• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bergama Kaymakamı! ERKİN USMAN

Bergama Kaymakamı!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.11.2014, 00:00
Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz 1967'de Elazığ'da doğmuş.
İlk ve orta öğrenimini Elazığ'da tamamladıktan sonra 1991'de ODTÜ İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olmuş. Aynı yıl, Ziraat Bankası Bankacılık Okulu'na girerek 'Bankacılık Uzmanı' titri ile eğitimini tamamlamış.
İçişleri Bakanlığı kaymakamlık sınavını kazanarak 1992'de İçişleri Bakanlığına geçmiş.
3 yıl Malatya'da kaymakam adaylığında bulunmuş, sırasıyla Altınyayla (Burdur), Kemaliye (Erzincan) Yeşilli (Mardin), Artova (Tokat), Keşap (Giresun) ve Uzunköprü'de (Edirne) kaymakamlık yapmış.
19 Ağustos 2013 tarihinden itibaren de Bergama'da kaymakamlık yapmakta..
***
Kısa sürede Bergama'da yaptıklarını öğrenince ister istemez geçmişte neler yaptığını merak ettik..
8 ay İngiltere'de dil eğitimi almış. Aynı ülkede Exeter Üniversitesi'nde kamu yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlamış. Hindistan, Singapur, Almanya, Yunanistan, ABD ve Slovakya'da bir haftadan iki aya kadar süren kurslara katılmış, kendini geliştirmiş, başarılarına başarı katmış..
İyi derecede İngilizce bilen Uğur Kolsuz, arkeoloji, antropoloji, güzel sanatlar ve folklora olan ilgisi nedeniyle Kemaliye'nin bir köyünde etnografya müzesi açılmasına önayak olmuş.
* * *
Kısa sürede Bergama'da 3 okula spor salonları yapılmış. Şadırvan Camisi ve Selçuklu minaresinin restorasyonu.. Yalnızev İlkokulu'na kalorifer tesisatı yapılması, bahçe sahasının betonlaması, Cemevi bahçe düzenlemesi..
Bergama Anaokulu kalorifer binası ve tesisatının yapılması..Küçükkaya köyüne köy konağı yapılması..İkizler köyü Aşağı mahallesine mescid ve merdiven yol yapılması, Kırcalar köyüne köprü ve menfez yapılması, Şehit Üsteğmen Cemil Canan Çiçek Ortaokulu'na ek 5 derslik binası, toplantı salonu, kantin ve fen laboratuvarı yapılması, hayvancılığı geliştirmek ve yoksul çiftçi ailelerine gelir kaynağı yaratmak için ailelere 272 koyun ve 16 koç teslimi,, Demircidere köyüne özel etnografya müzesi kurulması..
Bergama 14 Eylül İlkokulu'nda bulunan tarihi binada Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi'nin yaptırılması...
Daha da saymak mümkün ama yerimiz dar..
***
Özetle... Bergama'da oturmayı, durmayı bilmeyen bir kaymakam var..

YENİ BİR ALAÇATI OLUŞUYOR
Ege'nin parlayan yıldızı:Küçükköy
Recai Şeyhoğlu, son bir aydır Kuzey Ege'yi arşınlıyor. İlçeler köyler arasında mekik dokuyor. Geziyor, araştırmalarda bulunuyor, öğreniyor, yeni yeni projeler üretmeye çalışıyor. Gördüklerini, yaşadıklarını da bizlerle, sizlerle paylaşmaktan zevk alıyor.
Kulak veriyoruz Şeyhoğlu'na...
Ayvalık'ın Küçükköy'ü 600 nüfuslu eski bir Rum köyü.. 1462'de kurulmuş. Fatih Sultan Mehmet, Midilli'yi aldıktan sonra yeniçeri askerlerinin bir kısmını buraya yerleştirmiş. Adı da bu nedenle Yeniçarhion (Yeniçeri köyü) olmuş.
***
Rumlar'a ev sahipliği de yapmış Küçükköy'de taştan yapılmış Rum evleri hala tarihe meydan okurcasına ayakta.. Hatta iki tanesi butik otel yapılmış. Yeni bir butik otel de yapılmakta.. Yıkık dökük olanlar da hummalı bir restorasyon içinde.. Geçtiğimiz günlerde meydandaki taş kahveyi bir bayan satın almış. Butik otel yapmak için.. Evler el değiştirip durmakta.. Fiyatlar da uçmuş tabii ki... 25-30 bin liralık eski evler bir daire fiatı olmuş.. İstanbul'dan, Ankara'dan alıcılar sokaklarda görülüyor.
* * *
Öğrendik ki Küçükköy, yeni bir Alaçatı olmakta... Şu an bir heykel sanat galerisi açılmış bile.. Bir buçuk yıl önce de kent müzesi açılmış..
Son bir buçuk yılda şaka gibi ama gerçek, köyde astronomik fiyatlara 75 ev satılmış..
2 arkeoloji, 2 etnografya müzesinin açılması planlanmış..
2015 temmuzunda 15 işyeri açılışı hedeflenmiş.. 2016 yılında da yürüme bandı oluşturulacakmış. Restorasyonlar sürmekte.. Köyün yerlisi Yılmaz Şanlı usta, inşaat işlerinden başını alamaz olmuş.
* * *
Resim, heykel, sinema, fonetik sanatlar ve tiyatrodan oluşan sanat disiplinleri Küçükköy'ü mekan bellemişler bile.. Anlaşılıyor ki ufukta yeni bir Alaçatı görülüyor.
Küçükköy'deki evler uyduruk taş evler de değil.. Taşın hası!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA