• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzdemir’de güvenilir enerji sistemi var ERKİN USMAN

İzdemir'de güvenilir enerji sistemi var

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.02.2015, 00:00
İzdemir Enerji Santralı "sürdürülebilir kalkınma ilkesi uyarınca çevre ve insan sağlığının korunması prensibi ile işletiliyor. Türkiye'de gelişmiş ve güvenilir teknoloji ile inşa edilen bir enerji yatırımı.
Bu organizasyonun toplam yatırım maliyeti 380 milyon dolar. Bu tesiste çevre yatırımları için harcanan rakam da 50 milyon dolar.
İzdemir Enerji Santralı'nın temeli 2011 yılında atıldı ve geçtiğimiz yılın Nisanında hizmete girdi. Hedefinde, çevreye saygılı, sürekli, güvenilir ve kaliteli üretim var.
***
Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre; İzdemir, yüksek verimle çalışarak birim enerji üretiminde daha az yakıt tüketimi ile kömürün hem ekonomik hem de temiz şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Mesela, tesisin bacası 180 metre yükseklikte. Dışı beton olan bacanın içinde de 5.5 metre çapında çelik gaz kanalı var. Bacanın 75'inci metresinde emisyon izleme sistemi kurulmuş. Bu sistem, kurulan izleme ünitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 saat boyunca canlı olarak izleniyor.
Tesisten çıkan atık sular proses kaynaklı olup, atık su arıtma tesisinde çeşitli işlemlerden geçiriliyor ve tekrar geri kazanımı yapılarak değerlendiriliyor. Tesiste soğutma ihtiyacı için "özel kule" kullanılıyor. Burada buharlaşma sebebiyle eksilen su, denizden temin ediliyor.
hayattan
İzmir'deki Konyalılar un helvası yarışında!
Her hafta çeşitli konukların davet edildiği ve bilgilendirme toplantılarının yapıldığı geleneksel Cuma toplantısına Konyalılar Vakfı Başkanı Mehmet Aydoğan, İzmir İnliceliler Derneği Başkanı Mehmet Akşit, Dernek Genel sekreteri Nuri Bekece, Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Mehmet Serbest, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Konyalılar Federasyonu ve İstop'e bağlı dernek yöneticileri ve üyeleri ile İzmir'de yaşayan bazı Konyalı vatandaşlar katıldı.
***
Katılımcıların tat ve lezzetini çok beğendiği un helvasının ustası Hacı Rifat Çayır, bu yöresel tatlı hakkında şu sırları verdi:
"Un, şeker veya pekmez, vanilya, yağ olarak tereyağ tercih edilmelidir. Şölen veya düğün gibi büyük çaplı helva yapımlarında gönül rahatlığı ile kaliteli sıvı yağ kullanabilirsiniz. Ayrıca sıvı yağ helvaya parlaklık verir), süt ve su karışımı ile hazırlanan un helvasında katılan malzemenin miktarı, karıştırma süreleri ve ateş harı çok önemlidir.
Tenceredeki iç malzemeleri un çekene kadar devamlı ve hızlı olarak karıştırmalıdır. Helva katılaşıp rengi açık kahverengiye dönüşünce altını kapatıp, demlenmeye bırakmalı, dilediğimiz şekli verip ılık olarak servis edilmelidir. Burada esas olan un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması lazımdır. Un helvası hafif ve sağlıklıdır. Ayrıca kültürümüzde de önemi oldukça fazladır. Servis edilirken içine veya üstüne ceviz, dolmalık fıstık ekleyebilir, tarçın, hindistan cevizi de serpebilirsiniz. Tercih sizin, afiyet olsun."
küpe
Yeminler büyüdükçe ahını alanlar küçülür.
Ali Şir Nevai
günün fıkrası
Bir genç kız, arkadaşına anlatıyordu.
"Bu yaz, ıssız bır plajda Huber ile beraberken başımıza görülecek bir olay geldi."
"Anlat, anlat..."
"Denize girmek için mayomu giyerken ne yaptı, tahmin et bakalım?"
"Üzerine mi atladı?"
"Yok canım, başını çevirdi."
laflama
* Hadi bazı kadınlar kocalarından kaçıp sığınma evlerine sığınıyorlar. Ya aklı başında erkekler ne yapsın? Onlar kadınlardan kaçmayıp, ancak Allah'a sığınıyorlar!
* Hasan Hüseyin gibi "Öyle bir yerdeyim ki" diyorum. Gelin kurtarın beni loooo!
* Harbi konuşalım harbi. Elli gram altın almışımdır, ama elli gram pastırma alamamışımdır bu ülkede!
* O şimdi askerlik anılarını anlatıp duruyor. Tıpkı benim gibi!
* "Biz ayrı dünyaların insanıyız İbrahim" diyen bir kıza "Yalancı. Uzay gemin nerede hani?" demişliğim var geçmişte. Çantayı yedim yemesine ama ona da kapak oldu, pişman değilim!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA