya geliş, Robert Kolej-Oxford yılları, ''İlyada'', ''Tanrısal Komedya''yı nasıl ezberlediği, Homeros, Dante şiirlerine hayranlığı, ilk sevdiği kadın İspanyol Pilar, resimleri, Bab-ı Ali günleri, en önemli sözlerinden ''kalemden çıkan yazı geri gelmez'', ağızlıkla sigara tiryakiliği, ''Asitane''nin işgal yılları..
Sonra.. İdam edilen asker kaçaklarını anlatan öyküsü nedeniyle İstiklal Mahkemesi'nce Bodrum'da ''sürgünlük'' yemesi.. Çeyrek yüzyıllık Bodrum yaşamı..Süngerciliğe katkısı..''Mavi Sürgün''.. İzmir-Kordon'da nutuk atarken protez dişlerini denize düşürmesi, Sappho, Yunus Emre, Nazım'dan söz ettiği 1958 Dünya Şairler Kongresi, Ecevit'e yazdığı mektup, rehberliği..Son kitabı, ''Hey Koca Yurt'', Atatürk'e tanımı; ''Mukedderatın Adamı''..Detayları ile bu kitapta...

çeşme'den

Değişen birşey yok!

Pota okurlarından Tuna Erincler yazıyor:
"Sayın Usman bir okuyucunuz Çeşme-Çiftlikköy yolundaki trafik magandalarından söz etmiş. Sadece orada değil Çeşme'nin hiçbir yerinde sürücüler kurallara uymuyor ve trafik kontrolü sadece Çeşme-Alaçatı arasındaki anayolda pusuya yatıp zararsız vatandaşlara 70 yerine 80 gittin diye ceza yazmaktan ibaret.
Bir yıl önce asfaltlanmış olan ara sokaklar, asfalt sökülerek kaldırım taşı döşenirken olabildiğince genişletildi, hız kesiciler, çiçeklikler, park yerleri yokedilerek magandaların daha iyi yarışmaları sağlandı. Bunları yapanların başında dikilen Belediye çavuşuna "Magandaların yarışmalarını bundan sonra nasıl önleyeceksiniz? diye sorduğumda "O iş trafik polisinin görevi" dedi. Geçen yaz trafik müdürlüğüne yazdım. "Başvurunuz Çeşme Belediyesi'ne iletilmiştir" diye yanıt geldi.
Değişen bir şey yok.

pazar gırgırı

Şüpheci

Yeni evli iki genç düğünden sonra artık bütün bir ömür beraber yaşacakları apartman dairesine gelmişlerdi. Fakat, damat o kadar heycanlıydı ki, bir türlü kapıyı açamıyordu.
Gelin, kocasının anahtarla acimice uğraşmasını seyretti. Sonra:
"Oh...Oh... Maşallah!" diye mırıldandı ve ekledi:
"Yeni evli bir erkek için, hiç de başarılı bir hal değil bu!."




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI