• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadın hikayelerini  kadınlar anlatmalı ERKİN USMAN

"Kadın hikayelerini kadınlar anlatmalı"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.03.2015, 00:00
İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (KÇUAM) Dünya Kadınlar Günü nedeni ile düzenlediği etkinlikler, "Kamera Arkasında Kadınlar" paneli ile başladı.
Kurtlar Vadisi Pusu, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Eşref Saati gibi televizyon izleyicisinin yakından takip ettiği dizilerin yönetmeni Zeynep Günay Tan ve İnsanız Ya Hepimiz, Ahşabın Tuzu gibi ödüllü belgesellerin yönetmeni Zekiye Ergün ile İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Günseli Pişkin'in konuşmacı olarak katıldığı, Sinema Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Emre Bilis tarafından yönetilen panele akademisyen ve öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. Panel sonunda konuşmacılara plaketlerini KÇUAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu takdim etti.

Tecavüz ve şiddet
Kadınların, kadınların yaşadığı sorunları izleyiciye aktarmakta empati yeteneği ile daha başarılı olduğuna inandığını ifade eden Zeynep Günay Tan, "Aile içi şiddet ve tecavüzü görmezden gelemezsiniz. Ancak ben, dizilerin yayınlandığı saatlerde çocukların da izleyici olduklarını göz önünde bulundurarak şiddet ve tecavüzü göstermek yerine simgeleştirmeyi doğru buluyorum. Önemli olan izleyiciye duyguyu aktarıp empati kurmalarını sağlayabilmek" diye konuştu.

Yeri geldiğinde
Zekiye Ergün ise kadın yönetmenlerin daha derin bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi. Yönetmenliğin yeri geldiğinde yapımcılığı ve set işçiliğini de kapsayan bir iş olduğunu belirten Ergün, etik kaygıları olan sanatsal bir iş yaparken kadın duyarlılığını da belgesele aktarmaya çalıştığını söyledi.

Gerçek hayata dair
Son dönemde hayal mahsulü hayatlara dair dizilerin daha fazla çekildiğini ancak gerçek hayata dair dizilerin her zaman izlenilirliğinin yüksek olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Günseli Pişkin, "Türkiye'de de dünyada da başrollerde erkekler olmasına rağmen hikayeyi derinleştiren detaylar hep kadın karakterler üzerinde toplanıyor. Bu karakterler de gerçek hayatta tüm kadınların yaşadığı sorunları yaşayan kadınlar oluyor" dedi. Pişkin, sektörde ulusal ve uluslararası çapta erkek egemenliğinin sürdüğünü ancak eğitimli yeni kuşak kadın yönetmenlerin gelecek yıllarda daha fazla çalışmaları ile sektörde yer alacağını söyledi.

pazar neşesi
Eski hesaplar
Cebinde meteliği yoktu. Bir lokantanın önünde durdu. Gözü vitrinde bir levhaya takıldı.
"Giriniz ve istediğinizi yiyin. Hesabınızı torununuz ödesin..."
Adam "Tam bana göre..." diye mırıldanarak içeri daldı.
Havyar, istakoz, karides, kuzu pirzolası, şarap...
Doyduğu halde ne varsa söyledi.
Yemeği bitince çıkmak üzere hazırlandı. Fakat garson yetişip, hesap pusulasını burnuna dayamasın mı? Hem de tuzlu bir hesap...
"Ama..." diye itiraz etti bizimki.
"Kapıda hesabınızı torununuz ödesin, diye yazmıyor mu?"
Garson gayet nazik cevap verdi:
"Yazıyor tabii efendim. Ama size takdim ettiğim hesap büyükbabanızın..."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI