• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zamlara karşı nasıl tasarruf? ERKİN USMAN

Zamlara karşı nasıl tasarruf?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.11.2014, 00:00
Son yapılan zamlar ve artışlarla birlikte vatandaşların kemerleri daha da sıkılırken Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, cepleri rahatlatacak, ev ekonomilerine katkıda bulunacak tasarruf önerileri açıklıyor.
Doğalgaz ve elektriğe yeni zamlar geldi. Tüketimin arttığı bir dönemde gelen bu zammın, yıllık enflasyonu 0,40 ile 0,50 puan artırması ve temel gıdadan giyime, enerjiden dayanıklı tüketim mallarına kadar birçok ürünün fiyatına yukarı yönde etkilemesi de bekleniyor. Vatandaşın en büyük harcama kaleminin ısınma giderleri olacağını ifade eden Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, konutlarda yüzde 30'a varan oranlarda tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirterek, öneriler sundu.
***
* Kış döneminde güneş alan pencerelerin perdelerinin açılarak güneşten daha fazla yararlanılması sağlanmalı güneş gittikten sonra perdeler kapatılmalıdır. Uygun perde ve çift cam kullanılarak pencerelerden kaynaklı ısı kayıpları yüzde 50 azaltılabilir.
* Radyatörlerin ve ısıtıcıların önüne veya üzerine ısı akışını engelleyici eşya, perde, çamaşır konulmamalı. Radyatörlerin arkasına alüminyum kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli.
* Çamaşırlar ısıtıcı veya radyatör yerine balkonda kurutulmalı.
* Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı.
*Mümkünse sıcak su elde etmek için, güneş enerjisi kullanılmalı.
*Kullanılan makine ve elektronik cihazların elektrik tüketimi seviyesinin A sınıfı veya daha yüksek enerji seviyesinde olmasına dikkat edilmeli. A++ sınıfı bir buzdolabı B sınıfına göre yüzde 70'e yakın daha az enerji harcar.
* Kullanılmadığı takdirde cihazları prizden çekilmeli. Bilgisayar, televizyon gibi aletler kapalı olsalar dahi fişten çekilmedikleri takdirde enerji harcamaya devam eder.
* Musluklarınızı fotoselli seçerek yüzde 50'nin üzerinde su tasarrufu sağlanabilir.
* Bulaşıkları elde yıkamak yerine, durulamadan koyup makinayı tercih edin, çamaşır makinanız dolmadan çalıştırmayın. Bu yüzde 20 tasarruf sağlar.
* Akıllı sayaçlar taktırarak indirimli elektrik tarifelerinden yararlanılabilir, özellikle elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde cihazlar kullanılabilinir.
* Haftalık bir yemek listesi oluşturarak, eksiklerinizi tespit ederek gıda alışverişinizi yapabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket ederek ekstra ödeme yapmazsınız.
*Peynir, et, balık gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın ve tüketin.
* Sebze ve meyve ihtiyaçlarınızı haftalık olarak semt pazarından daha taze ve hesaplı şekilde temin edebilirsiniz. Pazarlarda akşam saatlerinde fiyatların düşmesine bağlı olarak daha uygun fiyatla alım yapabilirsiniz.
* Mutfak alışverişine çıkarken karnınız tok olsun, gereksiz harcamalar yapmayın.

pazar gırgırı

Arabanın lastiği

Güzel bir kadının kullandığı otomobilin lastiği patlamıştı.
Arabayı yolun kenarına çekti, birkaç dakika geçmeden yoldan geçen bir başka araba durdu. İçindeki adam indi, büyük bir nezaketle kadına sordu.
"Acaba bir yardımda bulunabilir miyim?"
"Bilmem ki, arabamın lastiği patladı."
Adam, hemen aletlerini toparladı, arabanın tekerleğini çıkardı. Kan ter içinde lastiği tamir etti ve yerine taktı. Kadınla konuşa konuşa iylice ahbaplığı ilerletmiş, sıra randevu istemeye gelmişti.
"Acaba sizinle bir daha nerede görüşebiliriz?.."
Kadın çapkın bir ifade ile cevap verdi:
"Bilmem ki... Arabamın lastiği ne zaman patlar?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA