• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Nazlı İli neresi biliyor musunuz? ERKİN USMAN

Nazlı İli neresi biliyor musunuz?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.01.2015, 00:00
Hemen söyleyelim...
Bugünlerde il olması gündeme gelen Nazilli'nin ta kendisi...
Bir eski siyasetçimizin deyimi ile söylemek gerekirse, Nazilli'nin il olma heves ve öyküsü asırlar ötesine dayanmakta...
İşte o evrelerin bir minik öyküsü.
***
Bugünkü Nazilli'nin bulunduğu yere eskiden Pazar Köy ismi verilmişti.
İşte bu Pazar Köy denilen yerde "Nazlı" isimli bir kız vardır. Güzelliği dillere destandır. Sancak Beyi'nin oğlu bu güzel kıza aşık olur. Ancak babası istenmesine rağmen kızı vermez. Bunun üzerine Sancak Beyi'nin oğlu kızını kaçırır. Baba üzüntüsünden ölür. Nazlı babasının ölüm haberini alır almaz Pazar Köy'e gelir, acılara dayanamaz ve kendini Menderes nehrine atar ve ölür. Kocası kaybolan Nazlı'yı günlerce arar ve acı sonu öğrenince o de kendini Menderes nehrine atar ve O da ölür. Bu olaylardan sonra Pazar Köy'e halk arasında "Nazlı İli" denmeye başlanır ve bu isim zamanla "Nazilli"ye dönüşür.
***
Evliya Çelebi Seyehatnamesinde, Nazillili kızların çok güzel ve nazlı oluşundan burasının Naz İli diye isim aldığını yazmaktadır.
***
Arapça "Nazil" ve "Nıızil" bir yerde konaklayan anlamına gelmektedir. Büyük bir olasılıkla alışverişlerini yapmaya gelenlerin çokluğu ve burada konaklayanlardan dolayı "Nazil" ve "Nuzirf" kelimelerinden ortaya çıkan Nazil İli veya Nuzul İli denmiştir.

hayattan

Sakız'ın ürününü sahtekarlar kaptı

Dünyaca ünlü bir çok markanın birebir taklidini yaparak haksız kazanç sağlayan ve hem üreticiyi, hem de devleti itibar ve maddi kayba uğratan sahtekarlar, bu kez de Yunanistan'ın Sakız Adası'nın (Chios) damla sakızını sahte ambalajla Türkiye'de piyasaya sürdüler.
Fulya Omay kardeşimizin verdiği bilgiye göre; Sakız Adası'nda toptan kilo fiyatı 110-120 euro arasında olan orijinal damla sakızı Türkiye'de de oldukça rağbet gören bir ürün. Özellikle tatlılar ve kahveye çok az miktarının karıştırılmasıyla benzersiz bir lezzet veren orijinal damla sakızından rant elde etmek isteyen sahtekarlar bu ürüne de el attılar. Sakız Üreticiler Birliği tarafından 'Orijinal Ürün Garantisi'yle (Original Product Guaranted) en çok 100 gramlık ambalajla satılan damla sakızı, orijinal kutusu birebir taklit edilerek Türkiye'de, özellikle de İstanbul'da piyasaya sunuldu.
Söz konusu 100 gramlık kutu paketli taklit ürünlerin en çok, İstanbul Eminönü'ndeki bazı baharatçı toptancılarında ve yine Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'ndaki bazı baharat dükkanlarında piyasaya sürüldüğü bilgisine ulaştık. Buradan da hem devletimize itibar ve maddi kayıplar yaşatan, hem de Sakız Adası üreticilerini mağdur eden sahtekarlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

küpe

Evlatlarınızı devriniz için değil, onların devirleri için yetiştiriniz.
Hz. Ali

laflama

* Nazım bugün yaşasa şöyle sorardı bence; Sen mutluluğun selfie'sini çekebilir misin Abidin?
* Kral öldü, Kraliçe'de gözüm var!
* "Her kuşun eti yenmez" diye salvo yapan kadına "Sizinkini yemem mesela. Kart eti neden yiyeyim?" diye yanıt versem sağ kalabilir miyim acaba!
* Milletçe kamplaşıp duruyoruz. Ama şöyle bir yazın kampa gidemiyoruz hacı!
* Bilim ilerledi diyorlar. Yalan. Yağmurda ters dönmeyen bir şemsiye üretilmedi daha!
* Kimi kızların pırlanta gibi kalpleri var ama yine de şarkıdaki gibi, tektaşını da kendileri alıyor gariplerim!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA